Linkuri accesibilitate

După ce Inspecția Judiciară a pierdut 70% din acțiunile împotriva procurorilor, lui Netejoru i se cere demisia


Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare
Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare

Inspecția Judiciară, la conducerea căreia se află Lucian Netejoru, a pierdut în ultimii trei ani în instanță 70% dintre actiunile disciplinare exercitate față de procurori. Cea mai îngrijorătoare situație este în anul 2018, când procentul de achitări a fost de 75%. AMASP cere demisia conducerii IJ.

Potrivit statisticii din ultimii trei ani, care se referă la soluțiile definitive date de Înalta Curte actiunilor disciplinare deschise de Inspecția judiciară, în 2017, de exemplu, din 24 de acțiuni disciplinare, 11 au fost respinse ca neîntemeiate, 1 anulată și doar 8 au fost admise, iar 3 doar parțial.

Situația se repetă și în 2018, potrivit unui document publicat de ziare.com, din 16 acțiuni disciplinare și o solicitare de suspendare din functie, doar 2 au fost admise partial, 8 au fost solutionate definitiv- 6 prin "achitari", din care 5 respinse ca neîntemeiate și 1 anulată.

Față de această situație care arată slabele rezultate ale Inspecției judiciare, Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” cere demisia din funcție a lui Lucian Netejoru, șeful IJ.

„Având în vedere comunicatul Inspecției Judiciare referitor la rezultatele activității inspectorilor în ultimii 3 ani, din care rezultă ca mai mult de 70% dintre acțiunile disciplinare exercitate față de procurori au fost respinse de secția pentru procurori în materie disciplinară, AMASP, asociație profesionala a procurorilor atrage atenția asupra faptului că, în ultimii ani, după modificări legislative succesive și după selecția de noi membri în corpul procurorilor-inspectori, rezultatele IJ au regresat de la slabe la dezastruoase”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Asociația susține că, în aceste conditii, se impune demiterea urgentă a persoanelor aflate la conducerea IJ.

" O analiză scurtă și pertinentă a actualei situații de la Inspecția Judiciară, în afara auditului extern independent prevăzut de lege și care nu a descoperit nici o problemă de management, ne conduce la concluzia certă că rezultatele impun demiterea urgentă a persoanelor aflate la conducerea inspecției judiciare și modificarea de urgență a legii 317/2004 actualizată, astfel încât nici un procuror sau judecător să nu mai poată face obiectul unor anchete disciplinare care ridică cel puțin semne de întrebare cu privire la legalitatea și temeinicia lor.

Considerăm că este necesară o modificare a criteriilor de accedere în funcția de inspector judiciar, o limitare a mandatului acestora astfel încât să nu intervină o deprofesionalizare, instituirea, prin lege, a unor reguli clare privind demararea cercetărilor disciplinare și a unor garanții care să mențină obiectivitatea acțiunilor Inspecției Judiciare precum și a modalității prin care se atrage răspundere unei instituții cu rezultate de 0% admisibilitate a acțiunilor proprii. Având în vedere dispozițiile legale subliniem că un unic mandat pentru inspectorii detașați la Inspecția Judiciară este un argument împotriva potențialei submisivități a acestora față de conducerea instituției, singura cu potențial de a conferi un nou mandat. De asemenea, prezentarea dezastruoasă a instituției IJ în rapoartele Comisiei trebuie decontată de persoanele care se vor dovedi responsabile, raportul menținând România ca unic stat sub lupa MCV.” se precizează ăn comunicat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG