Linkuri accesibilitate

Erou condamnat pentru terorism după ce-a salvat peste 1.000 de persoane în timpul genocidului din Rwanda


Paul Rusesabagina, decorat de președintele George W. Bush, la Washington, în noiembrie 2005
Paul Rusesabagina, decorat de președintele George W. Bush, la Washington, în noiembrie 2005

Un bărbat care a salvat peste o mie de persoane în timpul genocidului din Rwanda a fost condamnat pentru terorism de autoritățile rwandeze.

Paul Rusesabagina, 67 de ani, a fost găsit vinovat pentru susținerea unui grup rebel din exil care ar fi ucis nouă civili în 2018.

Familia sa susține, însă, că Rusesabagina a fost dus cu forța în Rwanda pentru a fi judecat, fără să aibă acces la un proces corect.

Drumul de la erou la așa-zis terorist s-a scurtat pe măsură ce criticile lui Rusesabagina la adresa guvernului au crescut, remarcă BBC.

Bărbatul a devenit celebru pentru că a salvat peste 1.000 de persoane în timpul genocidului de 100 de zile din Rwanda.

De pe 7 aprilie 1994 până la mijlocul lunii iulie 1994, 800.000 de persoane, majoritatea etnici tutsi și etnici hutu moderați, au fost masacrate de cele două miliții hutu - Interahamwe și Impuzamugambi - în urma revoltei populației hutu împotriva etniei tutsi.

În filmul nominalizat la Oscar, „Hotel Rwanda”, lansat în 2005, Rusesabagina, interpretat de Don Cheadle, a arătat cum, în calitate de manager al hotelului, a reușit să protejeze mai mult de 1.000 de persoane care căutau disperate adăpost.

Unii supraviețuitori au continuat să pună la îndoială această versiune a evenimentelor. După lansarea filmului, criticile sale față de guvern și președintele Paul Kagame au câștigat tot mai mulți adepți. El a vorbit despre încălcările drepturilor omului și a susținut că guvernul îi vizează pe etnicii hutu.

Refugiat în exil, Rusesabagina a continuat să conducă o coaliție de opoziție, care avea o aripă armată: Frontul de Eliberare Națională (FLN).

Într-un mesaj video din 2018, el a cerut schimbarea regimului, spunând că „a sosit momentul ca noi să folosim orice mijloace posibile pentru a aduce schimbări în Rwanda”.

FLN a fost acuzat că a comis atacuri în 2018, în urma cărora nouă persoane ar fi fost ucise, potrivit autorităților ruandeze. Dar Rusesabagina a spus că niciodată ținta FLN nu au fost civilii.

Familia sa spune că, de fapt, bărbatul a fost răpit și dus cu forța în Rwanda anul trecut.

În fața instanței, un martor a povestit cum l-a păcălit pe Rusesabagina să urce într-un avion care zbura din Dubai în vecina sa, Burundi.

Fiica sa, Carine Kanimba, a declarat pentru BBC Newsday că tatăl ei nu are acces la apărare și că președintele este „singurul judecător din instanță”.

Alte 20 de persoane au fost judecată de Rusesabagina, dintre care unii erau membri ai FLN.

Procurorii au cerut condamnare pe viață pentru Rusesabagina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG