Linkuri accesibilitate

Elvețienii au spus DA certificatului verde


În ciuda protestelor masive din Țara Cantoanelor, votul pro certificat verde a fost unul masiv
În ciuda protestelor masive din Țara Cantoanelor, votul pro certificat verde a fost unul masiv

Primele estimări arată că 63% dintre elvețieni au fost de acord cu instituirea certificatului verde, la referendumul național organizat pentru introducerea obligativității acestuia. Un procent mai mare față de primul referendum organizat în Elveția în privința Covid.

Opozanţii faţă de certificatul sanitar, care au iniţiat referendumul, au pierdut prin urmare scrutinul în urma căruia se așteptau ca să întoarcă legea.

Potrivit primelor estimări, prezentate la televiziunea națională, inițiativa de introducere a unor măsuri de protecție este susţinută de 63% dintre elveţienii care s-au prezentat la vot. Marjă de eroare a sondajului realizat de un institut elvețian de trei puncte procentuale.

Și sondajele realizate înainte de referendum au dat tabăra favorabilă acestei legi ca fiind majoritară. Doar partidul de dreapta populist UDC a făcut apel la elveţieni să voteze împotriva acesteia.

Este pentru a doua oară în acest an alegătorii elvețieni au un cuvânt direct de spus cu privire la mpsurile luate de autorități în privința noului coronavirus: în iunie, 60% au fost de acord cu textu legii Covid-19 prin care erau impuse măsuri financiare și de sănătate luate de guvern pentru a face față pandemiei. .

Elveția s-a confruntat cu proteste puternice și uneori violente împotriva a ceea ce oponenții certificatului verde au catalogat o regulă „discriminatorie” pentru a intra în diferite locuri publice, iar rata de vaccinare este aici de doar 65%, cu mult inferioară altor state din Vestul Europei.

Refeendumul din Elveția vine pe fondul apariției unei noi tulpini de coronavirus, Omicron, iar Țara Cantoanelor a impus deja restricții pentru cei care se întorc din zona afectată, dar și din alte state europene unde au fost depistate cazuri de infectare cu Omicron. Elveția este prima țară care face un referendum pe tema introducerii certificatului verde, dar și a altor măsuri în contextul pandemiei de coronavirus.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG