Linkuri accesibilitate

Embargoul privind livrarea de armament către Iran, în centrul tensiunilor din ONU


Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că Statele Unite plănuiesc să țină săptămâna viitoare votul din Consiliul de Securitate al ONU pentru extinderea embargoului privind livrarea de armament către Iran, o mișcare ce poate pregăti scena pentru o nouă criză în interiorul organizației mondiale pe fondul tensiunilor tot mai crescute din Orientul Mijlociu.

„Există națiuni care se aliniază pentru a vinde armament care va destabiliza Orientul Mijlociu, va pune la risc Israelul, va pune la risc Europa și va periclita, de asemenea, viețile americanilor", a spus Mike Pompeo. „Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple", a dat asigurări oficialul american.

Rezoluția americană vrea să extindă embargoul internațional privind privind livrarea de armament către Iran, care ar trebui să fie relaxat progresiv din 18 august ca urmare a unei rezoluții a Consiliului de Securitate consacrată prin acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și marile puteri.

În Consiliul de Securitate, Rusia și China (care se bucură de drept de veto) au spus că se opun extinderii embargoului și au ridicat semne de întrebare privind dreptul Washingtonului de a folosi o dispută legală pentru a forța revenirea la sancțiuni ONU împotriva Iranului.

Dacă Consiliul de Securitate nu previne Iranul din a cumpăra și vinde arme odată cu încheierea embargoului, Washingtonul a arătat că va declanșa o revenire a sancțiunilor americane împotriva Iranului.

Pompeo și criticii Iranului din Washington afirmă că Statele Unite rămân parte a acordului pentru că așa a fost stipulat în 2015 și, astfel, pot aduce sancțiuni având în vedere că Iranului nu a îndeplinit în totalitate angajamentele nucleare.

Dar poziția Statelor Unite este periclitată de decizia din 2018 de a se retrage din acord în 2018 și a reimpune sancțiuni Iranului. Drept răspuns, Iranul a început gradual să încalce angajamentele luate inițial.

Rusia și China, precum și aliații europeni, au fost membre semnatare ai acordului nuclear și acum pun sub semnul întrebării afirmația Statelor Unite că este încă participant capabil să declanșeze un mecanism retaliatoriu.

Marea Britanie, Franța și Germania sunt îngrijorate privind ridicarea embargoului, dar spun că doresc să ajungă la un compromis din îngrijorare ca Iranul să nu decidă să părăsească acordul nuclear și a pune astfel capăt unui acord cheie de neproliferare nucleară.

XS
SM
MD
LG