Linkuri accesibilitate

One-to-One | Ionuț Moșteanu, USR: Șeful polițiștilor este hoț, iar premierul îl ține în brațe să nu se scufunde împreună


Ionuț Moșteanu, liderul grupului deputaților USR și vicepreședinte al formațiunii, susține că PNL încearcă „să pună capacul” pe scandalul plagiatului ministrului Lucian Bode cu ajutorul unei părți importante a presei, care decide să nu vorbească despre acest subiect.
Ionuț Moșteanu, liderul grupului deputaților USR și vicepreședinte al formațiunii, susține că PNL încearcă „să pună capacul” pe scandalul plagiatului ministrului Lucian Bode cu ajutorul unei părți importante a presei, care decide să nu vorbească despre acest subiect.

Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR, spune la One-to-One că se așteaptă ca PNL să mizeze pe complicitatea unor televiziuni pentru a „îngropa” plagiatul ministrului de Interne. Premierul Nicolae Ciucă l-ar ține în brațe pe Lucian Bode, pentru că știe că s-ar scufunda împreună, crede Moșteanu.

Reprezentantul USR consideră că decizia Universității Babeș-Bolyai de a propune corectarea tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode este una periculoasă: „UBB era una din universitățile mai curajoase, însă cu siguranță au avut foarte multe presiuni să nu spună nimic, să mușamalizeze cazul. Este o mirare să transmiți ‘v-am prins că ați copiat, ia mai faceți încă o dată, poate vă iese bine’. E un precedent periculos și ciudat”.

Despre atacul la adresa Emiliei Șercan, Ionuț Moșteanu susține că ce a făcut PNL e demn de niște state autoritare din America de Sud sau din Africa: „S-au suit cu picioarele pe un jurnalist. PNL a dat ordin, prin acel punctaj, să fie linșată mediatic o jurnalistă pentru că îi incomodează. În curând, o să fie ca la mexicani, să o urmărească pe stradă sau mai știu ce”, spune vicepreședintele USR.

Cât privește tăcerea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu acest subiect, Moșteanu afirmă că influența ministrului Bode, de altfel secretar general al PNL, este una foarte mare în partid, iar „președintele Iohannis a dovedit ipocrizie și minciună. Acum tace. Tace ca 'mortu-n păpușoi'. Nu zice nimic. Nu știm dacă mai există. Eu sper că e bine, sănătos. Nu doresc rău nimănui, însă nu spune nimic despre acest lucru pentru că nu-i convine”, declară liderul USR.

Principalele declarații, pe scurt:

  • Despre ministrul de Interne Lucian Bode: „Domnul Bode este omul care reprezintă România în relațiile cu partenerii europeni. Cu ce cădere se va duce domnul Bode să negocieze cu partenerii europeni intrarea României în Spațiul Schengen, când cariera politică a dânsului atârnă de un fir de ață? Și știu și partenerii asta”;
  • Despre premierul Nicolae Ciucă: „Domnul Ciucă îl ține în brațe pe domnul Bode, pentru că, altfel, se vor scufunda împreună. Cariera lui politică este terminată în momentul în care vor face rotativa. Nu este un om politic respectat în partid, e temut în partid și e respectat atât timp cât are pixul de la Palatul Victoria. Nu-și cunoaște nici măcar șefii de filială”;
  • Despre presa care nu tratează subiectul Bode: „Vor încerca să pună capacul pe scandal cu ajutorul unor părți din presă. Urmăresc monitorizările de două zile și ceea ce se întâmplă nu s-a întâmplat niciodată în România, nici pe vremea lui Dragnea, nici pe vremea lui Adrian Năstase. Sunt televiziuni care nu consideră că e o știre demnă de a fi dată”;
  • Despre investigația Recorder: „Controlul parlamentar al serviciilor secrete este o glumă. 'Doi și-un sfert' este o reminiscență securistă care pune presiune pe lucrătorii din Ministerul de Interne. Este folosit politic să facă și să desfacă funcții. Trebuie desființat mâine. Să aibă USR puterea și îl desființăm”;
  • Despre anul electoral 2024: „Cred că românii se vor întoarce împotriva lui Iohannis, împotriva PNL și PSD cu foarte multă forță în 2024. O să vedem cât de mulți români apreciază curajul USR și cât de mulți preferă blatul acesta pe care îl vedem acum între PNL și PSD. Trăind o viață în țara asta, cred că o să răbufnească în 2024 la alegeri”;

Europa Liberă: Domnule Moșteanu, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca transmite că ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Societatea civilă se întreabă, jurnaliștii se întreabă de ce Lucian Bode este în continuare în funcție, mai ales că, acum doar câteva luni, însuși președintele Klaus Iohannis vorbea despre toleranță zero în privința plagiatului?

Ionuț Moșteanu: Universitatea Babeș Bolyai a spus zilele trecute ceea ce bănuiam cu toții de ceva vreme și anume că șeful polițiștilor este hoț. În nicio țară n-ar mai fi rămas în funcție nici măcar o oră. Ce să mai vorbim de câteva zile.

Ionuț Moșteanu despre plagiatul ministrului Lucian Bode
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:41 0:00

Ce se întreabă toți românii vizavi de președinte ne întrebăm și noi. Acum, însă, cunoscându-l și văzând acțiunile dânsului din ultimii ani, nu ne mai miră nimic, pentru că președintele Iohannis este marea dezamăgire a unei Românii care spera la niște reforme.

Este marea dezamăgire a românilor care au crezut că Iohannis îi va scăpa de PSD, așa cum spunea în campanii.

Am văzut că tot ce a dorit domnul Iohannis a fost să nășească acest mariaj între PNL și PSD, să îi aducă împreună, să creeze un pol mare de putere, ca să-i dea dânsului tot confortul și liniștea pe care și le dorește de fiecare dată.

Domnul Iohannis e genul care preferă să nu facă mai nimic și să fie liniște în jur. Aparent, i-a reușit, crede dânsul. Eu cred că românii se vor întoarce împotriva lui, a PNL-ului și a PSD-ului cu foarte multă forță în 2024.

Europa Liberă: Vor încerca să ascundă plagiatul? Spuneți că nu ne putem aștepta la o demisie a domnul Bode?

Ionuț Moșteanu: Da, eu cred că da. Eu cred că vor încerca să pună capacul pe acest scandal, să-i spunem așa, și cu ajutorul unor părți din presă.

Urmăresc monitorizările de două zile și ceea ce se întâmplă nu s-a întâmplat niciodată în România, nici pe vremea lui Dragnea, nici pe vremea lui Adrian Năstase.

Vorbim de televiziuni care altfel spun că au un nume, unele chiar sunt afiliate internațional la nume mari, nu au considerat că este o știre demnă de a fi dată, cea cu plagiatul ministrului de Interne.

Mizând pe complicitatea acestor televiziuni și a unei părți din presă, care primește bani de la PNL și PSD, speră să țină capacul pe acest scandal și, vezi Doamne, o să treacă. N-o să treacă, pentru că românii nu o să înghită așa ceva.

Dincolo de discuția asta cu plagiatul, poate domnul Bode e important pentru PNL și pot să înțeleg asta, însă domnul Bode e ministru de Interne, domnul Bode este omul care reprezintă România în relațiile cu partenerii europeni, mai ales acum, când suntem din nou la o nouă încercare de a intra în Schengen.

Domnul Bode, la finalul lunii ianuarie, trebuie să meargă la primele întâlniri, să continue acest calendar și aceste discuții. Cu ce cădere se duce domnul Bode acolo să pună presiune pe niște parteneri europeni, să negocieze cu niște parteneri europeni, când cariera politică a dânsului atârnă de un fir de ață? Și știu și partenerii asta.

Europa Liberă: Nu renunță la domnul Bode pentru că, poate, dacă ar face-o, atenția se va muta apoi pe suspiciunile de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă?

Ionuț Moșteanu: Da, există suspiciuni foarte solide de plagiat. Domnul Ciucă a inventat o înșiruire de de mecanisme și de tehnici noi pentru a bloca cercetarea plagiatului dânsului.

A mers în instanță, a făcut tot ce trebuia făcut cu multă complicitate, chiar din partea unui judecător, acea metodă prin care a fost pasat dosarul la un judecător convenabil pentru a bloca cercetarea plagiatului dânsului.

Domnul Ciucă, foarte probabil, de aceea îl ține pe domnul Bode, pentru că, altfel, se vor scufunda împreună. Oricum, cariera politică a domnului Ciucă eu cred că este terminată la finalul lunii mai, când vor face rotativa.

Domnul Ciucă nu este un om politic respectat în partid, este temut în partid și este respectat atât timp cât are pixul de la Palatul Victoria.

În momentul în care nu va mai avea acest pix... Domnul Ciucă este un om care nu-și cunoaște nici măcar șefii de filială.

Europa Liberă: E sau nu UBB Cluj-Napoca la mâna puterii? De ce nu a venit cu acest verdict încă de la bun început? Mai mult, acum, UBB transmite ministrului să recorecteze lucrarea de doctorat. Ce să recorecteze? Vorbim de o teză de doctorat.

Ionuț Moșteanu: Toate universitățile sunt la mâna puterii. Asta, dintotdeauna. Tot învățământul este subordonat politic și știm asta, se întâmplă de treizeci și ceva de ani. Universitatea Babeș-Bolyai era una din universitățile, hai să spun, mai curajoase, însă cu siguranță au avut foarte multe presiuni să nu spună nimic, să țină, să încerce să mușamalizeze acest caz.

Pe de o parte, au avut curajul să găsească această variantă cu Comisia de Etică și să spună ce vedea toată lumea, da, e plagiat.

Pe de altă parte, este o mirare pentru noi toți această încheiere a analizei UBB, în care spune ‘v-am prins că ați copiat, ia mai faceți încă o dată, poate vă iese bine’.

Or, asta nu am mai auzit să se întâmple până acum. Nu e bună, nu respectă standardele academice, la gunoi! Dacă vreți să faceți un doctorat, puteți să faceți din nou. Nu îl încurcă nimic pe domnul Bode și pe nimeni din țara asta să pornească un doctorat.

Europa Liberă: E o decizie care, deși ne spune că a plagiat ministrul de Interne, îl și favorizează pe domnul Bode, pentru că UBB ne transmite că un plagiat dovedit este remediabil? Poate nu e nici ilegalitate?

Ionuț Moșteanu: E un precedent periculos, din punctul acesta de vedere. Așteptăm să ne lămurim de ce a făcut asta UBB. Ne vom lămuri, în final adevărul iese la iveală. Vom vedea cu toții ce au avut în cap când au făcut acest precedent ciudat.

Europa Liberă: E și vreo vină a societății în acest scandal? Presiunea societății ar trebui să fie mai mare? Presiunea Opoziției ar trebui să fie mai mare?

Ionuț Moșteanu: Presiunea societății civile cu siguranță ar trebui să fie mai mare. Cumva, societatea civilă e anesteziată în ultimii ani.

Trăind o viață în țara asta, am văzut că periodic lucrurile izbucnesc. Societatea civilă, românii, în general, stau liniștiți, înghit multe, dar, și când se enervează, atunci dau cu pumnul în masă, să spun așa, metaforic, și se exprimă, în general, la vot, dar și în stradă, așa cum am văzut de multe ori.

Din punctul de vedere al Opoziției, noi, USR, facem ce e corect și ce trebuie să facem. Emilia Șercan are cele mai mari merite în dezvăluirea acestui plagiat și faptul că a insistat cu acest lucru.

Dacă vă aduceți aminte, colegii mei de la USR s-au dus la Biblioteca Națională să copieze de mână lucrarea domnului Bode, când nimeni nu o găsea. A apărut în ultima zi directorul bibliotecii, în ultimele ore înainte să închidă biblioteca, într-o vineri, cu cartea și au zis ‘iată că există’, după ce nimeni nu o găsea de ani de zile și am ținut presiune continuă pe acest subiect, facem ce trebuie să facem.

Promovarea acțiunilor USR este mult diminuată de parteneriatul solid, să spun așa, fiind foarte drăguț în exprimare, între PNL, PSD și o parte din mass-media.

Ionuț Moșteanu despre atacul PNL la adresa jurnalistei Emilia Șercan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

Europa Liberă: Apropo de Emilia Șercan, vorbim și de acel punctaj din PNL prin care liberalii erau îndemnați să o atace pe Emilia Șercan. Vorbim de gestionarea unei situații de criză. USR ce-ar fi făcut dacă era în această situație? Oare n-ar fi făcut la fel?

Ionuț Moșteanu: Nicicum și niciodată. Ceea ce au făcut cei de la PNL este demn de niște state autoritare din America de Sud sau din Africa.

În momentul în care un partid aflat la guvernare se suie cu picioarele pe un jurnalist... este fără precedent ce s-a întâmplat. Nu ai voie să faci așa într-o democrație consolidată, într-o democrație europeană.

Nu ai voie să faci așa ceva niciunde, dar nu aș fi crezut să văd asta în 2023, într-un stat al Uniunii Europene, în care partidul de guvernare dă ordin, că asta au făcut, de fapt, prin acel punctaj, să fie linșată mediatic o jurnalistă pentru că îi incomodează.

În curând, la următorul pas, o să fie ca la mexicani, să o urmărească pe stradă sau mai știu ce, Doamne ferește! Deci, este fără precedent.

Dacă s-ar fi întâmplat asta, la USR, omul făcea un pas în spate și la revedere! Vine altul și îi ia locul. Nimeni nu este de neînlocuit în politică și asta trebuie să înțeleagă și domnul Bode și cei de la PNL.

Ionuț Moșteanu: Președintele Iohannis este o mare dezamăgire
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:42 0:00

Europa Liberă: Toleranța zero vizavi de plagiat, menționată de președintele Klaus Iohannis. Cum să privească românii proiectul președintelui ‘România educată’, atunci când există, iată, oameni care conduc țara aceasta și care au plagiat?

Ionuț Moșteanu: Președintele este o mare dezamăgire și vă spune asta unul care, în 2014, a fost la Universitate, după turul doi, bucurându-se că ‘l-am învins împreună pe Ponta’.

Este o mare dezamăgire și a dovedit în ultimii ani că are o mare lipsă de caracter. A dovedit ipocrizie și a dovedit, iată, minciună, faptul că a venit în fața românilor și a spus ‘votați PNL, ca să vă scăpăm de PSD’ și el, la câteva luni, aruncă afară USR de la guvernare și nășește această alianță contra firii între PSD și PNL

Este o minciună și o ipocrizie faptul că spune în mod repetat, din 2014 începând, știți că a avut și Ponta un scandal de plagiat, că ‘orice politician care este măcar bănuit de plagiat trebuie să facă un pas în spate...’ în mod repetat a spus-o dânsul și, să nu uităm, este și profesor.

În mod repetat a spus acest lucru, însă acum tace. Tace ca 'mortu’-n păpușoi'. Nu zice nimic. Nu știm dacă mai există. Eu sper că e bine, sănătos. Nu doresc rău nimănui, însă nu spune nimic despre acest lucru pentru că nu-i convine, dă dovadă de o mare ipocrizie și o lipsă de caracter. Îmi asum această descriere a președintelui, fiind, cum spuneam, o mare dezamăgire.

Europa Liberă: Proiectul legilor Educației, care intră în dezbaterea Parlamentului în sesiunea din februarie, va putea fi implementat în anul școlar ce va veni?

Ionuț Moșteanu: Legile astea ale Educației sunt o poveste care nu se mai termină. România are nevoie de o reformă a educației, dar niște legi ale educației, care să facă o reformă reală și care să aibă în centrul lor interesul copilului ar putea fi făcute doar în urma unor dezbateri deschise, transparente, cu toată societatea civilă, cu profesori, cu părinți, cu elevi.

Am cunoscut în anii aceștia de politică niște elevi extraordinari, cercuri cu copii, puști de 16, 17 ani, cu o minte absolut sclipitoare, foarte atenți la ce se întâmplă în societate, foarte atenți la legislația din învățământ și sunt niște parteneri redutabili de discuție care ar duce la îmbunătățirea sistemului educațional din România.

Mă uit la ei, mă uit la părinți, mă uit la profesori, însă ei sunt absolut scoși afară de către PNL, PSD și domnul Iohannis și doamna Deca, apropo, care venea cumva ca o specialistă la Ministerul Educației. Dar, specialista Deca preferă să facă niște legi ale învățământului negociate politic.

Nu știe nimeni cine-s oamenii ăia care discută. Au zis că o să fie niște oameni care o să facă legile astea în coaliție. Preferă niște legi negociate politic, în loc să prefere niște legi ale Educației dezbătute larg în societate.

Or, asta este încă o dezamăgire, încă un 'modus operandi' anti-democratic pe care ni-l propune președintele Iohannis.

O să vedem cum o să arate în final legile astea. Noi suntem în legătură cu societatea civilă, dezbatem, avem oameni foarte buni pe învățământ. O să vedem dacă putem să reparăm ceva din ce vor propune ei.

Probabil vor merge în continuare cu desființarea CNATDCU, cu mandatele rectorilor, am auzit acum de două mandate de 8 ani, 16 ani, sunt aproape o viață profesională, este mult prea mult.

Învățământul este cea mai mare problemă, cea mai mare provocare și cea mai mare șansă a acestei țări.

Trebuie depolitizat învățământul. Ei vor să îl țină politizat în continuare. De la ultimul director de școală, din ultima comună din munte, până la ministru, inspectori, directori, toți sunt politici și de aici încolo se strică toată căruța asta cu învățământul.

Am doi copii la școală, într-a VIII-a și într-a VI-a, copii cărora li se schimbă standardele și sistemul de examene din mers. Se trezesc, cum s-a trezit și fiul meu, acum fiind a opta, că nu mai contează media pentru care a tras câțiva ani de zile, că s-a gândit domnul Cîmpeanu că trebuie să fie altfel.

Ar fi o chestie simplă să nu mai schimbi regulile în timpul jocului. Intră un copil într-un ciclu, lasă-l pe regulile astea să termine, că îi zăpăcești pe copii, zăpăcești părinții și profesorii, chestii simple care trebuie să se întâmple și nu se întâmplă.

Învățământul este cea mai mare problemă, dar și cea mai mare provocare și cea mai mare șansă a acestei țări.

O Românie educată în realitate, nu cum ne propune și ne povestește domnul Iohannis, ar asigura viitorul acestei țări, ar asigura să mergem înainte din punct de vedere economic, în primul rând, și am avea o țară și niște oameni care să nu mai vrea să plece, să-și caute rostul pe afară.

Dar, pentru asta trebuie să avem un sistem de educație performant și corect, care, repet, pune în centru elevul, pentru că elevul e scos din toată discuția asta. Ce zic profesorii, rectorii, sindicatele? Nu. Copiii ce zic? De acolo plecăm și construim în jurul lor.

Europa Liberă: Vor fi discuții despre educație care se vor purta într-o coaliție în interiorul căreia se mimează liniștea, stabilitatea, colaborarea, înțelegerea. Pare că e liniște pe scena politică. Încurcă asta USR? Antropologul Radu Umbreș vorbea într-un interviu pentru Europa Liberă despre faptul că avem un bloc la putere, care deține monopolul, și o opoziție foarte slabă.

Ionuț Moșteanu: USR face ce trebuie să facă. Că unele lucruri se văd mai mult sau mai puțin, asta depinde și de cât de mult sunt promovate acțiunile noastre și cât de mult reușim să le împingem în mass-media, în social media.

USR face ce trebuie să facă. Pune presiune. Numai anul trecut au plecat mai mulți miniștri. USR a pus presiune pe Florin Roman și a insistat să-și publice acea lucrare. Florin Roman a dat în spate.

Am pus presiune pe ministrul Cîmpeanu și am ținut presiune pe ministrul Cîmpeanu. Aveam moțiune depusă când, cu două zile înainte, ne-am trezit că, până la urmă, își dă demisia.

Domnul Dîncu a acuzat în demisia dânsului acea montură USR-istă pentru că USR a făcut tot ce trebuia să facă pentru a pune reflectoarele pe un ministru al Apărării care preluase agenda Rusiei.

Acum, domnul Bode, șeful AEP. Ați auzit vreun partid... totuși, să vii să te iei de piept cu AEP-ul nu-i puțin lucru. Să vii să spui că cei care te controlează sunt conduși de un om care este cu un picior în pușcărie și care trebuie schimbat dă dovadă de curaj și noi, la USR, am avut curaj tot timpul și o să facem asta în continuare.

O să vedem cât de mulți români mai apreciază curajul și cât de mulți preferă blatul acesta pe care îl vedem acum între PNL și PSD, însă, cunoscând, cum spuneam, trăind o viață în țara asta și cunoscându-i pe români, cred că o să răbufnească în 2024 la alegeri.

Europa Liberă: Există o investigație Recorder, potrivit căreia serviciul secret de informații al Ministerului de Interne, condus de același ministru Lucian Bode, ‘Doi și-un sfert’, DGPI, își exercită puterea într-un mod brutal și discreționar. Credeți că va avea urmări investigația aceasta? Va fi desființat serviciul?

Ionuț Moșteanu: Noi ne-am lovit de aceste structuri militare din statul român de când am intrat în politică. Noi veneam, să spun așa, de pe stradă, din mediul privat. Eu, de exemplu, am lucrat 21 de ani în privat, până am intrat în politică.

Ionuț Moștean: Ne-am lovit de structuri militare din statul român de când am intrat în politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

Nu avusesem nicio tangență cu aparatul public, să spun așa. Și, ca mine, sunt foarte mulți din colegii mei din USR.

De atunci, ne-am tot lovit de niște bucățele din statul acesta care erau considerate tabu. ‘A, nu, acolo e SRI-ul, e treaba lor, acolo nu vă băgați, nu știți voi, stați cuminți’.

N-am stat deoparte și am sâcâit destul de tare. Am fost foarte vocali de fiecare dată când am văzut și am intuit că anumite servicii și anumiți purtători de epoleți încearcă să joace în politică. Și vedem asta și, fără a avea niște probe în momentul acesta, știm și bănuim cu toții că se întâmplă lucrul acesta, pentru că își depășesc mandatul.

Știm cu toții că modul în care sunt controlate serviciile este o glumă. Controlul parlamentar al serviciilor secrete este o glumă.

Acolo sunt niște oameni pe care-i sperie tot și le spun ‘n-ai voie să zici aia, n-ai voie să zici aia, noi facem o ședință, îți dăm să vezi niște hârtii, dar, tu nu ai voie să spui nimănui nimic’.

Ce e asta? Unde suntem? În America de Sud? Nu, suntem în Europa. Deci, USR susține o reformă a serviciilor, o reformă a controlului parlamentar al serviciilor. Cred că nu este niciun fel de nevoie de acel ‘Doi și-un sfert’. Este doar o reminiscență securistă care pune presiune pe lucrătorii din Ministerul de Interne.

‘Doi și-un sfert’ este o reminescență securistă. Trebuie desființat mâine.

Am văzut în reportajul Recorder că erau, cred că anul trecut, 125 de mandate de ascultare împotriva lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Interne.

Păi, dacă sunt 125 de polițiști care sunt bănuiți, cel puțin, că pun în pericol siguranța națională, păi avem o problemă cu tot MAI-ul. 125… sunt foarte mulți. Polițiștii, deci cei care ar trebui să ne apere, zic ei, tot ei, că e posibil să pună în pericol sau pun în pericol siguranța națională.

Și acești 125 ce se întâmplă cu ei? OK, îi ascultă, dar câți din ei sunt prinși? Hai să vedem și noi unul la televizor. L-au legat că vindea secrete de stat? Sau ce se face când pui în pericol siguranța națională?

Or, din ce am văzut din reportajul Recorder, tot acest serviciu este folosit politic să facă și să desfacă funcții, șefii, schimbări de șefi, prin acel instrument al retragerii accesului la informații clasificate.

Din punctul meu de vedere, trebuie desființat mâine. Să ajungem la putere, să avem puterea și îl desființăm. România, în momentul acesta, ca țară europeană, nu are nevoie de atâtea servicii secrete.

E nevoie să ne protejăm de diversele ingerințe din exterior. E corect să facem asta. E corect, însă, să o facem transparent și, atunci când se limitează drepturi și libertăți, să știm că sunt făcute cu bune intenții și în momente în care chiar e pusă în pericol siguranța statului.

Europa Liberă: Sunt acuzații grave aduse de ofițeri și foști ofițeri din MAI: eliminarea din sistem prin retragerea abuzivă a certificatului de acces la informații clasificate, fără a primi și motivele acestei decizii. Ajung aceste informații la public? Ele nu sunt preluate de televiziuni mari.

Ionuț Moșteanu: Zero este preluat de unele televiziuni. Nu am dovezi solide, însă există niște cercuri de interese majore în statul român, care sunt interese economice, știți că e vorba în engleză ‘follow the money’, și ele se întrepătrund - patroni de presă, politicieni și oameni din serviciile secrete.

Ei au un sistem cu care controlează ce se întâmplă economic în țara asta, altceva nu-i interesează. Că politica e importantă și o folosesc ca pârghie, da, de-asta își bagă coada și în politică, însă, în final, ei urmăresc banii, urmăresc contractele de stat, angajările, controlul instituțiilor importante în statul român.

Or, asta trebuie oprit și asta se va opri doar după ce va fi o masă critică de oameni se vor implica politic sau vor înțelege că, dacă stau pe margine și se uită, nu se va schimba nimic.

Recorder va rămâne doar așa, o necăjeală într-o bulă de Facebook. Asta trebuie să împiedicăm noi cu toții, acea bucată din Românie care vrea o schimbare, trebuie să împingem genul acesta de informații și de dezvăluiri în cercul nostru de prieteni, între colegi, să discutăm deschis, cu curaj despre aceste lucruri absolut anormale într-o țară europeană.

Europa Liberă: Acea bucată de Românie care vrea această schimbare, despre care vorbiți, credeți că se va îndrepta înspre USR, iar USR va depăși AUR în sondaje? Vine un an electoral important și greu.

Ionuț Moșteanu: Cu siguranță. USR este mai bine așezat decât a fost vreodată instituțional și organizațional și administrativ. Este un partid care funcționează ca un partid, cu oameni care au învățat să facă politică, cu primari care fac treabă și care sunt tocați zilnic de anumite posturi de presă, pentru că deranjează foarte mult, arătând că, cu bune intenții și cu multă muncă, poți să faci lucruri.

Se vorbește foarte puțin despre ce fac bine primarii USR. Dominic Fritz a făcut peste 500 de milioane investiții anul trecut, într-un mandat întreg. Fostul primar PNL a făcut 300 și ceva de milioane.

Radu Mihaiu a anunțat că, pentru prima dată, Primăria Sectorului 2 va avea peste un milion de euro investiții. Clotilde Armand a destructurat toată mafia lui Tudorache din Primăria Sectorului 1.

Elena Lasconi face niște lucruri care nu-și imagina nimeni că se pot face într-un oraș mic, cum e Câmpulung. Și, iată, cu muncă multă, cu o mică echipă foarte inimoasă, depune proiecte, câștigă proiecte, aduce bani europeni, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată acolo, în Câmpulung.

Cu lucrul acesta vom veni noi în fața românilor în 2024, arătând ce am făcut până acum, știind cine suntem. Nu facem rabat la morală nicio secundă.

Ne dorim ca acest stat să funcționeze, ne dorim să ne ținem copiii aici, pentru că acesta este marele pariu și una din cele mai mari motivații pentru care fiecare dintre noi a intrat în politică.

Europa Liberă: Ce diferență este acum între USR și AUR?

Ionuț Moșteanu: Cred că în momentul acesta suntem cam pe acolo, dacă ar fi mâine alegeri, însă sondajul e o poză a momentului.

AUR a avut mult de câștigat în pandemie, s-au poziționat împotriva restricțiilor, împotriva vaccinului, asta s-a întâmplat în toată lumea. Am văzut, există partide care au capitalizat pe pandemie, oamenii fiind foarte frustrați din foarte multe motive și îi înțelegem foarte bine.

Au avut de câștigat din punctul acesta de vedere, dar AUR nu are nimic de pus pe masă. Nu au propuneri. Îi cunosc pe foarte mulți dintre ei, nu cred că le-ar da nimeni țara pe mână la un moment dat.

Doar că da, se bucură de o simpatie spunând niște lucruri pe care foarte mulți vor să le audă. Noi nu suntem populiști, n-o să fim niciodată populiști. Spunem ce credem că trebuie făcut ca să punem țara asta pe direcție.

Am văzut sondaje multe și în politică și înainte de politică. Sondajul este o poză a momentului, dar acest moment este cu un an și jumătate înainte de primele alegeri care urmează. Se schimbă multe într-un an și jumătate.

PSD-ul, în 2017, la început, avea 50% intenție de vot, când abia preluase guvernarea. Într-un an și un pic a luat 22% la alegeri.

Noi am avut la un moment dat foarte puțin. În 2017, partidul a avut niște momente grele când plecase Nicușor Dan, cred că aveam atunci 5 – 6% intenție de vot. În 2 ani de zile, am luat 23% la alegeri.

Lucrurile acestea se schimbă și se schimbă în mod real. Sunt schimbări care vin din dinamica societății. Or, România se schimbă de la an la an și vedem asta. Eu sunt optimist că, făcând ce trebuie, câștigăm încrederea oamenilor.

Europa Liberă: Cătălin Drulă este liderul de care are nevoie USR pentru a câștiga puncte electorale anul acesta, în vederea alegerilor din 2024? Trece politica aceasta, poate mai fermă, poate mai dură, a domnului Drulă?

Ionuț Moșteanu: Da, cu siguranță. Cătălin Drulă este președintele de care USR are nevoie în momentul acesta. Partidul este la alt nivel de maturitate politică. Este un partid care funcționează ca un partid și ne-a luat ceva timp să ajungem aici.

În momentul acesta, e foarte bine că îl avem pe Cătălin Drulă președinte. Eu îl cunosc bine pe Cătălin Drulă. Comunică bine, e mână fermă, dar, în același timp, își respectă colegii și colaborează bine cu echipele. E respectat în partid și are o imagine bună și în afară.

Europa Liberă: Și e și candidatul USR la prezidențiale?

Ionuț Moșteanu: O să vedem asta. Deocamdată nu am stabilit candidații USR. Eu vreau să candidez la Primărie, la Pitești, din nou. Se stabilesc candidaturi, dar asta nu înseamnă neapărat că voi avea automat și susținerea.

O să fie colegi care o să candideze în toată țara în 2024 și noi vom veni la prezidențiale în fața românilor cu candidatul care are cele mai mari șanse să intre în turul 2, pentru că acesta va fi meciul.

Va fi un candidat PSD și un candidat pe care noi îl dorim, candidatul USR, să îl propunem românilor, să aducem după treizeci și ceva de ani o schimbare reală acolo, la Cotroceni.

Europa Liberă: Nu credeți că vom alege încă o dată răul cel mai mic? Nu va fi AUR în turul al doilea?

Ionuț Moșteanu: Nu cred, pentru că am încredere în inteligența românilor și s-au schimbat mult lucrurile de la episodul Iliescu - Vadim și românii nu mai pot fi păcăliți așa de ușor, cu toate că PSD încearcă și noi vedem cum îl umflă efectiv pe Simion și anumite canale TV și modul în care PSD îi permite lui Simion să facă absolut ce vrea în Parlament.

Și vă spun asta ca lider de grup, sunt la toate ședințele din Parlament, de birou permanent, de comitet al liderilor, ședințele de plen. Eu sunt acolo în fiecare zi și văd cum practic e ca un copil răsfățat.

Lui Simion nu i se pun niciun fel de bariere. El nu are niciun fel de reguli. Vorbește când vrea. Vicepreședinții PSD, care conduc ședințele Parlamentului, nouă ne mai închid microfonul, de exemplu. Simion ia microfonul când vrea, se duce și spune ce vrea.

Or, asta este clar strategia PSD de a-l umfla pe Simion și a-l aduce în turul 2, însă am încredere în inteligența românilor că nu se vor lăsa păcăliți.​

Europa Liberă: Începe lupta pentru anul electoral 2024 într-o Românie în care ce nu merge și ce anume încă funcționează?

Ionuț Moșteanu: România arată îngrijorată și nervoasă în momentul acesta. Îngrijorarea vine din degradarea nivelului de trai. Vedem o explozie a prețurilor, o inflație pe care românii nu au mai văzut-o de foarte mulți ani de zile. Unii nici n-au prins-o până acum, cei mai tineri.

Avem o inflație aproape de 17% pe anul trecut. Avem probleme cu ratele la bănci, probleme cu inflația, probleme cu creșterea prețurilor.

Toate acestea duc la nesiguranță. Investitorii sunt circumspecți. Cadrul de desfășurare a afacerilor în România este impredictibil în continuare, pentru că și acest guvern face ce făceau și celelalte guverne și schimbă regulile jocului pentru business.

Vedem ce au făcut anul trecut cu impozitarea contractelor part-time, cu sistemul de impozitare pentru IMM-uri. Acest guvern nu este un partener al antreprenorilor și al investitorilor și asta duce la nesiguranță.

Oamenii se simt nesiguri pentru joburile lor, îi pot înțelege, trăiesc printre ei. Din păcate, nu văd cum această guvernare ar putea da siguranță că lucrurile sunt bune.

Avem un premier care nu se pricepe la economie, un ministru al Finanțelor care mai mult încurcă, un ministru al Economiei pe care nu știe nimeni cum îl cheamă după un an și ceva de zile.

Or, acestea sunt lucruri grave și nu mă fac să fiu optimist în ceea ce privește anul acesta. Nu suntem pe mâini bune, asta simt românii și asta simt și eu.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG