Linkuri accesibilitate

USR îi retrage Elenei Lasconi sprijinul la europarlamentare, după ce a declarat că a votat „da” la referendumul pentru familie


Elena Lasconi nu va mai fi pe lista USR pentru europarlamentarele din 2024.
Elena Lasconi nu va mai fi pe lista USR pentru europarlamentarele din 2024.

Președintele Uniunii Salvați România(USR), Cătălin Drulă, a declarat că îi retrage sprijinul politic pentru alegerile europarlamentare Elenei Lasconi. Aceasta a declarat că a votat „da” la refendumul pentru familie, pentru că ea crede că o familie e compusă dintr-un bărbat și o femeie.

Elena Lasconi (51 de ani), primăriță în Câmpulung Muscel/jud. Argeș, fusese nominalizată de USR să deschidă lista pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.

Într-o emisiune difuzată sâmbătă, 4 noiembrie, de Prima TV, Elena Lasconi a declarat jurnalistului Sebastian Zachman că, în 2018, a votat „da” la un referendum organizat la solicitatea Coaliției pentru Familie. Acel referendum propunea introducerea în Constituție a definiției familiei ca fiind „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus Lasconi la Prima TV.

Referendumul din 2018, pe care partidul din care face parte Lasconi nu l-a susținut, nu a obținut voturile necesare, din cauza lipsei cvorumului.

Afirmațiile Elenei Lasconi au fost aspru criticate de mai mulți colegi din USR.

Președintele partidului, Cătălin Drulă, a transmis duminică, pe Facebook, că i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din campania pentru europarlamentare, urmând să aibă loc o ședință a conducerii de partid pentru formalizarea acestei decizii.

„Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL”, a scris Drulă.

„USR are de dus o luptă grea și importantă în 2024. Astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de o alternativă de dreapta și de soluții liberale”.

Critici dure din partea fiicei

Fiica Elenei Lasconi, Oana, s-a alăturat și ea valului de critici de pe social media.
Tânăra a publicat mai multe postări pe Instagram, în care, printre lacrimi, s-a declarat „în şoc şi absolut dezgustată.”

„Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie şi din acest motiv nu o mai susţin pe mama din acest moment”, a spus fiica Elenei Lasconi.

Elena Lasconi a reacționat, duminică, pe Facebook. Ea a scris că e dispusă să se retragă de pe lista USR pentru europarlamentare și că aşteaptă votul Biroului Naţional.


„Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleaşi drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie. De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie şi un bărbat. Educaţia şi formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii şi lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir şi îi susţin”, a scris Lasconi pe Facebook.

Ea a completat că nu se agață de funcții, dar că va continua să muncească ca primar.


Europa Liberă a cerut un punct de vedere Elenei Lasconi, dar până la publicarea acestui material nu a primit niciun răspuns.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG