Linkuri accesibilitate

El Salvador adoptă Bitcoin ca mijloc de plată și-l minează cu ajutorul vulcanilor | De ce se opune FMI


El Savador a adoptat Bitcoin nivel național.
El Savador a adoptat Bitcoin nivel național.

El Salvador devine prima țară din lume care acceptă plata cu Bitcoin în orice magazin. Mai mult, așa numita „minare" pentru principala criptomonedă se va face numai cu energie geotermală. În ecuație apare și FMI, care se declară îngrijorat de adoptarea Bitcoin.

El Salvador a adoptat o lege prin care Bitcoin este acceptat ca plată la nivel național, indiferent de produsul sau serviciul achiziționat. Mai mult, Președintele El Salvadorului, Nayib Bukele, a anunțat ca minarea pentru Bitcoin se va face numai cu energie geotermală, țara sa urmând să se folosească de puterea vulcanilor.

Fondul Monetar Internațional (FMI) spune că acest lucru ar putea ridica probleme juridice și financiare. Potrivit purtătorului de cuvânt al FMI, Gerry Rice, grupul este deja în discuții cu parlamentarii din El Salvador cu privire la un împrumut pentru sprijinirea economiei țării.

Rice a anunțat, într-un conferință de presă, că o echipă a FMI se va întâlni cu președintele Nayib Bukele și, cel mai probabil, recenta decizie care implică Bitcoin va fi discutată.

Adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată ridică o serie de probleme macroeconomice, financiare și juridice care necesită o analiză foarte atentă. Urmărim îndeaproape evoluțiile și vom continua consultările cu autoritățile.”, a spus Rice.

El Salvador minează Bitcoin eco

Adoptarea Bitcoin a provocat și la nivel național o dezbatere aprinsă pe tema poluării produse de așa-numita „minare" pentru. Șeful statului a convins compania LaGeo să sape un nou puț pentru a asigura energie de până la 95MW, iar în jurul acestuia se va forma un hub pentru a mina Bitcoin. Nu este mult, având în vedere că, potrivit Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, anual, la nivel mondial se consumă 105 TWh.

Mai mult, autoritățile centrale au „bătut palma” cu compania Strike, care este specializată în producerea de portofele electronice, pentru a crea o infrastructură financiară modernă folosind tehnologia Bitcoin.

Ce este minarea de Bitcoin

Minarea Bitcoin este realizată de computere de mare putere care rezolvă probleme complexe de matematică.

Rezultatul mineritului Bitcoin este cu dublu sens. În primul rând, atunci când computerele rezolvă aceste probleme matematice complexe în rețeaua Bitcoin, ele produc Bitcoin nou.

Și, în al doilea rând, prin rezolvarea problemelor de matematică, minerii de Bitcoin ridică gradul de încredere în rețeaua de plăți prin verificarea informațiilor despre tranzacții, potrivit Investopedia.

Bitcoin a crescut cu 5.000 de dolari după anunț

Imediat după acest anunț, Bitcoin a sărit cu aproape 5.000 de dolari, de la 32.000 de dolari cu cât se tranzacționa în timpul zilei de marți, până la 37.000 de dolari.

America Centrală este foarte receptivă la tendințele de pe piața criptomonedelor. Prin deciziile pe care le-a luat până acum, El Salvador a convins și alte state vecine să ia măsuri în acest sens, potrivit Coin Quora.

Eduardo Murat Hinojosa, un senator federal al guvernului din Mexic, spune că va propune un proiect de lege asemănător cu cel din El Salvador pentru adoptarea la nivel național a principalei criptomonede din piață.

Acesta nu este singurul senator care are astfel de gânduri pentru Mexic. Potrivit Cointelegraph, Indira Kempis Martínez, un senator ce reprezintă statul Nuevo Leon, este de aceeași părere.

„Vom conduce schimbarea la criptomonede și fintech în Mexic”, a declarat Hinojosa.

Parlamentarul paraguayan Carlitos Rejala a făcut câteva aluzii legate de țara sa și criptomonede afirmând că „se lucrează la un important proiect care va pune Paraguayul în fața întregii lumi”, chiar de săptămâna aceasta.

Acesta speră ca Paraguay să devină un puternic hub pentru criptomonede.

Cu numai 3 Bitcoin poți deveni rezident în El Salvador

Președintele Bukele vrea să atragă antreprenori care să fie dispuși să se relocheze în El Salvador și-i ademenește cu taxe zero pentru profiturile scoase din Bitcoin. Investing.com anunță că dacă dețineți 3 Bitcoin, puteți deveni rezidenți în El Salvador.

La momentul redactării acestui articol, asta înseamnă puțin sub 110.000 de dolari sau undeva la 90.000 de euro.

XS
SM
MD
LG