Linkuri accesibilitate

Jurnalista Emilia Șercan: Sunt urmărită. Persoana de azi seamănă foarte bine cu tipologia altora care au fost pe urmele mele


Jurnalista Emilia Șercan a scris pe pagina de Facebook că a primit „mai multe atenționări de la prieteni și de la neprieteni” că va avea de suferit, după dezvăluirile care au dus la demisia lui Sorin Câmpeanu și după scandalul din jurul tezei ministrului Lucian Bode.
Jurnalista Emilia Șercan a scris pe pagina de Facebook că a primit „mai multe atenționări de la prieteni și de la neprieteni” că va avea de suferit, după dezvăluirile care au dus la demisia lui Sorin Câmpeanu și după scandalul din jurul tezei ministrului Lucian Bode.

Emilia Șercan, jurnalistă de investigații, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că este urmărită. Ea susține că ar putea fi vorba despre o intimidare sau despre faptul că persoanele respective vor să afle dacă există anumite surse care îi livrează informații.

„Persoana de astăzi seamănă foarte bine cu tipologia altor persoane care apăreau din când în când și pe care le vedeam în anumite momente, de tipul acesta, când dezvăluiam diverse informații, când scriam și publicam diverse anchete și când deranjam mai mult decât o fac în mod constant”, spune Emilia Șercan.

Ea menționează că nu știe cine sunt sau unde lucrează cei care o urmăresc: „Aș spune că sunt jurnalista hărțuită de serviciu și de servicii, probabil”.

Emilia Șercan vorbește în interviul pentru Europa Liberă și despre eșecul statului român și al clasei politice în a-și proteja jurnaliștii care își fac meseria corect și care servesc interesul public.

Cât privește teama pentru propria-i viață, jurnalista mărturisește că s-a gândit de multe ori la lucrul acesta.

Jurnalista Emilia Sercan spune că este urmărită
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:12 0:00

„Mi-am spus că noi nu trăim într-o țară violentă. Dar, probabil că lucrul acesta și l-au spus și alți jurnaliști din alte state care nu aveau un trecut neapărat violent, dar care, efectiv, au sfârșit-o rău”, mai spune Emila Șercan.

„Dacă eu, ca jurnalistă, sunt hărțuită, urmărită, sunt agresată, mi se organizează acțiuni de kompromat, este un eșec al statului român și este un eșec al clasei politice, care nu este capabilă să înțeleagă rolul presei într-o democrație și nevoia jurnaliștilor de a spune lucrurile”, adaugă ea.

Ce spune Emilia Șercan despre încercarea autorităților de a îngropa dosarele care vizează acuzațiile de kompromat veți afla în curând la Europa Liberă.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat, vara aceasta, pe fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, și pe fostul prorector, Petrică Mihail Marcoci, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru acuzația de șantaj la adresa jurnalistei Emilia Șercan.

În martie-aprilie 2019, Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci l-au convins pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, polițist de la Academie, să-i trimită lui Șercan mesaje de amenințare.

În luna aprilie, la o zi după ce Emilia Șercan a publicat dovezi care arată că premierul Nicolae Ciucă a copiat un sfert din teza de doctorat, jurnalista a semnalat orchestrarea unei acțiuni de kompromat la adresa sa.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG