Linkuri accesibilitate

Firma israeliană Elbit Systems a obținut patru contracte de la Armata Română


 Ca parte a unuia dintre contracte, Compania va integra încărcătura utilă Elbit Systems pe elicopterele IAR 330 pentru a spori capacitățile operaționale ale Marinei Române și va fi executat anul viitor.
Ca parte a unuia dintre contracte, Compania va integra încărcătura utilă Elbit Systems pe elicopterele IAR 330 pentru a spori capacitățile operaționale ale Marinei Române și va fi executat anul viitor.

Elbit Systems Ltd. a primit patru contracte pentru furnizarea de soluții Ministerului Apărării Naționale din România pentru modernizarea unor avioane și componente de război electronic, încărcături electro-optice în infraroșu (EOIR) și sisteme Brightnite pentru elicopterele IAR.

Ca parte a unuia dintre contracte, Compania va integra încărcătura utilă Elbit Systems pe elicopterele IAR 330 pentru a spori capacitățile operaționale ale Marinei Române și va fi executat anul viitor, transmite Elbit Systems.

Pentru al doilea contract, Elbit Systems va furniza o suită de război electronic (EW), inclusiv receptor de avertizare radar (RWR), sistem de avertizare laser (LWS), sistem de avertizare a rachetelor cu infraroșu (IR MWS) și sistem de distribuire a contramăsurilor (CMDS).

Sistemele vor fi furnizate unui furnizor intern pentru instalarea și integrarea la bordul a șase elicoptere PUMA cu opțiune pentru încă șase în viitor.

Contractul este o continuare a unor sisteme suplimentare EW care sunt deja instalate pe alte platforme ale Forțelor Armate Române și se va derula pe o perioadă de trei ani.

Compania va furniza, de asemenea, ca parte a unui al treilea contract, sisteme de afișare și de urmărire de tip Elbit Systems HDTS, sisteme electro-optice Spectro XR și un pachet de misiune pentru aeronave care include afișaje inteligente, hărți digitale și sisteme de recunoaștere.

Elbit Systems va furniza și sisteme Brightnite către IAR Brașov pentru elicopterele Puma 330 SAR ale Forțelor Aeriene Române. Acest contract se va derula pe o perioadă de doi ani.

Sarcina utilă electro-optică multi-spectrală Spectro XR reprezintă un salt înainte în capacitățile complexe de inteligență, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere.

Potrivit pentru complexitatea operațională actuală, sistemul de sarcină utilă ușor este proiectat pentru supraveghere pe rază extinsă zi și noapte în diferite condiții meteorologice. De asemenea, oferă capabilități de scanare continuă a țintei pentru o conștientizare îmbunătățită a situației.

Sistemul BrightNite este conceput pentru a depăși limitările de vizibilitate și pentru a permite zborul în siguranță pentru elicopterele aflate în misiuni de noapte, inclusiv condiții meteorologice nefavorabil și furtuni de nisip.

Acest sistem transmite video de înaltă rezoluție către ecranul montat pe cască (HMD), permițând piloților să zboare într-o poziție cu capul sus, cu ochii în aer. Sistemul poate prezenta informații mai multor piloți simultan pe un afișaj multifuncțional intuitiv.

În cadrul celui de al patrulea contract, Elbit Systems va furniza sisteme avionice avansate, sistem avionic virtual încorporat pentru antrenament live, monitoare avansate, afișaj deasupra capului, sistem de navigație și sisteme de activare a armelor către Avioane Craiova, care modernizează aeronava de antrenament avansat de luptă al Forțelor Aeriene Române (RoAF) IAR99.

IAR99 SOIM este un antrenor avansat, iar upgrade-ul va sprijini o tranziție eficientă a piloților RoAF către avioanele de luptă, inclusiv F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Contractul se va derula pe o perioadă de patru ani. Acest program de upgrade urmează unui contract anterior pentru aeronava de antrenament al Forțelor Aeriene Române în colaborare cu Avioane Craiova și a fost atribuit la aproximativ 25 de ani de la primul contract Elbit Systems pentru modernizarea aeronavei IAR99.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG