Linkuri accesibilitate

Cum se schimbă echilibrul de putere în Europa și de ce-și retrag americanii soldații din Germania


Militari americani la o ceremonie din Illesheim, Germany
Militari americani la o ceremonie din Illesheim, Germany

Ecuația militară începe să se modifice în Europa, si cu toate că Statele Unite par dispuse să-și întărească prezența în Estul continentului, există deja planuri de retragere parțială a soldaților din Germania. În paralel, Rusia devine tot mai activă pe câmpul răzoiului informatic și orice pas înainte pe care îl face Occidentul spre Est e însoțit de răspunsuri și amenințări indirecte din Est.

În aceste zile, armatele poloneză şi americană desfășoară în vestul Poloniei programul de exerciţii militare comune,cunoscut sub numele de Defender-Europe 20 Plus”.Un exercițiu similar era programat să aibă loc și în România, dar a fost amânat din cauza epidemiei. România este la fel de expusă în fața Rusiei și cel puțin deocamdată, militarii occidentali sunt dizlocați în număr mai mare în regiunea Mării Baltice, decât în zona Mării Negre.

În total circa 6.000 de militari din cele două ţări participă la aceste exerciţii care se vor desfăşura până pe 19 iunie. Înainte de începerea acestor exerciții, Rusia a insistat să anunțe că anul acesta nu va organiza exerciții militare la granițele sale cu NATO. Generalul Sergei Rudskoy, șeful Statului Major a acuzat însă Statele Unite și NATO că își continuă „jocurile războinice”l la frontiera cu Federația Rusă. Generalul rus a mai acuzat NATO că refuză propunerea Moscovei de a reduce activitățile militare în această perioadă.

Pe de altă parte, Polonia a fost lovită cu câteva zile înainte de începera exercițiilor cu aliații de un val de fake news, inclusiv un așa zis interviu cu un comandant militar american care ridiculiza operațiunile dintre NATO și aliații săi de la Marea Baltică. Potrivit Stars and Stripes, hackerii au folosit instrumentele de cyber attack pentru a posta dezinformări pe mai multe site-uri poloneze, inclusiv pe cele aparținând unor grupuri de presă credibile.

Acest tip de dezinformări face parte din războiul hibrid care se duce în Europa și care foosește mai degrabă Rusiei.

Din cauza pandemiei de coronavirus programul de manevre militare a fost modificat faţă de cel prevăzut iniţial. Acesta prevedea trimiterea unui număr de peste 20.000 de militari americani în Europa de Est pentru ceea ce ar fi fost cel mai mare exerciţiu militar american din afara granițelor sale din ultimii 25 de ani.

Pe de altă parte, Germania şi-a anulat în luna martie participarea la acest exerciţiu, ca urmare a crizei sanitare provocate de pandemie. Totuși, potrivit precizărilor făcute de un purtător de cuvânt american, citat de Reuters, toţi participanţii la aceste exerciţii au fost testaţi negativ pentru noul coronavirus înainte să fie desfăşuraţi în Polonia şi testarea va continua la intervale regulate pe parcursul programului de manevre militare.

Ecuația de securitate de pe continent se schimbă, însă, fiindcă preşedintele american, Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, potrivit unui înalt oficial american, citat de Reuters. Această decizie ar putea produce din nou îngrijorări în Europa în legătură cu angajamentul Washingtonului în regiune.

Echilibrul de forțe nu e afectat, deocamdată, deși în Germania numărul americanilor se va reduce de la 34.500 la 25.000, de la 34.500.

Conform sursei americane care a făcut declarații sub protecția anonimatului, decizia Washington-ului ar fi rezultatul analizelor făcute de generalului Mark Milley, şeful statului major al armatei americane, şi nu au nicio legătură cu tensiunile recente dintre preşedintele Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel, care nu a fost de acord să participe la reuniunea G7 din această lună, zădărnicind astfel planurile liderului de la Casa Albă.

Un alt înalt oficial din administraţia americană a declarat că cei 9.500 de militari vor fi trimişi în Polonia şi în alte ţări aliate, în timp ce o parte se va întoarce acasă. Acest oficial a spus că este mai puţină nevoie de un contingent mare în Germania ca urmare a creşterii generale a cheltuielilor destinate apărării din partea NATO. El a mai informat că retragerea militarilor, proiect la care administraţia americană a început să lucreze din septembrie anul trecut, a fost expusă într-un memorandum semnat recent de consilierul de securitate naţională al preşedintelui Trump, Robert O'Brien.

Preşedintele Donald Trump a făcut presiuni asupra Germaniei pentru ca aceasta să crească cheltuielile destinate apărării şi a acuzat Berlinul că este un „captiv" al Moscovei din cauza dependenţei sale de importurile de energie ruseşti.

În acest moment circa 17.000 de angajaţi civili americani sprijină trupele americane dislocate în Germania.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG