Linkuri accesibilitate

Erdogan amenință că va da drumul valului de migranți, în cazul în care UE nu oferă mai mulți bani


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui interviu acordat agenției Reuters
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui interviu acordat agenției Reuters

Dacă națiunile europene și occidentale nu oferă mai multă asistență Turciei și nu susțin planurile sale de creare a unei zone de securitate pentru adăpostirea sirienilor, acestea vor fi dislocate în Europa. Declarația îi aparține președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui interviu exclusiv pentru Reuters.

„Dacă nu puteți accepta această propunere, vom deschide ușa. Atunci îi lăsăm să plece unde vor ”, a spus șeful statului turc. El a adăugat că banii pe care UE îi acordă țării sale nu sunt suficienți pentru a răspunde nevoilor celor aproape 3,6 milioane de refugiați sirieni care s-au refugiat în Turcia începând cu 2011. Potrivit lui Erdogan, s-au cheltuit aproape 40 de miliarde de dolari pentru a face față situației, în vreme ce fondurile de 6,5 miliarde de dolari pue la dispoziție de UE s-au redus. Erdogan a spus că va discuta despre această chestiune în cadrul întâlnirii pe care o va avea cu cancelarul german Angela Merkel în cadrul sesiunii generale ONU.

În același interviu, Erdogan a mai spus că va discuta despre cumpărarea de rachete Patriot din SUA cu președintele american, Donald Trump. Potrivit șefului statului turc, „relațiile sale personale” cu președintele SUA vor contribui la depășirea crizei create prin achiziționarea de echipamente de apărare ruse. Cei doi au discutat despre cumpărarea de arme americane într-un apel telefonic acum câteva săptămâni.

„Am spus că, indiferent de tipul de S 400 pe care îl luăm, putem cumpăra de la tine o anumită cantitate de Patriot", a spus Erdogan, adăugând că a subliniat în mod explicit că condițiile de achiziție ar trebui să fie mai apropiate de cele furnizate de ruși. țară. Președintele turc și-a exprimat, de asemenea, încrederea că amenzile grele din partea autorităților americane pentru încălcarea sancțiunilor asupra Iranului ar putea fi evitate.

În ultimele luni, relațiile SUA-Turcia s-au deteriorat brusc în urma unui acord de cumpărare a echipamentelor rusești S-400, în vreme ce SUA au avertizat să Turcia ar putea fi exclusă de pe lista țărilor care pot avea acces la achiziționarea F 35.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG