Linkuri accesibilitate

Eduard Mirițescu, interimar la șefia Poliției Române după demisia lui Liviu Vasilescu


Eduard Mirițescu, șeful interimar al Poliției Române
Eduard Mirițescu, șeful interimar al Poliției Române

Eduard Mirițescu, adjunctul lui Liviu Vasilescu, chestorul care a demisionat marți de la șefia Poliției Române, a fost numit șef interimar al IGPR.

Mirițescu este din ianuarie 2020 împuternicit al Inspectorului General al Poliției Române.

Până să ajungă în conducerea Poliției Române, el a fost șef la IPJ Prahova și fost șef de cabinet al secretarului de stat Bogdan Despescu.

Chestorul Liviu Vasilescu a anunțat marți că se retrage din funcția de șef al Poliției Române în urma scandalului legat de întâlnirea nocturnă cu interlopii.

Anunțul a fost făcut la finalul unei conferințe de presă susținută marți și vine la doar trei zile după ce a făcut un întreg expozeu cu privire la motivele pentru care consideră demisia sa neîntemeiată.

„Aș vrea să le mulțumesc acestor eroi ai zilei pentru rezultatele obținute si să le transmit că, indiferent ce cred unele persoane care au văzut munca de poliție mai mult din fața televizorului decât din teren, sunt onorat că sunt colegul lor.

În permanență, mi-am asumat responsabilitatea deciziilor.

Și pentru că totdeauna mi-au plăcut și surprizele, în același cadru, vă rog să îmi permiteți ca de astăzi să mă retrag din funcția de inspector șef al Poliției Române, să rămân ofițer de Poliție și să îndeplinesc sarcinile ce îmi vor fi încredințate", a spus Vasilescu cu o voce tremurătoare la finalul conferinței de presă pe care a susținut-o alături de secretarul de stat în MAI, Bogdan Descpescu, unde a anunțat „cea mai mare captură de pastile captagon și hașiș din istoria Poliției Române".

Într-o conferință de presă susținută joia trecută, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, care a cerut explicații privind descinderea nocturnă a șefilor poliției acasă la clanul Duduienilor, conducerea Poliției Române a spus că s-a întâlnit cu interlopii pentru a se asigura că populația nu va fi în pericol odată cu descinderea în stradă a peste 3.000 de persoane care urmau să participe la înmormântarea șefului unuia din clanurile interlope.

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, nu a lămurit, în explicațiile sale publice solicitate de președintele Klaus Iohannis, de ce întâlnirea șefilor din Poliție cu liderii clanului interlop a avut loc în biserică și nu la un sediu al Poliției Române.

Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost înjunghiat mortal în dimineaţa zilei de 4 august, într-un conflict izbucnit la finalul unei partide de barbut.

Trupul său a fost ținut o săptămână în casa familiei, timp în care sute de oameni au venit la priveghi fără a respecta normele sanitare. Mai mult, polițiștii au fost puși de șefii lor să păzească domiciliul celui decedat din stradă, totul culminând cu descinderea șefilor poliției acasă la Duduieni, noaptea, pe ascuns, pentru a negocia respectarea regulilor sanitare, conferind astfel putere și autoritate clanului de interlopi.

În urmă cu o zi, la solicitarea presei, președintele Klaus Iohannis a cerut Ministerului de Interne explicații publice despre întâlnirea șefilor Poliției Române cu membri ai clanului Duduianu, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării.

Adevărul a publicat imagini, de pe camerele de supraveghere stradale, care confirmă faptul că ofiţeri de rang înalt din Poliţia Română s-au întâlnit cu Elvis Pian şi reprezentanţii Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condiţiile de înmormântare a lui Emi Pian.

Interlopul mort era depus de trei zile la domiciliu, nu la o capelă, aşa cum prevede legea şi, în plus, toate normele de protecţie anti-COVID-19 erau încălcate de Duduienii care îşi plângeau liderul.

Ulterior, Elvias Pian, fratele lui Emi Pian, a susținut că a avut o întâlnire, în noaptea de 8 spre 9 august, într-o biserică din București, cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, pentru a negocia condițiile de înmormântare. Imaginile publicate de cotidianul central confirmă cele susținute de fratele celui decedat.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, de jurnaliștii prezenți la conferința de presă de la Cotroceni dacă le-a cerut vreo explicație șefilor Poliției Române despre întâlnirea avută cu șefii interlopilor, pentru discuții privind înmormântarea unuia dintre ei.

Iohannis a spus că nu este rolul să dea aceste explicații plasând responsabilitatea lor chiar către cei care au negociat cu interlopii respectarea legii pandemiei.

„Am cerut explicații Ministerul Afacerilor Interne cu mult timp înainte să se publice aceste lucruri. Am primit explicațiile respective, dar nu cred că este rolul meu să explic în detaliu ce s-a întâmplat acolo și consider că este nevoie de explicații clare, publice, din partea șefilor din Ministerul Afacerilor Interne (...) Le voi solicita să vă explice public despre ce a fost vorba”, a spus Klaus Iohannis.

XS
SM
MD
LG