Linkuri accesibilitate

România trimite în Liban 8 tone de medicamente și alte materiale sanitare


Imagine de la dezastrul din Beirut

Circa opt tone de materiale medicale sunt trimse de România Libanului, potrivit Ministerului Apărării Naționale, între care 2000 de flacon de antibiotice

Medicamentele și celelalte materiale medicale sunt necesare la Beirut pentru diminuarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut, pe 4 august, acestea urmând să fie transportate spre Liban cu aeronave ale Forţelor Aeriene Române, care vor decola sâmbătă, 8 august, de pe Baza 90 Transport Aerian.

România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă. Astfel, Guvernul României, societatea civilă şi reprezentanţii diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat, iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez, se arată într-un comunicat transmis de MApN.

Ministerul Apărării Naționale a mai precizat că Forţele Aeriene Române s-au implicat în acest demers şi au pus la dispoziţie două aeronave, un avian C-130 Hercules şi altul C-27J Spartan, care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile tratamentelor destinate victimelor.

De asemenea, două cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor însoţi echipajul care va asigura transportul aerian şi vor asigura predarea materialelor medicale către autorităţile responsabile din Liban.

Din partea Ministerului Mediului, un membru al echipei de protecţie civilă europeană, aflat deja în zona afectată de explozie, sprijină autorităţile în coordonarea forţelor de intervenţie şi a asistenţei internaţionale.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a semnat vineri decizia privind folosirea cantităţii de 2.000 de flacoane de antibiotice (ceftriaxone) din rezerva de mobilizare ca ajutor umanitar extern de urgenţă.

Marți, 4 august, în portul din Beirut a izbucnit un incendiu la un depozit unde erau stocate de şase ani 2.700 de tone de nitrat de amoniu. Incendiul s-a transformat într-o uriaşă deflagraţie, soldată cu peste 150 de morţi şi 5.000 de răniţi, în timp ce zeci de persoane au fost date dispărute, iar sute de mii au rămas fără adăpost.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG