Linkuri accesibilitate

Sfaturi pentru a reduce factura la electricitate. Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric


Experții consultați de Europa Liberă recomandă folosirea voucherelor Rabla pentru electrocasnice, dar oferă și sfaturi utile pentru a reduce consumul de electricitate al aparatelor electrocasnice vechi din casă.
Experții consultați de Europa Liberă recomandă folosirea voucherelor Rabla pentru electrocasnice, dar oferă și sfaturi utile pentru a reduce consumul de electricitate al aparatelor electrocasnice vechi din casă.

Facturile la energie cresc de la lună la lună, iar studiile recente arată că românii sunt atenți la consumul de energie, acesta fiind cel mai important aspect pentru cei care cumpără electrocasnice.

Rata inflației a ajuns la 15,1% în luna iunie, cea mai mare scumpire având loc la gaze (89,5%), potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică (INS).

Analiștii estimează că mărirea inflației va afecta implicit puterea de cumpărare a românilor, iar în condițiile în care facturile la energie cresc încă de anul trecut, una din soluțiile precizate de experții consultați de Europa Liberă este cumpărarea de electrocasnice cu o eficiență energetică mare.

Andrei Orban, directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice, spune că aproximativ 70% din costul facturii la energie electrică provine de la electrocasnicele dintr-o gospodărie.

El arată că printre cele mai costisitoare surse de energie electrică se numără:

  • Aerul condiționat (aproximativ 25% din costul unei facturi, dacă e folosit pentru încălzirea locuinței iarna);
  • Frigiderul (14%);
  • Boilerul electric (14-15%);
  • Mașina de spălat rufe (10-12%).

„Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic în România este undeva între 10 și 15 ani. Deci, din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării. Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede (în gospodăriile românilor, n.r.), de unde și consumul crescut de electricitate”, a explicat Andrei Orban pentru Europa Liberă.

Însă, în condițiile în care veniturile medii lunare ale unei gospodării din România au fost anul trecut de 5.683 lei, iar cheltuielile de 4.876 lei, schimbarea unor astfel de electrocasnice reprezintă mai degrabă o investiție decât o practică constantă în eficientizarea energetică a unui apartament.

Astfel, două treimi dintre români întâmpină dificultăți în a economisi bani, în timp ce restul afirmă că au pus mai puțini bani deoparte decât sperau anterior, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research (RMR) în luna aprilie.

Criza economică a transformat conceptul de „economii” dintr-o practică întâlnită într-un privilegiu pentru cei cu veniturile care au ținut pasul cu creșterea prețurilor.

Alte sfaturi pentru reducerea energiei

În privința electrocasnicelor, un alt studiu al RMR citat de Hotnews arată că românii încep să fie tot mai atenți la consumul de energie al produselor pe care le cumpără.

Alte sfaturi de reducere a consumului de energiei electrică - pe lângă cumpărarea de produse electronice și electrocasnice din gama superioară a eficienței energetice - sunt:

  • cumpărarea de becuri economice, care sunt eficiente energetic;
  • evitarea obiceiului de a lăsa becurile aprinse în camerele nefolosite;
  • electrocasnicele care nu sunt esențiale să fie scoase din priză la plecarea în concedii sau pe perioade mari de timp.

Costuri amortizate după câteva luni

Uniunea Europeană a introdus începând cu 1 martie 2021 noi clase energetice, cum ar fi A+, A++ sau A+++, pentru a-i ajuta pe cetățenii europeni să aleagă în cunoștință de cauză și să reducă facturile la energie.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei, o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare”, transmitea atunci comisarul pentru energie, Kadri Simson.

De exemplu, un frigider din clasa energetică A+++ poate consuma cu 60% mai puțină energie electrică decât un frigider din clasa A, cumpărat în urmă cu zece ani, spune Andrei Orban.

Însă un produs cu o clasă energetică mai ridicată presupune costuri în plus din buzunarele oamenilor. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, îi îndeamnă pe aceștia să vadă cumpărarea unor astfel de produse prin prisma amortizării costurilor pe termen lung.

Sorin Mierlea, CEO la InfoCoins, o organizație națională de protecție a consumatorilor.
Sorin Mierlea, CEO la InfoCoins, o organizație națională de protecție a consumatorilor.

„În momentul în care cumpărăm un produs care are o eficiență energetică mai mică versus un produs ce ne poate scădea consumul între 30% și 40% la prețul de cost al curentului de astăzi, s-ar putea ca în 6-8 luni de zile să-l amortizăm”, a declarat Mierlea pentru Europa Liberă.

„Iar dacă acel produs îl ținem peste trei ani – chiar cinci ani – chiar o să avem un câștig semnificativ”, a continuat el.

În martie 2022, Statista estima că veniturile generate de piața electrocasnicelor în România în acest an va ajunge la 1,61 miliarde de dolari, în timp ce vânzarea de electrocasnice era așteptată la momentul respectiv să crească în fiecare an cu 12,77% între 2022 și 2027. Însă războiul din Ucraina fac din această estimare o presupunere incertă.

Rabla pentru electrocasnice și un scurt ghid de utilizare a frigiderului

În contextul crizei prețurilor, guvernul a pus la dispoziție la finalul lunii iunie, în prima sesiune a Programului Rabla pentru electrocasnice, aproximativ 62.500 de vouchere în valoare de 400 de lei pentru frigidere/congelatoare, mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase.

Voucherele s-au epuizat în două ore și jumătate de la deschiderea sesiunii, iar următoarea sesiune a Programului va avea loc în lunile noiembrie-decembrie 2022.

În 2022, condițiile de aplicare pentru Program sunt mai stricte, iar oamenii nu vor mai putea aplica pentru același echipament în cursul acestui an.

Andrei Orban îi îndeamnă pe români să beneficieze de astfel de programe, el precizând că voucherele reprezintă „reduceri semnificative” ale prețurilor la electrocasnice.

„Dacă luăm un echipament din gama ‘entry-level’, la care prețul este undeva la 1.200-1.300 de lei la, nu știu, un frigider din acesta care are și congelator de 100 de litri, reducerea ajunge să fie și o treime din preț”, a explicat el.

„Recomandarea mea este să folosească programul Rabla și să folosească facilitățile de creditare pe care le oferă majoritatea lanțurilor de magazine de retail, în care, prin rate lunare scăzute și prin acele vouchere să poată să-și achiziționeze produse noi, pe cât mai mult A++ la frigidere, spre exemplu”, a continuat Orban.

În plus, expertul dă câteva sfaturi utile pentru reducerea consumului de electricitate la frigidere:

  • Frigiderul trebuie să stea departe de orice sursă de căldură, în special de aragaz;
  • Ușile frigiderului trebuie deschise de cât mai puține ori pentru a evita pătrunderea căldurii în interiorul lui și pornirea, implicit, a compresorului care menține temperatura rece în interior;
  • Temperatura din interiorul frigiderului să fie setată la 4-5 grade Celsius – temperatură mai joasă duce la creșterea consumului de energie electrică;
  • Temperatura alimentelor atunci când sunt depozitate în frigider să fie cât mai scăzută.

În ceea ce privește boilere electrice, Andrei Orban recomandă ca temperatura de încălzire a apei să fie la niveluri rezonabile (40-50 de grade).

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG