Multă muncă și pregătire continuă în cei patru ani de gimnaziu este numitorul comun pentru elevii care au obținut 10 pe linie la examenul de la finalul clasei a VIII-a.
În total, 221 elevi au luat nota maximă la ambele probe de la evaluare. Pe probe, un număr de 810 elevi au luat nota 10 la Limba Română, iar 2.966 elevi au luat nota 10 la Matematică.
Europa Liberă a vorbit cu câțiva dintre elevii care au luat 10 pe linie la examenul pentru care primele rezultate au fost afișate joi.
Sandra Duțescu este unul dintre cei 37 de elevi din București cu 10 la română și la matematică. Învață la colegiul „George Coșbuc” din Sectorul 2, acolo unde învață și dublul campion olimpic David Popovici.
Sandra a fost șefă de promoție și face și ea sport. Atletismul a ajuta-o în pregătirea pentru examen, spune ea.
„David este foarte bun. Și eu fac atletism, deși nu am participat la atât de multe concursuri, dar am încercat cât am putut de bine să obțin rezultate. Am fost foarte bucuroasă când am văzut că a luat medaliile”, a spus Sandra.
„La limba română nu mă așteptam să fie chiar nota 10. La română am muncit mult mai mult, pentru că îmi era mai frică că nu o să fiu pregătită sufiecient”, a spus Sandra Duțescu.
Pandemia nu a fost un impediment pentru elevă, spune ea.
„Doar că îmi place mult mai mult la școală, pentru că sunt acolo cu colegii”, a mai spus Sandra. Împreună cu colegii ei a amânat bachetul de final de an până după examen, ca să se poată bucura mai mult.
În pandemie, eleva a încercat să nu folosească excesiv calculatorul și a participat la mai multe activități extrașcolare.
Mama Sandrei, Raluca Duțescu, spune că a încercat să-i ofere o educație completă, și cu ore de teatru, de pian, de sport.
„A făcut și foarte puțină pregătire, pentru că nu a fost nevoie. Profesorii de la școală au fost impecabili. Doamna lor dirigintă, fiind profesoară de română, a făcut benevol cu ei câte o oră jumătate, două, trei pe săptămână la limba română. Profesoara de matematică le-a dat foarte mult de lucru și îi controla la teme”, arată mama șefei de promoție de la „George Coșbuc”.
Sandra și părinții ei vor decide în următoarele zile ce liceu va fi primul pe foaia de admitere. Balanța înclină însă mult spre „George Coșbuc”, pentru că are clase biligve.
Singura elevă de 10 din județul Hunedoara
În județul Hunedoarea, o singură elevă a luat 10 pe linie: Iulia Andrei de la Liceul Teoretic „I.C. Brătianu” din Hațeg, singurul liceu din oraș. Iulia vrea să continue cursurile tot la liceul unde a făcut cei patru ani de gimnaziu, la profilul de Chimie-Biologie, pentru că vrea să devină medic.
Mama Iuliei, este educatoare și spune că Iulia este foarte muncitoare și serioasă. Se aștepta ca fiica ei să ia note mari.
„Pregătirea ei nu a fost deosebită față de ceilalți ani. Ea a învățat și s-a pregătit bine tot timpul la școală. A învățat singură, dar în fiecare zi în care a avut nevoie de sprijin am fost acolo pentru ea”, a spus Ramona Danciu, mama Iuliei.
Mulți de 10 la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea
Teodora Buda este unul dintre cei 4 elevi din județul Bihor cu media 10 și singurul cu 10 pe linie de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. Va da admitere la acest liceu, la profilul de Mate-Info.
„Îi place mult matematica, și toată stima pentru profesorii de la clasă care i-au pregătit foarte bine pe copii”, spune Lucia Buda, mama elevei.
„Nu a făcut meditații, am dus-o la o testare acum în luna mai, pentru că îi era teamă că nu e pregătită suficient, dar profesorul mi-a zis că nu are nevoie de pregătire, că muncește mult. Și la română am dus-o la o testare tot acum la final”, a mai spus mama.
Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea este unul dintre cele mai bune din țară.
„Avem foarte mulți copii cu note de 10 și la română și la matematică, deja e o tradiție la noi să avem rezultate excelente de la copiii buni. Avem 19 note de 10 la Matematică. La noi se muncește susținut tot timpul și rezultatele se văd la Evaluare Națională și la Bacalaureat”, a spus Anca Mile directoarea de la „Emanuil Gojdu”.
Doi elevi de 10 la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Argeș
În județul Argeș, 17 elevi au luat media 10 la Evaluarea Națională. Doi dintre aceștia sunt la Colegiul Național „Dinicu Golescu”.
Ștefania Felecan vrea să rămână tot la liceul la care a învățat până acum, la profilul Științele Naturii.
„Mi-aș dori să merg la Medicină, de când eram mică mi-am dorit asta, iar familia m-a susținut dintotdeauna pentru asta”, spune Ștefania. Eleva a mers și la meditații la română și la matematică, mai mult pentru a-și verifica cunoștințele.
„Dar m-am pregătit cum am știut eu mai bine, am repetat mai ales lecțiile pe care nu le stăpâneam prea bine. Elevii ar trebui să învețe puțin câte puțin, să nu se lase pe ultima sută de metri. Cel puțin așa am făcut eu, am învățat puțin câte puțin în fiecare lună a anului”, a spus Ștefania care are media generală în gimnaziu de 9,95.
Un alt elev de 10 de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” este Mihai Maricuțu. Elevul spune că subiectele au avut un grad de dificultate mediu. „Eu m-am pregătit tot timpul, destul de mult în fiecare clasă și asta a ajutat cel mai mult”, spune Mihai.
Elevul spune că în pandemie, la cursurile online, a continuat să învețe la fel de bine. „Eu mă descurcam și înainte de pandemie. Nu a fost un impediment prea mare, a fost o mică schimbare de program”, a mai spus elevul, care precizează că a făcut pregătire numai în clasa a VIII-a la limba română.
„Am luat parte și la multe concursuri școlare, pentru care m-am pregătit. Am avut și rezultate foarte bune și la olimpiadele și de română și de matematică pe județ. Cred că și asta a contat”, a mai spus elevul.
Carmen Sasu, diriginta elevilor cu 10 pe linie, spune că elevii serioși au învățat temeinic și pe timp de pandemie. „Avem și 3 note de 10 la Matematică, și 3 note de 10 la Română. Eu personal consider că a existat un echilibru și o armonie perfectă între părinți, profesori și elevi. Dacă nu funcționează acest trio nu prea ies lucrurile bine”, a spus diriginta.
Media de la Evaluare Națională, 80% din media de la admitere la liceu
Elevii nemulțumiți de notele obținute la Evaluare Națională pot depune contestații joi și vineri, până la ora 12. Rezultatele finale de la Evaluare Națională 2022 se vor da pe 30 iunie. Pe baza acestor rezultate, elevii vor fi admiși la liceu.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.