Linkuri accesibilitate

Enel se pregătește de vânzarea operațiunilor din România


Italienii de la Enel au mai vrut să vândă activele din România și în urmă cu patru ani

Compania italiană Enel, cel mai mare furnizor de utilități din Europa, se pregătește de vânzarea operațiunilor din România și se așteaptă să primească un miliard de euro pentru activele din România, potrivit unor surse citate de Reuters.

Deocamdată, se pare că italienii nu s-au decis dacă vor vinde parțial sau integral activele pe care le au în România, iar potrivit surselor Reuters, acest lucru va depinde de cumpărători.

Enel este cel mai mare investitor privat din energie din România, unde este activ din 2005, având operațiuni în furnizarea și distribuția de energie, ocupând locurile unu și, respectiv, doi în piață, dar și în producția de energie regenerabilă. Compania italiană are în România peste trei milioane de clienți.

Intenția de vânzare a operațiunilor de pe piața locală nu este însă nouă. Italienii de la Enel reiau o idee mai veche, din 2015, dar care nu s-a materializat, căci în cele din urmă procesul de exit din afacerile românești a fost suspendat.

La vremea respectivă se vorba de un exit de pe piețele din România și Slovacia, iar în cele din urmă compania a decis să vândă doar cele 66% din firma deținută în Slovacia.

Cu toate că vânzarea este și acum într-un stadiu incipient vine în contextul în care mai multe companii internaționale de utilități prezente pe piața locală, inclusiv cehii de la CEZ, nemții de la EON și francezii de la Engie își revizuiesc opțiunile legate de prezența lor în România. Aceste companii se luptă cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

În presă au apărut informații potrivit cărora Hidroelectrica ar fi interesată să cumpere activele Enel și Cez, fiindcă recent compania a publicat un anunț în serviciul electronic de achiziții publice, scrie Ziarul Financiar. Potrivit anunțului, Hidroelectrica ar intenționa să cumpere servicii de consultanţă pentru achiziţia activelor ENEL şi CEZ și este dispusă ca pentru acest lucru să pună pe masă 10 milioane de euro.

Cu toate acestea, miercuri, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager în cadrul Fondului Proprietatea, a declarat că „nu ar fi benefic” ca Hidroelectrica să cumpere active ale Enel sau ale CEZ. Meyer explica faptul că activele celor două companii - italiană și cheă - nu ar putea genera profituri comparabile cu cele ale Hidroelectrica. Hidroelectrica este deținută în proporție de 80% de statul român și 20% de Fondul Proprietatea.

Afacerile Enel din România au generat venituri de 1,3 milioane de euro anul trecut, în creștere cu 20% față de anul anterior, pe fondul creșterii puterii de cumpărare generată de liberalizarea graduală a pieței. Veniturile de bază au totalizat 230 de milioane de euro.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG