Linkuri accesibilitate

Emil Hurezeanu, ambasadorul de la Viena, chemat în România. Ce semnal vrea să transmită MAE


 Emil Hurezeanu a fost chemat la București de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu,
Emil Hurezeanu a fost chemat la București de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu,

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, vineri, că l-a chemat în ţară, pentru consultări, pe ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu.

MAE precizează că această decizie este „un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.

De asemenea, chemarea ambasadorului are loc având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, precizează MAE.

Joi, MAE a anunțat că respinge ferm, ca total inadmisibilă, poziţia Austriei de a vota negativ pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a convocat-o pe ambasadoarea Austriei joi seară, la MAE, pentru a i se comunica protestul MAE „faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.

„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional şi european, precum şi coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internaţional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei”, se arată în comunicatul MAE de joi seară.

Schengen | Românii au luat cu asalt pagina de Facebook a cancelarului austriac
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG