Linkuri accesibilitate

Condamnare cu suspendare după amenințarea cu moartea a unui jurnalist. Emilia Șercan publică mesajul de amenințare


Jurnalista Emilia Șercan a criticat printr-o postare pe Facebook decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a condamnat pe foștii rectori ai Academiei de Poliție, Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci, la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Jurnalista Emilia Șercan a criticat printr-o postare pe Facebook decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a condamnat pe foștii rectori ai Academiei de Poliție, Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat, joi, pe fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, și pe fostul prorector, Petrică Mihail Marcoci, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru acuzația de șantaj la adresa jurnalistei Emilia Șercan.

Jurnalista a criticat sentința dată de ICCJ într-o postare pe Facebook în care publică mesajul de amenințare pe care l-a primit acum trei ani.

„Cei care m-au amenințat au primit o pedeapsă definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea”, scrie jurnalista pe Facebook.

În martie - aprilie 2019, Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci l-au convins pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, polițist de la Academie, să-i trimită lui Șercan mesaje de amenințare.

Iacob și Marcoci nu vor executa condamnarea cu închisoare, vor trebui doar să-i plătească Emiliei Șercan daune în valoare de 80.000 de lei și să efectueze muncă în sprijinul comunității, pentru 120 de zile, la una din instituțiile următoare:

  • Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București;
  • Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare;

Foștii rectori ai instituției nu vor mai avea voie să fie aleși sau să ocupe funcții publice, să dețină o funcție ce implică exercitarea autorității de stat, să fie din nou rectori sau să aibă dreptul în a ocupa o funcție de conducere ca persoane juridice.

În urmă cu 3 ani, jurnalista publicase o serie de articole legate de plagiatul rectorului de atunci și despre „impostura generalizată din acea instituție”, așa cum amintește ea în postare publicată azi pe Facebook.

În decembrie 2019, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe Adrian Iacob și Petrică Mihail Marcoci pentru infracțiunea de șantaj.

Aceștia ar fi profitat de relația de subordonare funcțională pe care o aveau cu Gheorge Adrian Bărbulescu pentru a-i trimite lui Șercan un mesaj de amenințare.

„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul Academiei, care însă nu le-a dat curs”, transmite DNA.

Procurorii au stabilit că, imediat după ce polițistul a trimis mesajele, inculpații s-au asigurat, folosindu-se de aplicații telefonice criptate sau de intermediari, ca Bărbulescu să șteargă schimbul de amenințări prin mesaje și l-au îndrumat ce să declare poliției.

Iacob și Marcoci i-au garantat polițistului că va primi o pedeapsă ușoară dacă va alege să colaboreze cu organele de urmărire penală.

După decizia de joi, Guvernul a transmis o declarație de presă în care spune că „este șocantă gravitatea acestui caz” și „oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în fața legii”.

În luna aprilie însă, la o zi după ce Emilia Șercan a publicat dovezi care arată că premierul Nicolae Ciucă a copiat un sfert din teza de doctorat, ea a semnalat orchestrarea unei acțiuni de kompromat la adresa sa.

Mai mult, un judecător apropiat de PNL, formațiunea al cărei președinte a devenit Ciucă, a anulat luna trecută sesizările de suspiciuni privind plagiatul din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

Ulterior, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a încercat să explice, miercuri, motivele pentru care ar fi „oportună” desființarea Consiliului General al Consiliului de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pe care o propune chiar el prin noile proiecte de modificare a legislației din domeniul educației.

Ar urma să dispară tocmai forul care ar trebui să sancționeze, printre altele, plagiatul premierului. Modificările sunt puse sub umbrela proiectului prezidențial „România educată”. După ce în trecut condamna vehement plagiatul fostului premier Ponta, președintele Klaus Iohannis spune acum, despre cel al premierului pe care l-a girat la șefia guvernului și a PNL, că „nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician”.

Emilia Șercan este jurnalist de investigație la PressOne și lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. De-a lungul timpului, ea a scris mai multe articole care dezvăluie plagiatul prin care lideri politici și ai statului au obținut diplome de doctor.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG