Premierul Viorica Dăncilă a dat deja înapoi cu privire la anunțul făcut la Washington, duminică, prin care dădea ca un lucru stabilit de „toți actorii constituționali” din România mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că decizia finală nu a fost luată și aparține Președinției, nu premierului Dăncilă, el acuzând „totala ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român”, din partea Vioricăi Dăncilă.
„Eu am avut o abordare corectă şi am luat în calcul faptul că Constituţia trebuie respectată. Că opinia mea este că trebuie să facem acest pas, asta este altceva, dar este o opinie personală, important este să respectăm Constituţia”, a declarat premierul, la Antena 3, încercând să prezinte declarația fermă făcută în fața Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) ca pe o opinie personală.
Prima reacție diplomatică negativă a apărut luni. Regele Abdullah al II-lea al Regatului Iordaniei și-a anulat vizita pe care urma să o facă în România.
"Regele Abdullah al II-lea a decis să anuleze o vizită prevăzută pentru luni în România în semn de solidaritate faţă de Al-Quds (denumirea în arabă pentru Ierusalim - n.r.)”, precizează Palatul Regal iordanian într-un comunicat de presă, citat de Agerpres. Protestul are loc „după declaraţiile de duminică ale prim-ministrului român privind mutarea ambasadei ţării sale de la Tel Aviv la Ierusalim”, mai arată comunicatul.
Regele Iordaniei avea programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu liderii Parlamentului, iar guvernele României și Iordaniei urmau să semneze un acord, un program de cooperare și două memorandumuri, conform agenției iordaniene Petra, citată de Agerpres. De asemenea, oameni de afaceri din România și Iordania urmau să se întrunească la un forum pentru a discuta oportunități de investiții.
Israel o felicită pe Dăncilă, autoritatea palestiniană o acuză
Ambasada Israelului la Bucureşti a reacționat cu felicitări la adresa premierului Viorica Dăncilă, după anunțul făcut duminică.
„Ambasada Statului Israel o felicită pe doamna premier Dăncilă pentru declaraţiile făcute astăzi la Conferinţa AIPAC de la Washington. Ne exprimăm speranţa ca, în viitorul apropiat, Ambasada României să se mute la Ierusalim, capitala eternă a Israelului”, a scris Ambasada Israelului, într-o reacție pentru Agerpres.
De cealaltă parte, din partea autorității palestiniene au apărut criticile. Saeb Erkat, un înalt oficial al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, a fost citat de agenția germană Dpa spunând că anunțul lui Dăncilă este o „încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene, a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU”, care „nu contribuie decât la eliminarea soluţiei a două state, singura cale spre pace şi stabilitate în întreaga regiune”.
Singurele state care au decis să își mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, oraș încărcat de tensiuni istorice între Israel și Palestina, cu implicații în întregul Orient Mijlociu, sunt SUA și Guatemala. Honduras a anunțat că intenționează să facă același lucru.