Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron: toată lumea trebuie să ajute Libanul


Emmanuel Macron 
Emmanuel Macron 

Marile puteri ar trebui să lase deoparte dezacordurile şi să sprijine poporul libanez, pentru că după explozia catastrofală care a devastat în urmă cu cinci zile Beirutul, chiar viitorul Libanului este în joc , a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în deschiderea unei videoconferinţe de sprijin pentru Liban, pe care a coorganizat-o cu ONU.

Guvernele celor mai puternice stat rămân, însă, prudente și evită să dea un cec în alb unui guvern perceput de propriul popor ca profund corupt, potrivit Reuters, care amintește și de îngrijorările referitoare la influenţa pe care o are Iranului în Liban prin grupul şiit Hezbollah.

La videoconferință participă 30 de lideri din toată lumea. Între ei Donald Trump, preşedintele libanez Michel Aoun, premierul spaniol Pedro Sanchez și cel italian Giuseppe Conte, regele Abdullah al Iordaniei, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, plus reprezentanţi ai Uniunii Europene, Chinei, Ligii Arabe și Fondului Monetar Internaţional.

În discursul de deschidere a videoconferinţei donatorilor, de la reşedinţa sa de vară din Bregancon, din sudul Franţei, Emmanuel Macron a declarat că răspunsul internaţional la această situaţie ar trebui să fie coordonat de Naţiunile Unite în Liban:

"În pofida diferenţelor de viziune, toată lumea trebuie să vina în ajutor Libanului şi poporului său (...) Autoritățile libaneze trebuie să acţioneze pentru ca ţara să nu se scufunde şi pentru a răspunde aspiraţiilor pe care poporul libanez le exprimă în acest moment în mod legitim pe străzile Beirutului. Noi toţi trebuie să facem totul împreună pentru ca nici violenţa şi nici haosul să nu poată învinge fiindcă astăzi, forțele care au interes în această divizare şi în haos sunt puteri care ar vrea să facă rău poporului libanez"

Preşedintele francez a insistat asupra necesităţii unităţii comunităţii internaţionale, în ciuda condiţiilor geopolitice din jurul Libanului. Macron a adăugat că se aşteaptă ca Turcia, care „nu a putut să se alăture videoconferinţei" şi Rusia să-şi aducă sprijinul, alături de Israelul, care „şi-a exprimat dorinţa de a aduce un ajutor".

La cinci zile după explozia din portul din Beirut, care a adâncit prăpastia între o parte a populaţiei şi clasa politică, acuzată de neglijenţă, nepăsare şi corupţie, Emmanuel Macron a apreciat de asemenea că tragedia de la Beirut a răsunat ca un tunet:

Conferinţă internaţională a donatorilor pentru susținerea Beirutului are scopul de a mobiliza principalii parteneri internaţionali ai Libanului şi de a organiza şi coordona sprijinul de urgenţă din partea comunităţii internaţionale.

Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare estimează la aproape 120 milioane de dolari sumele necesare pentru a răspunde de urgenţă necesităţilor în materie de sănătate, de relocare temporară, protecţie, igienă, educaţie, securitate alimentară şi relansarea activităţii în portul din Beirut.

Pagubele materiale au fost estimate la 15 miliarde dolari potrivit oficialilor de la Beirut, în condițiile în care datoriile Libanului depăşesc 150% din Produsul Intern Brut al țării.

XS
SM
MD
LG