Linkuri accesibilitate

Recep Tayyip Erdoğan a ratat inaugarea unui pod în campania pentru alegerile din mai, din cauza problemelor de sănătate


Președintele turc și candidatul la președinție al Alianței Populare, Recep Tayyip Erdoğan, ține un discurs în timpul unui miting electoral la Istanbul, Turcia, 21 aprilie 2023.
Președintele turc și candidatul la președinție al Alianței Populare, Recep Tayyip Erdoğan, ține un discurs în timpul unui miting electoral la Istanbul, Turcia, 21 aprilie 2023.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan nu-și poate continua campania electorală decât într-o măsură limitată, din cauza unei afecțiuni medicale. Alegerile prezidențiale din Turcia sunt programate în data de 14 mai.

Președintele Turciei a decis să nu participe în persoană la inaugurarea unui pod din Adana, în sudul Turciei, programată pentru vineri, potrivit site-ului prezidențial.

Totuși, Erdoğan, în vârstă de 69 de ani, va participa la eveniment prin teleconferință, din biroul său.

Recep Tayyip Erdoğan lipsește rareori de la inaugurările proiectelor de infrastructură, relatează agenția dpa, precizând că președintele turc a desfășurat o campanie electorală intensă și a avut de obicei câte trei apariții zilnice în fața publicului.

Această neparticipare fizică vine după ce, miercuri, a lipsit de la inaugurarea unei linii de tren de mare viteză la Ankara.

Erdoğan s-a îmbolnăvit marți seara, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, programate pe 14 mai.

El a fost nevoit mai întâi să întrerupă un interviu televizat în direct din cauza unei dureri de stomac, după care a luat o pauză de la campanie.

Joi, el a apărut pentru scurt timp într-o videoconferință cu președintele rus Vladimir Putin, în care președintele turc părea palid.

Ministrul sănătății, Fahrettin Koca, a declarat că Erdoğan a avut probleme cu stomacul și că trebuie să se odihnească.

Potrivit Reuters, cetățenii turci stabiliți în Germania - țară în care trăiește cea mai mare diasporă turcă - au început de joi să voteze într-un număr record de secții de votare deschise, menite să le sporească participarea la scrutin.

Aceste alegeri reprezintă cea mai mare amenințare electorală la adresa președintelui turc în cele două decenii de când se află la putere.

Sondajele recente prevăd o cursă cap la cap între Erdoğan și cel mai puternic contracandidat al său, liderul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu.

Președintele turc înregistrează o scădere în sondaje, fiind criticat pentru modul în care a gestionat efectele cutremurelor puternice din urmă cu trei luni, când zeci de mii de oameni au murit și alte câteva milioane au rămas fără adăpost.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG