Linkuri accesibilitate

Iranul a lansat rachete balistice subterane în timpul unor exerciții


Impactul unui rachete balistice lansate în Iran
Impactul unui rachete balistice lansate în Iran

Gărzile Revoluționare Islamice au lansat o serie de rachete balistice subterane ca parte a unui exercițiu ce implică un fals portavion american, în timpul exercițiilor militare din strâmtoarea Ormuz.

Separat, drone au vizat podul falsului portavion, potrivit relatării presei de stat de miercuri care însă nu a furnizat și imagini cu atacul cu drone și nici nu a identificat rachetele folosite.

Armata americană a precizat că a detectat folosirea de rachete în timpul exercițiilor și a pus în alertă bazele aeriene din Abu Dhabi și din Qatar. Trupele staționate s-au adăpostit în timpul lansărilor.

Tensiunile dintre Teheran și Washington au crescut constant din 2018 când Statele Unite s-au retras din acordul nuclear dintre Iran și marile puteri și a reimpus sancțiuni dure care au lovit în economia iraniană.

În ianuarie, o dronă americană l-a ucis pe cel mai important comandat militar al Iranului, Qasem Soleimani, liderul forțelor Quds. Teheran a răspuns prin lansarea unei rachete balistice asupra unui baze americane din Irak, rănind zeci de soldați americani.

Washingtonul insistă și pentru prelungirea embargoului ONU privind armele din Iran care expiră în luna octombrie.

XS
SM
MD
LG