Linkuri accesibilitate

După decenii de neîncredere, Iranul și Pakistanul se unesc în lupta contra militantismului transfrontalier


Lucrurile pasagerilor sunt împrăștiate pe peron după o explozie produsă la o gară din Quetta, capitala provinciei Balochistan din Pakistan, pe 9 noiembrie.
Lucrurile pasagerilor sunt împrăștiate pe peron după o explozie produsă la o gară din Quetta, capitala provinciei Balochistan din Pakistan, pe 9 noiembrie.

Iranul și Pakistanul au fost la un pas de a declanșa un conflict în toată regula după ce, în ianuarie, au avut un schimb de atacuri transfrontaliere soldate cu morți.

Această escaladare fără precedent a reaprins o dispută mai veche între vecini cu privire la militantismul transfrontalier. Timp de decenii, cele două țări s-au acuzat reciproc că adăpostesc grupări armate care efectuează atacuri asupra celeilalte.

În prezent, Iranul și Pakistanul, cel din urmă dispunând de arme nucleare, par să își extindă cooperarea pentru a încerca să reducă numărul tot mai mare de atacuri comise de separatiștii baluch și de grupările militante care acționează de-a lungul frontierei lor comune, cu o lungime de 900 de kilometri.

„Cele două părți au făcut un viraj în relația lor”, a declarat Farzan Sabet, cercetător asociat principal la Geneva Graduate Institute.

În iulie, Islamabadul a predat Iranului un presupus membru al Jaish al-Adl, o grupare militantă separatistă baluch despre care se crede că operează din Pakistan. La rândul său, Iranul a transferat la Islamabad un separatist baluch pakistanez.

La începutul lunii noiembrie, Jaish al-Adl a susținut că 12 dintre luptătorii săi au fost uciși într-o operațiune comună a Iranului și Pakistanului. Teheranul a lăudat atacul, dar a precizat că acesta a fost efectuat doar de forțele pakistaneze.

Surse de instabilitate

Provincia Sistan-Baluchistan din sud-estul Iranului și provincia Balochistan din sud-vestul Pakistanului au fost scena unor insurecții care au durat decenii.

Aceste provincii vaste și sărace sunt populate de baluch, o minoritate etnică din Iran și Pakistan. Baluch din ambele țări s-au confruntat mult timp cu discriminarea și violența din partea autorităților, pe care le acuză că exploatează resursele naturale ale regiunii.

Locuitorii stau lângă un vehicul carbonizat în apropierea unui pod de cale ferată prăbușit în dimineața de după o explozie provocată de militanții separatiști în Kolpur, în districtul Bolan din provincia Balochistan, în luna august.
Locuitorii stau lângă un vehicul carbonizat în apropierea unui pod de cale ferată prăbușit în dimineața de după o explozie provocată de militanții separatiști în Kolpur, în districtul Bolan din provincia Balochistan, în luna august.

Jaish al-Adl și Armata de Eliberare a Baluch (BLA), cea mai mare grupare armată a baluch din Pakistan, au devenit forțe de luptă din ce în ce mai puternice în ultimii ani.

Grupările au adoptat tactici tot mai letale, inclusiv atentate sinucigașe, și și-au extins activitatea de recrutare. Acestea au exploatat, de asemenea, furia locală crescândă față de Teheran și Islamabad și au achiziționat arme mai sofisticate.

Pe 9 noiembrie, BLA a revendicat un atentat sinucigaș cu bombă care a vizat soldați într-o gară din Balochistan și care a ucis cel puțin 26 de persoane.

Pe 26 octombrie, Jaish al-Adl a atacat o patrulă de poliție în Sistan-Baluchistan, ucigând zece ofițeri.

Aziz Baloch, un expert pakistanez independent în domeniul securității, a declarat că Teheranul și Islamabadul își coordonează activitatea și cooperează „pentru prima dată în ceea ce privește securitatea și gestionarea frontierelor”.

Grupările armate baluch „au devenit principala sursă de instabilitate internă” în ambele țări, a declarat Baloch, adăugând că Iranul și Pakistanul „au înțeles că, fără a schimba această situație prin cooperare, vor suferi pierderi tot mai mari”.

Imtiaz Baloch, un analist care acoperă Balochistanul pentru Khorasan Diary, un website care monitorizează grupurile militante din Afganistan și Pakistan, a declarat că colaborarea dintre Iran și Pakistan este mai strânsă decât se recunoaște public.

„Cooperarea dintre cele două țări se adâncește și se intensifică”, a spus el.

Stimulente economice

Experții spun că Pakistanul și Iranul - care se confruntă ambele cu crize economice - au și stimulente financiare pentru extinderea cooperării și combaterea militantismului transfrontalier.

În ianuarie, lovituri aeriene pakistaneze au lovit provincia Sistan-Baluchistan din Iran, în apropierea frontierei dintre cele două țări.
În ianuarie, lovituri aeriene pakistaneze au lovit provincia Sistan-Baluchistan din Iran, în apropierea frontierei dintre cele două țări.

Balochistanul pakistanez este o provincie bogată în resurse naturale și găzduiește zeci de proiecte de dezvoltare finanțate de China cu mai multe miliarde de dolari.

Militanții au ucis cel puțin șapte lucrători chinezi în Pakistan anul acesta, amenințând să deraieze coridorul economic China-Pakistan (CPEC), în valoare de 60 de miliarde de dolari.

Între timp, Beijingul este unul din principalii importatori de petrol iranian și printre cei mai importanți investitori în economia aflată în cădere liberă a Iranului. Portul Chabahar din Sistan-Baluchistan este un nod-cheie pentru importurile și exporturile către Afganistanul vecin.

Farzan Sabet de la Geneva Graduate Institute a declarat că riscurile de securitate care provin din zonele baluce din Iran și Pakistan precum și importanța geo-economică a acestora au crescut importanța lor în planurile de dezvoltare ale ambelor țări.

„ Acest fapt a determinat cele două guverne să se angajeze într-un efort de suprimare a violenței din aceste zone”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG