Linkuri accesibilitate

Live text. Dăncilă se relansează la Romexpo după ce a picat în Parlament


Romania- Dancila Romexpo
Romania- Dancila Romexpo

PSD promite să aducă aproape zece mii de oameni la Romexpo pentru lansarea programului prezidențial al Vioricăi Dăncilă. Evenimentul a fost gândit înainte ca PSD să piardă puterea și să intre în criza internă declanșată de votul de la moțiunea de cenzură.

Actualizare

  • Începe discursul Vioricăi Dăncilă, care este ovaționată, dar nu cu entuziasmul de altădată.

"Acesta e momentul în care e momentul în care trebuie să înțelegem că nu trebuie să ne îndoim de puterea pe care o are PSD"

"Nu vor fi simple bătălii de campanii, ci un adevărat război"

"Aceste forțe cu care luptăm, vor distrugerea PSD. E singura lor miză și singurul obiectiv"

"Cei care ne-au dat la o parte, vor fi curând taxați la vot"

"Au început deja cu greaua moștenire. Își pregătesc deja terenul pentru eșec. Fiindcă vor eșua."

"Anunța deja tăieri de pensii și salarii". Totuși președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că astfel de tăieri nu vor exista

"Când pierd ei, românii și România câștigă"

"Eu nu renunț, nu mă dau bătută în fața celor care vor să ne doboare"

"Suntem stânga autentică. Suntem o forță și așa vom rămâne, pentru că avem de partean noastră oameni, istorie și credință"

"Voi lupta în această campanie, pentru a scăpa România de cel mai toxic președinte pe care l-a avut vreodată" (huiduieli aprobatoare din sală)

"Oamenii vor vedea ce poate guvernul lui Iohannis și îi vor sancționa"

"Nu va dura mult până ce vor fi cu toții demascați"

"Președinția a fost prea mult un turn de fildeș unde s-au ascuns de popor"

"Am zece principii care vor sta pe masa dialogului în interior și exterior. Parte a viziunii mele"

  1. Voi lupta pentru o societate în care nimeni nu e lăsat în urmă
  2. Costurile devin mai mari dacă nu există un consens politic pentru creșterea standardelor vieții.Toți românii trebuie să se bucure de dezvoltarea țării, e nevoie de o redistribuire socială a oportunităților. Avem nevoie
  3. Nu voi negocia democrația la nivel internațional, european sau intern. Democrația implică solidaritate civică, absența prejudecăților
  4. Voi veghea la securitatea națională ca pe o prioritate absolută. Vom face acest lucru împreună cu NATO respectând ceea ce ne-am asumat
  5. -Îmbunătățirea securității energetice.
  6. Instituțiile care apără țara și cetățenii trebuie să fie puternice, cu. un control civil serios
  7. Susțin accesul echitabil la sănătate și educație
  8. Cred în politica externă făcută în beneficiul românilor și al României. Voi schimba calitatea politcii externe într-un model de urmărire a intereselor României și românilor
  9. România trebuie să iasă din parte reprezentată în UE și să poată influența deciziile europene. Să ne facem alianțe pentru a ne crește relevanța în UE. Românii din afara țării sunt importanți.
  10. Voi deschide Palatul Cotroceni pentru oameni. Palatul Cotroceni va funcționa 24 de ore din 24, șapte zile din șapte.

După acest decalog Dăncilă este aplaudată îndelung.

  • Vorbesc pe rând lideri din teritoriu și șefi de filiale din PSD, iar în timpul discursurilor, două nume au fost huiduite: Klaus Iohannis și Victor Ponta
  • Fostul vicepremier, Fifor și fostul ministru de finanțe Teodorovici, nu au fost invitați să ia cuvântul. Semn că ar putea fi eliminați de la vârful partidului

  • Gabriela Firea, primarul capitalei a fost invitată să ia cuvântul prima:

"Nu fiți triști, ce nu te doboară, te întărește"

"Cu cine dorește președintele să o înlocuiască pe doamna premier? Cu un om de casă care atunci când a fost ministru al Transporturilor nu a construit niciun kilometru de autostradă"

"Avem nevoie de un președinte cu normă întreagă, nu de un președinte în concedii prelungite"

  • Viorica Dăncilă și-a făcut intrarea în sala de la Romexpo pe fundalul melodiei „Eye of the tiger” cântată de Survivor, la fel ca la Congresul PSD din 24 august, în care a fost desemnată prezidențiabil. A primit în fața delegaților PSD o icoană de la Felix Stroe, șeful PSD Constanța
Video. Intrarea Vioricăi Dăncilă la Romexpo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

  • Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a spus că PSD "are nevoie de un președinte cu sentimente": "vom reuși cea ce nu au reușit nici americanii, să avem o femeie președinte". "Ni s-a cântat prea mult prohodul pentru a fi triști"


Candidatura Vioricăi Dăncilă este susținută de toate taberele din PSD, chiar dacă fruntașii social-democrați consideră că șansele de câștig ale acesteia sunt minime. Dorința puciștilor, cei care se pregătesc să preia partidul după prezidențiale, este ca Dăncilă să intre în turul al doilea pentru a motiva primarii în perspectiva alegerilor locale de anul viitor.

Gruparea Ciolacu-Stănescu a reușit să-l schimbe vineri seară pe Mihai Fifor din poziția de coordonator al campaniei electorale și să o convingă pe Dăncilă că trebuie să le asculte punctul de vedere în deciziile viitoare care se iau în partid. În cadrul Comitetului Executiv al PSD, Stănescu a cerut ca Fifor să-și piardă și funcția de secretar general, dar Viorica Dăncilă, dar și alți șefi de organizații i-au luat apărare, spunând că dacă a fost ales în Congres în această funcție nu poate să fie schimbat în cadrul Comitetului Executiv. Claudiu Manda, președintele organizației PSD Dolj, l-a propus pe Paul Stănescu pentru funcția de secretar general, dar nu s-a supus la vot această variantă.

PSD a respins în Comitetul Executiv oferta venită din partea lui Victor Ponta de a-l susține la prezidențiale pe Mircea Diaconu.

Viorica Dăncilă a fost desemnată în mod oficial candidat al PSD la prezidențiale în cadrul Congresului din 24 august. Campania a început în această sâmbătă, iar social-democrații nu mai aveau varianta retragerii ei din cursa pentru Palatul Cotroceni, candidatura ei a fost acceptată de Biroul Electoral Central, iar înscrierile în cursa prezidențială s-au închis luna trecută.

știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG