Linkuri accesibilitate

Cât de eficiente sunt amenzile de Black Friday și cum ne protejăm de reducerile false


Potrivit lui Sorin Mierlea, o parte semnificativă a unor reduceri false se poate regăsi în domeniul electronicelor și electrocasnicelor.
Potrivit lui Sorin Mierlea, o parte semnificativă a unor reduceri false se poate regăsi în domeniul electronicelor și electrocasnicelor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat, pe 9 noiembrie, magazinul de electronice și electrocasnice Altex. Retailerul a fost acuzat de comercializarea unor produse cu reduceri înșelătoare.

Amenda, în valoare de 50.000 de lei, a fost propusă de ANPC alături de suspendarea activității magazinului, până când acesta își schimbă practicile comerciale.

„Operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site”, se arată în comunicatul oficial dat de Agenția pentru Protecția Consumatorului.

Altex a încercat să se apere și și-a justificat acțiunile de natură frauduloasă prin argumentul că „ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e.”

Europa Liberă a discutat cu Sorin Mierlea, președintele InfoCons, despre cum pot românii evita astfel de situații neplăcute în general.

Argumentul bunului samaritean, demontat

Ideea cum că Altex nu ar fi putut preveni manipularea prețurilor înainte de reducerile de Black Friday distrage atenția de la problema reală a comercianților mari în România – faptul că ceea ce a făcut retailerul român nu este nici primul și nici ultimul când vine vorba de comercializarea unor produse cu prețuri înșelătoare.

Mai mult, potrivit lui Mierlea, sancționarea contravențională (amenda de 50.000 de lei) poate fi doar de fațadă datorită impactului redus pe care aceasta îl poate avea.

„Din punctul nostru de vedere, sancționarea contravențională este importantă, dar când auzim de aceste cifre, de 50.000 sau 100.000 sau nu știu cât, ar trebui să reținem că este amenda maximală. Ceea ce plătește agentul economic este jumătate. Ceea ce s-ar putea spune că, până la urmă, suma respectivă nu e foarte mare”, a transmis pentru Europa Liberă Mierlea.

În opinia sa, măsura cea mai adecvată este suspendarea activității în mediul online și publicitatea controalelor.

„Cel mai important dintre toate acestea este publicitatea fiindcă, astfel, cumpărătorul devine totodată un comisar de protecție a consumatorului și poate să sancționeze drastic prin a nu mai cumpăra de la astfel de agenți economici produse sau servicii care sunt ilegale sau imorale”, a continuat acesta. „Sper ca autoritățile să nu se oprească aici.”

Cum se pot proteja consumatorii de astfel de scheme

În ultimii 2-3 ani, nu doar electronicele și electrocasnicele sunt capul de afiș al reducerilor în această perioadă. Gama s-a diversificat, astfel încât valul de reduceri a început să afecteze mai multe tipuri de produse, de la cele de îngrijire corporală sau de făcut unghii până la autoturisme.

„Problema este următoarea: ponderea este clar mai mare pe zona de electronice și electrocasnice, unde o reducere semnificativă înseamnă un câștig important (pentru consumator, n.r.)”.

Potrivit proprietarului InfoCons, oamenii se pot proteja de astfel de înșelăciuni prin a începe, cu 30 de zile înainte de achiziționarea unui produs, să îi monitorizeze modificarea prețului pe piață.

„Altfel este imposibil de a face acest lucru. În schimb, autoritatea, în momentul în care are o suspiciune și merge în control, prin actele contabile, poate face dovada că acea societate nu a respectat drepturile consumatorului cu privire la cele 30 de zile, prețul cel mai mic din care s-a făcut reducerea.”

Pentru monitorizarea online a prețurilor produselor alimentare sau a carburanților, oamenii pot accesa site-ul monitorulpreturilor.info, un portal ce se ocupă de compararea prețurilor produselor în diferite spații de comercializare ale acestora.

Iar când discutăm de perioada de reduceri, să înțelegem că nu sunt la reducere și drepturile pe care le avem”, a precizat Sorin Mierlea pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG