Linkuri accesibilitate

Turcia preferă Rusia în locul SUA?


Donald Trump întâmpinându-l pe Recep Tayyip Erdogan la Casa Albă pe 16 mai 2017
Donald Trump întâmpinându-l pe Recep Tayyip Erdogan la Casa Albă pe 16 mai 2017

"Cerem părţii americane să nu facă paşi greşiţi, care ar exclude diplomaţia şi dialogul şi ar dăuna relaţiilor", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Ankara.

Turcia a respins miercuri un nou avertisment din partea Statelor Unite privind achiziţia de rachete ruseşti, potrivit Reuters

Diplomația turcă a avertizat SUA „să nu facă pași greșiți” la o zi după cel mai recent avertisment american referitor la sistemul de apărare antiaeriană S-400, vândut Turciei de Rusia. Conform unor oficiali turci, livrarea urmează să aibă loc săptămâna aceasta.

Marţi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus. a afirmat că "Turcia s-ar expune la consecinţe reale şi negative dacă acceptă S-400".

Statele Unite consideră că rachetele ruseşti nu sunt compatibile cu echipamentele NATO şi că există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice privind avioanele F-35. Turcia este parteneră a SUA atât în cadrul alianţei nord-atlantice, cât şi a programului de producţie a aeronavelor de ultimă generaţie.

La începutul lui iunie, Washingtonul a prezentat guvernului de la Ankara un ultimatum: până la 31 iulie, Turcia trebuie să aleagă între S-400 şi F-35. La sfârşitul aceleiaşi luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, după o întâlnire cu omologul său american, Donald Trump, că nu se teme de posibilitatea unor sancţiuni ca reacţie la achiziţia rachetelor din Rusia.

Relația dintre Turcia și Statel Unite se află într-o spirală descendentă încă din 2016 după ce Recep Tayp Erodgan a cerut SUA să-l extrădeze pe clericul Fethullah Gulen, pe care l-a acuzat de încercarea de lovitură de stat de acum trei ani. Gulen, refugiat în Statele Unite a denunţat consolidarea puterii lui Erdogan şi suprimarea mass-media, comparându-l pe Recep Tayyip Erdogan cu un dictator.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG