Linkuri accesibilitate

Tulpina Omicron a ajuns în Europa - cazuri în Belgia și Olanda. Ședință de urgență la București


Varianta Omicron este cea mai contagioasă de la declanșarea pandemiei.
Varianta Omicron este cea mai contagioasă de la declanșarea pandemiei.

Autoritățile de la Amsterdam fac analize suplimentare pentru 61 de pasageri au aterizat pe 26 noiembrie pe aeroportul Schiphol, venind din Africa de Sud, relatează Reuters. Toate persoanele au fost testate pozitiv pentru Covid iar oficialii vor să afle dacă sunt infectate cu varianta Omicron.

Actualizare: Germania intră și ea pe lista statelor unde au fost înregistrare cazuri de infectare cu noua tulpină.

Un prim caz suspect de contaminare cu noua variantă Omicron a fost înregistrat la o persoană care s-a întors recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hesse. Informația a fost făcută publică pe Twitter de ministrul de stat al Afacerilor Sociale și Integrării din Hesse, Kai Klose.

Autoritățile olandeze au anunțat că aproximativ 600 de pasageri au ajuns la Amsterdam, în cursul zilei de vineri, și toate au fost testate pentru a se vedea dacă sunt infectate cu noua variantă de coronavirus. OMS a declarat tulpina Omicron îngrijorătoare ca urmare a numeroaselor mutații și a riscului de a fi mult mai contagioasă.

"Călătorii testați pozitiv vor fi plasați în carantină într-un hotel din apropierea aeroportului Schiphol," au anunțat autoritățile sanitare.

"Dintre testele pozitive, încercăm să stabilim cât mai rapid cu putință dacă există vreun caz de infectare cu noua variantă denumită Omicron”, au mai transmis oficialii citați de Reuters.

Este a doua țară europeană în care se înregistrează cazuri de infectare cu Omicron. Un alt caz a fost confirmat vineri în Belgia. În lume, au mai fost înregistrate îmbolnăviri în Israel - un caz și în Hong Kong - două cazuri.

Vineri, mai multe state din UE, Asia, dar și SUA au impus interdicții de călătorie în zona africană unde ar fi apărut noua variantă denumită Omicron(a cincisprezecea literă a alfabetului grec).

ECDC: Riscul de răspândire în Europa, foarte ridicat

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a făcut o serie de recomandări statelor din spațiul comunitar după ce a ajun la concluzia că riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”:

  • punerea în aplicare în timp util și consolidarea urgentă a măsurilor non-farmaceutice de prevenție în UE/SEE”, se arată în comunicatul agenției de sănătate a UE.
  • monitorizarea genomică rămâne de cea mai mare importanță pentru depistarea timpurie a prezenței acestei variante.
  • evitarea călătoriilor către și dinspre zonele afectate cunoscute
  • intensificarea testelor (cu secvențierea cazurilor confirmate) și urmărirea contacților în cazurile de COVID-19 care au o legătură epidemiologică cu zonele afectate.
  • să acorde cea mai mare prioritate vaccinării persoanelor vizate inițial de programele de imunizare.
  • să se ia în considerare o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, vizând mai întâi persoanele cele mai vulnerabile și cele în vârstă, iar apoi pentru toți adulții cu vârsta de 18 ani și peste, la cel puțin șase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

Varianta Omicron este „cea mai divergentă variantă” față de varianta inițială a coronavirusului. Din aceste motive, specialiștii spun că, în cazul ei, eficiența vaccinului ar putea fi redusă și că există un risc crescut ca și persoanele care au făcut deja COVID să se infecteze din nou, arată ECDC. În plus, gradul de transmisibilitate este mai ridicat în cazul ei.

România, măsuri speciale de protecție

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit azi pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

În acelați timp, se propune modificarea legii prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;

b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

O a treia propunere vizează interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG