Linkuri accesibilitate

 
Surse Europa Liberă: România ar putea avea emisar special pentru SUA. Emil Hurezeanu rămâne ministru de Externe

Surse Europa Liberă: România ar putea avea emisar special pentru SUA. Emil Hurezeanu rămâne ministru de Externe


Ministrul Emil Hurezeanu a fost numit în 23 decembrie 2024 în guvernul Ciolacu 2, adică în echipa selectată după alegerile din 1 decembrie și anularea alegerilor prezidențiale.
Ministrul Emil Hurezeanu a fost numit în 23 decembrie 2024 în guvernul Ciolacu 2, adică în echipa selectată după alegerile din 1 decembrie și anularea alegerilor prezidențiale.

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a fost criticat de premierul Ciolacu și de liderul UDMR Hunor, cu privire la capacitatea sa de a conecta România cu noua administrație de la Casa Albă. Criticile vin după ce SUA au decis să suspende programul Visa Waiver. Urma să intre în vigoare pe 31 martie.

Actualizare 27 martie, ora 12:00 - Ar putea apărea funcția de emisar special al României pentru SUA

Funcția de ministru de Externe aparține Partidului Național Liberal, conform protocolului coaliției de guvernare, prin urmare Emil Hurezeanu rămâne în funcție, în ciuda nemulțumirilor premierului Marcel Ciolacu, spun surse guvernamentale pentru Europa Liberă.

Pentru a rezolva conflictul, ar putea să apară funcția de emisar special pentru relația cu Statele Unite, conform surselor Europa Liberă. Noul emisar special ar trebui agreat atât de Guvern, cât și de președintele României.

Sursele guvernamentale au mai spus pentru Europa Liberă că profilul ideal al emisarului ar fi un român care locuiește deja în SUA și conexiuni cu noua administrație de la Casa Albă

Soluția de compromis ar fi următoarea: Emil Hurezeanu se va ocupa de relațiile europene, iar noul emisar s-ar concentra exclusiv pe relația cu SUA.

Joi, la sediul MAE, Emil Hurezeanu a spus că vineri va avea discuţii cu liderii coaliţiei de guvernare despre o eventuală schimbare a sa din funcţie.

Întrebat dacă i s-au comunicat reproșurile, ministrul de Externe a răspuns: „Mâine aflu. Vorbim mâine”.

Știrea inițială:

„Nu mă nemulţumeşte ceva. Este evident că noua politică a administraţiei din Statele Unite, odată cu recâştigarea preşedintelui Trump, este într-o altă dinamică. Hurezeanu este un diplomat de excepţie, de foarte mult timp, unul cu expertiză, cu experienţă, un ambasador excelent. Sunt ferm convins, ca ministru de externe pentru Europa ar fi foarte căutat. Dar, trăim într-o altă dinamică”, a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la Constanţa, unde a participat la o ceremonie legată de Cazinoul recent renovat.

Declarația, făcută la cererea jurnaliștilor, vine la mai puțin de 24 de ore de când premierul l-a criticat deschis pe ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, într-un interviu acordat jurnalistului Ionuț Cristache de la Gândul.

Premierul PSD a dat de înțeles că Emil Hurezeanu nu reușește să conecteze Bucureștiul cu administrația Trump așa cum ar avea nevoie România: Domnul Hurezeanu este, fără să-l jignesc, un diplomat de modă veche, într-o zonă de diplomație foarte bine adaptată la Europa. Nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu SUA”.

Criticile premierului s-au alăturat celor ale liderului UDMR, Kelemen Hunor, care crede că ministrul de Externe nu face suficient pentru a îmbunătăți relația cu Statele Unite. „Nu aud nimic de la Ministerul de Externe, pentru mine este absolut uimitor... trec săptămâni și săptămâni și parcă nu avem minister de Externe”, a spus el.

Într-un interviu acordat Euronews, luni, 24 martie, și citat de Agerpres,liderul UDMR a explicat că România trebuie să se adapteze de urgență situației: „Astăzi să aștepți să intri în discuție cu administrația Trump, pe relații instituționale, nu ține. Sunt o sută de șefi de state și de guverne care așteaptă. Relațiile personale contează și România aici a greșit. Statul român a greșit, că nu s-a ocupat să aibă relații și cu republicanii. Au pus ai noștri toate cărțile pe un singur cal, dacă pot să mă exprim așa. Și asta nu e bine. Asta nu e bine în nicio situație”.

Ca și alți parlamentari ai UDMR (care face parte din coaliția de guvernământ) precum deputatul Csoma Botond, șeful Uniunii lasă să se înțeleagă că scenariul înlocuirii lui Emil Hurezeanu de la Ministerul de Externe este plauzibil. Decizia trebuie luată însă în Coaliție.

Este și ceea ce sugera și premierul Ciolacu în interviul de la Gândul: „Nu sunt un mare fan Hurezeanu. Dar ştie şi domnia sa. Cred că nici domnia sa nu-i mare fan Ciolacu. Propunerea ministrului de Externe a fost făcută de către Partidul Naţional Liberal”, a declarat Ciolacu, marţi, la emisiunea „Ai aflat!” de la Gândul.

Până la proxima ședință a coaliției PSD-PNL, premierul Marcel Ciolacu spune va discuta cu preşedintele interimar Ilie Bolojan despre posibilitatea desemnării unui emisar special în relația cu SUA.

Premierul a declarat, de asemenea, că va discuta cu președintele interimar Ilie Bolojan dacă se impune schimbarea domnului Hurezeanu sau nu. „Chiar dacă este preşedintele interimar al României, atribuţiile de zona externă, constituţional, sunt la preşedintele României și sunt convins că vom găsi soluţiile cele mai bune”, a explicat liderul PSD.

Contactat de Europa Liberă, ministrul Emil Hurezeanu ne-a spus că nu a discutat cu premierul Ciolacu după exprimarea publică a acestor critici.

Comentariile critice ale premierului vin la o zi după ce administrația Trump a anunțat oficial că suspendă intrarea României în Programul de scutire de viză (VWP), pentru o reevaluare. E nevoie de respectarea cerințelor stricte de securitate ale programului, a transmis Homeland Security Department. Instituția nu a precizat cât va dura reevaluarea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG