Linkuri accesibilitate

Eforturi pentru armistițiu în Gaza. Israelul atacă ținte din Gaza și Liban. Proteste în Israel pentru eliberarea ostaticilor


Un palestinian la locul unde a avut loc un atac aerian israelian, în orașul Rafah. 1 martie 2024.
Un palestinian la locul unde a avut loc un atac aerian israelian, în orașul Rafah. 1 martie 2024.

O delegație a organizației Hamas a ajuns la Cairo, în Egipt, pentru discuții legate de un posibil armistițiu. Organizația susține că un armistițiu este posibil în următoarele „24 până la 48 de ore”, dacă Israelul acceptă condițiile.

Un lider Hamas a declarat duminică pentru AFP că o încetare a focului în Gaza ar putea fi asigurată „în termen de 24 până la 48 de ore”, dacă Israelul acceptă cererile grupului palestinian în cadrul discuțiilor în curs.

„Cererile Hamas (...) includ întoarcerea palestinienilor strămutați în nordul Fâșiei Gaza și creșterea ajutorului umanitar”, a spus oficialul Hamas care a vorbit cu condiția anonimatului înainte de reluarea negocierilor, la Cairo.

Delegațiile israeliană și Hamas sunt așteptate duminică la Cairo, transmite Reuters, care citează însă o sursă apropiată negocierilor care afirmă că Israelul condiționează prezența la negocieri de o listă oferită de Hamas cu toți ostaticii israelieni din Gaza aflați încă în viață.

Speranțele pentru prima pauză în lupte din noiembrie au crescut săptămâna aceasta, după o rundă anterioară de discuții mediate de Qatar și Egipt la Doha și indicii din partea președintelui american Joe Biden care a spus că un acord este aproape.

Hamas nu a renunțat la poziția sa conform căreia un armistițiu temporar trebuie să fie începutul unui proces de încheiere a războiului cu totul, au declarat surse egiptene și un oficial Hamas.

Israelul a aprobat, în esență, un cadru al unui acord propus de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor din Gaza, iar acum depinde de Hamas să fie de acord cu acesta, a declarat sâmbătă pentru Reuters un oficial al administrației SUA.

„În acest moment, mingea este în terenul Hamas și continuăm să impulsionăm acest lucru cât de tare putem”, a spus oficialul, vorbind cu condiția anonimatului.

Noi atacuri ale armatei israeliene

În paralel cu discuțiile legate de un armistițiu în Gaza, armata israeliană a anunțat că și-a intensificat operațiunile în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, unde a distrus zeci de ținte Hamas într-o serie de lovituri aeriene și de artilerie.

„În timpul loviturilor, trupele au distrus infrastructura teroristă și au eliminat teroriștii Hamas care operau din facilități civile din zonele urbane”, arată un comunicat al armatei israeliene.

Grupul militant palestinian Jihadul Islamic a anunțat că a răspuns la atacul israelian lovind cu rachete două tancuri și aruncând în aer o clădire în care intraseră soldați israelieni.

Israelul a atacat sâmbătă, 2 martie, și o tabără de refugiați din Gaza, soldat cu cel puțin 11 morți zeci de victime, anunță Hamas, potrivit CNN.

Tabăra de corturi atacată se află lângă o maternitate din Rafah. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, printre victime se află un paramedic și o asistentă, iar alte 50 de persoane, inclusiv copii, au fost rănite.

Fum produs de atacurile israeliene asupra unei tabere de refugiași di Rafah. 2 martie 2024.
Fum produs de atacurile israeliene asupra unei tabere de refugiași di Rafah. 2 martie 2024.

Armata israeliană a confirmat că a lovit ținte din Rafah aparținând grupării Jihadul Islamic, dar a transmis că spitalul nu a fost avariat.

Informațiile nu au putut fi verificate independent.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reacționat însă cu indignare la relatările privind moartea mai multor palestinieni într-un presupus atac aerian israelian asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Oficialul OMS le-a numit Acestea sunt „scandaloase și de nedescris”, într-o postare pe rețeaua X.

Aproximativ 1,5 milioane de oameni trăiesc înghesuiți în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, la granița cu Egiptul. Majoritatea sunt refugiați care au fugit de luptele din alte părți ale fâșiei de coastă și sunt adăpostiți în corturi fără facilități sanitare adecvate sau asistență medicală.

De asemenea, armata israeliană a anunțat că a lovit instalații militare ale organizației Hezbollah din sudul Libanului, transmite DPA.

„În ultimele 48 de ore, am eliminat un total de zece teroriști, inclusiv un comandant central”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, sâmbătă seară. Hezbollah a declarat că șase dintre membrii săi au fost uciși în atacurile israeliene. Organizația a transmis, la rândul ei, că a tras asupra unei cazărmi israeliene din apropierea orașului Liman și asupra soldaților israelieni din apropierea graniței.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că armata israeliană este pregătită să pornească o operațiune militară majoră împotriva organizației Hezbollah, dacă va fi nevoie.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că armata israeliană este pregătită să pornească o operațiune militară majoră împotriva organizației Hezbollah, dacă va fi nevoie.

Incidentele de la granița dintre Israel și Liban s-au intensificat de la începutul războiului din Gaza.

Cu câteva zile în urmă, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunțat că va crește presiunea militară asupra milițiilor Hezbollah ca răspuns la atacurile lor zilnice asupra Israelului, până când miliția se va retrage de la granița cu Israelul. Gallant a avertizat recent că Israelul este, de asemenea, pregătit să lanseze o operațiune militară majoră împotriva Hezbollah, dacă este necesar.

Consiliul de Securitate ONU cere Israelului să protejeze civilii

La New York, Consiliul de Securitate al ONU a solicitat protejarea civililor din Fâșia Gaza, pe fondul luptelor în curs de desfășurare și după incidentul în care peste 100 de civili palestinieni au murit în momentul distribuirii de ajutoare umanitare din camioane.

Consiliul transmite într-o declarație că e îngrijorat pentru populația de peste două milioane de persoane care s-ar putea confrunta cu „niveluri alarmante de insecuritate alimentară acută", potrivit declarației.

Membrii Consiliului au îndemnat Israelul să mențină punctele de trecere a frontierei deschise pentru ca ajutorul umanitar să intre în Gaza, să permită deschiderea de puncte de trecere suplimentare pentru a răspunde nevoilor umanitare la scară largă și să sprijine livrarea rapidă și sigură a articolelor de ajutor către oamenii din întreaga Fâșie Gaza.

Consiliul de Securitate mai spune că e îngrijorat de relatările legate de recentul carnagiu din apropierea convoiului umanitar, în care zeci de palestinieni civili au murit împușcați de armata israeliană sau striviți de mulțime sau de camioane.

Consiliul de Securitate al ONU a evitat să atribuie direct vina pentru incident. Declarația spune doar că forțele israeliene au fost implicate atunci când o mulțime mare de oameni a înconjurat un convoi de ajutor umanitar la sud-vest de orașul Gaza.

Proteste anti-Netanyahu în Israel

În Israel, mii de persoane au protestat sâmbătă seara împotriva guvernului și cer un acord care să ducă la eliberarea ostaticilor din Gaza.

Presa israeliană a relatat că în inima Tel Aviv-ului, demonstranții au scandat sloganuri precum „Alegeri acum!”, scrie DPA, care mai scrie că protestatarii au strigat sloganuri împotriva lui Beniamin Netanyahu, pe care îl consideră vinovat pentru că „transformă o țară întreagă într-o populație îndoliată!”

Protestatarii israelieni poartă portrete ale ostaticilor din Gaza, într-o demonstrație din fața reședinței premierului Beniamin Netanyahu.
Protestatarii israelieni poartă portrete ale ostaticilor din Gaza, într-o demonstrație din fața reședinței premierului Beniamin Netanyahu.

Criticii premierului Beniamin Netanyahu îl acuză pe politicianul de dreapta că pune interesele sale politice deasupra intereselor israelienilor în conflictul cu Hamas.

Marșul de protest din Israel a pornit miercuri, dintr-un kibbutz din apropierea graniței cu Gaza, care a fost devastat de Hamas pe 7 octombrie 2023, și a ajuns la reședința oficială a lui Netanyahu.

Potrivit rapoartelor mass-media, proteste și demonstrații au avut loc, de asemenea, sâmbătă în Haifa și Beersheba, precum și în Cezareea, în fața vilei private a lui Netanyahu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG