Linkuri accesibilitate

E o soluție titularizarea pe o perioadă determinată? Cât de motivați ar fi profesorii


Scoala cursur online
Scoala cursur online

În România, cine dă examenul național de titularizare și obține un post vacant la o școală va avea acel loc de muncă asigurat pe o perioadă nedeterminată. Statisticile de la Ministerul Educației arată că 85% din cei 220.000 de profesori sunt titulari.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent la Europa FM că modalitatea de titularizare a profesorilor trebuie schimbată, iar o soluție este titularizarea pe perioadă determinată.

Ministrul a spus că o schimbare trebuie făcută și în privința evaluării profesorilor.„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor, este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate… Trebuie să ai și cu cine, pentru că sunt 220.000 de profesori. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro managementul de sistem: relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale. Cine ar face evaluarea? Inspectoratele de acum?”, a spus ministrul.

„Așa ceva nu se poate aplica retroactiv”

Fostul ministru al Educației, Monica Anisie, și președinta comisiei de învățământ din Senat, arată că schimbarea titularizării s-ar putea aplica de acum încolo.

Este clar că așa ceva nu se poate aplica retroactiv, cine e titular rămâne titular. Se poate aplica de la momentul apariției noii reglementări. Pe de altă parte, în acest fel s-ar putea să se pregătească mai bine știind că nu e titular pe post la școala respectivă decât dacă îndeplinește anumite criterii de performanță. Dar trebuie să ne gândim și cine te evaluează”, a spus Anisie.

Titularizarea a fost posibilă la nivel de școală pentru o scurtă perioadă după adoptarea legii 1/2011, dar articolul care prevădea acest lucru a fost schimbat. „S-a vorbit despre conceptul de titularizare la nivel de școală în legea 1. A existat o perioadă în care se dădea examen pentru școală, nu pentru sistem, dar în momentul în care postul nu mai exista dădeai examen în altă parte. Dar legea 1 a fost modificată”, a mai spus Anisie.

„Interesul elevului nu înseamnă schimbarea perioadică a cadreor didactice”

Reprezentanții sindicatelor din educație admit că anumite schimbări trebuie făcute în privința titularizării. „Nu avem nevoie de un sistem care să devină demotivant pentru profesorii care își fac treaba”, spune Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”.

Să ne punem în locul unei familii de profesori care nu-și va putea lua un credit pentru că are contracte pe perioadă determinată.

Despre schimbarea titularizării s-a vorbit de multe ori în ultimii trei ani, de la lansarea programului ”România Educată”.

Acolo s-a pus problema dacă ar trebui menținută titularizarea în sistem sau nu, dacă ar trebui să se meargă pe contracte pe durată nedeterminată sau nu. Nu s-a luat niciun fel de decizie, urma să se facă analizele de rigoare și să se facă varianta cea mai optimă”, arată Marius Nistor.

Sindicalistul susține că desființarea titularizării în învățământ va crea o problemă de atractivitate. „După toate recomandările organismelor internaționale, interesul elevului e mai presus de orice, ori interesul elevului nu înseamnă schimbarea perioadică a cadreor didactice. Ai nevoie de o stabilitate a cadrelor didactice pe post. Pe de altă parte, titularizarea în sistem reprezintă și o motivare pentru cei care își doresc statutul respectiv. În momentul în care le iei această motivare, îi transformi pe toți în profesori cu contracte pe perioadă determinată fără să știi ce se va întâmpla cu ei. Nu e nici interesul sistemului, nici al elevului”, argumentează Nistor.

Acesta spune că pe o perioadă determinată, contractele profesorilor i-ar lăsa fără anumite facilități precum luarea unui credit. „Să ne punem în locul unei familii de profesori care nu-și va putea lua un credit pentru că are contracte pe perioadă determinată”, a mai spus Nistor.

În Franța e aproape ca la noi, dacă rămâi fără post te trimite unde e nevoie

Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), spune că schimbarea titularizării ar trebui făcută în momentul în care știm ce ne dorim de la profesori.

Sunt școli care au 90% titulari pe hârtie. Aici iar e o discuție despre ascunderea posturilor și împărțirea lor ca să nu poată fi titularizabile.

Depinde ce vrem să facem. Vrem să modificăm complet și să angajăm profesorul pe Codul Muncii? Sau vrem să păstrăm ideea de statut și să eliminăm problemele legate de titularizare? Depinde foarte mult de nivelul descentralizării. Dacă ești titular al școlii și se închide te descurci. Dar dacă vrem ca în Franța, atunci te trimite sistemul unde are nevoie”, susține Șerban Iosifescu.

Un ultim studiu privind profesorii din Europa arată că sunt trei categoii de contracte pentru angajarea profesorului: ca funcționari publici, după o lege specială echivalentul statutului personalului didactic de la noi, sau după Codul Muncii

În Franța e aproape ca la noi, dar în cazul în care rămâi fără post, fiind titular al sistemului, te trimite în altă parte unde este nevoie”, arată Iosifescu.

Președintele ARACIP suștine că, în România, problema din școli este cea a detașărilor.

Pentru că se titularizează foarte mulți în mediul rural și apoi se detașează ani de zile în școli din mediul urban. Sunt școli care au 90% titulari pe hârtie. Titularizarea pe o perioadă determinată e valabilă și acum, pentru că se pot scoate la concurs numai posturile viabile, care au o valabilitate de 4 sau 5 ani, și atunci devii titular pe aceste posturi. Aici iar e o discuție despre ascunderea posturilor și împărțirea lor ca să nu poată fi titularizabile”, mai arată Șerban Iosifescu.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG