Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron lansează manifestul electoral „Pentru o Renaștere europeană”


Emmanuel Macron și-a lansat campania electorală pentru alegerile UE printr-un manifest publicat în cele 22 de limbi vorbite pe teritoriul UE, inclusiv româna
Emmanuel Macron și-a lansat campania electorală pentru alegerile UE printr-un manifest publicat în cele 22 de limbi vorbite pe teritoriul UE, inclusiv româna

Președintele Franței a publicat pe siteul Palatului Elysee un manifest politic în ajunul alegerilor europene, în care propune crearea de noi instituții pentru contracararea efectelor Brexit. Macron, care a lansat programul său politic în 22 de limbi vorbite în spațiul UE, își întemeiază propunerile pe trei ambiții - libertatea, protecția și progresul, care reprezintă în același timp și tezele principale ale formațiunii sale politice social-liberale, La Republique En Marche.

Ce țară ar putea acționa singură în fața strategiilor agresive ale marilor puteri? Cine ar putea pretinde că este suveran, de unul singur, în fața giganților din domeniul digital? Cum am putea noi rezista la crizele capitalismului financiar fără moneda euro?

„Ne aflăm la un moment decisiv de răscruce pentru continentul nostru; un moment în care, colectiv, va trebui să reinventăm, politic și cultural, formele civilizației noastre într-o lume care se transformă. Este momentul Renașterii europene”, spune Macron, care apelează la rezistența în fața tentațiilor UE de închidere în sine și de dezbinare.

Pentru apărarea libertății europene, președintele francez propune înființarea unei Agenții europeane de protecție a democrațiilor, care va furniza tuturor Statelor membre experți pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice și a manipulărilor. În acest spirit de independență, va trebui „să interzicem finanțarea partidelor politice europene de către puterile străine. Trebuie interzicem, prin reguli europene, orice discurs de ură și de violență pe Internet”, spune Macron.

Cel de-al doilea principiu din manifest este protecția continentului, o sintagmă care înlocuiește asigurarea securității țărilor UE, așa cum este folosită în terminologia comunitar europeană și în NATO.

În această perspectivă, președintele Franței spune că spațiul Schengen trebuie revizuit din temelii. Cei care vor să participe la această reorganizare trebuie să îndeplinească anumite obligații de responsabilitate (controlul riguros la frontiere) și de solidaritate (o politică unică de azil, cu aceleași reguli de primire și de refuz peste tot).

Tratatul de apărare și de securitate va trebui să definească obligațiile indispensabile ale statelor membre, în acord cu NATO și cu aliații europeni: creșterea cheltuielilor militare, clauza operațională de apărare reciprocă, Consiliul de securitate european în asociere cu Regatul Unit pentru a pregăti deciziile colective.

Macron propune înființarea unei poliții de frontieră comune și a unui oficiu european de azil, sub autoritatea unui Consiliu european de securitate internă.

În domeniul apărării, Macron propune un tratat de apărare și de securitate propriu UE, fără să detalieze care ar fi liniile de direcție ale acestuia. Sunt menționate definirea obligațiilor indispensabile ale fiecărui stat membru, în acord cu NATO și cu aliații noștri europeni: creșterea cheltuielilor militare, clauza operațională de apărare reciprocă, Consiliul de securitate european în asociere cu Regatul Unit pentru a pregăti deciziile colective.

În fine, cea de-l de-al treilea principiu propus în manifestul electoral al lui Emmanuel Macron este denumit regăsirea spiritului de progres. Sub acest concept, liderul de la Elysee propune un scut social care să garanteze aceeași remunerație la același loc de muncă și un salariu minim european, adaptat la fiecare țară și discutat în fiecare an în mod colectiv. Este un proiect mai vechi al lui Emannuel Macron, pe care a încercat să-l negocieze anul trecut cu țări din Europa de Est, fiind propus ca bază de discuții pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar ale cărui rezultate nu s-au regăsit ulterior în decizii sau declarații.

Între altele, Macron mai propune crearea unei Bănci europene a climatului, a unei forțe sanitare europene pentru controlul alimentelor împotriva lobby-urilor. De asemenea, manifestul mai vorbește despre supravegherea europeană a marilor platforme digitale și sancționarea mai rapidă a nerespectării dreptului concurenței, transparența algoritmilor lor.

De asemenea, Macron resuscitează și unul dintre proiectele Tratatului de la Lisabona, propunând ca finanțarea inovației să fie asigurată prin dotarea noului Consiliu European al inovației cu un buget comparabil cu cel din Statele Unite, pentru a deveni vârful de lance al noilor revoluții tehnologice, cum ar fi inteligența artificială.

Programul de campanie lansat de președintele Franței este un proiect revizuit substanțial de cel pe care Emmanuel Macron l-a lansat în primul său discurs prezidențial, când ataca frontal birocrația europeană. La acel moment, în vara lui 2017, când presa franceză l-a supranumit Jupiter, pentru ambițiile sale de a reforma UE și de a prelua conducerea UE, Macron vorbea despre reducerea drastică a angajaților de la Bruxelles. De asemenea, Macron propunea intărirea zonei euro și a Uniunii Economice și Monetare, inclusiv prin crearea unui buget al zonei euro, prin introducerea unui ministru de Finanțe al zonei euro și o comisie specială a monedei unice în Parlamentul European. În chestiunile legate de securitate, discursul pare să fie centrat pe aceleași idei - o forță de apărare comună, procuror european însărcinat cu combaterea terorismului, grup european pentru protecţia civilă, poliţie europeană a frontierelor, autoritate europeană în materie de azil, la care se adaugă, în manifestul lansat astăzi, un tratat european de apărare, în acord cu NATO.

XS
SM
MD
LG