Linkuri accesibilitate

Institutul Războiului: Asalt eșuat cu tancuri și blindate. Rusia a încercat să străpungă frontul la Avdiivka


Militari ucraineni ai brigăzii 47 pe poziții lângă linia frontului, în apropierea orașului Avdiivka.
Militari ucraineni ai brigăzii 47 pe poziții lângă linia frontului, în apropierea orașului Avdiivka.

Rusia a testat străpungerea frontului de la Avdiivka printr-un asalt masiv, primul de la sfârșitul lunii octombrie 2023, atunci când forțele rusești au început campania de capturare a localității.

Până acum, avansul rușilor s-a bazat în mare măsură pe bombardarea pozițiilor ucrainene și de câteva zeci de ori pe zi.

Tactica a avut un oarecare succes pe fondul lipsei munițiilor Kievului, dar rușii au înțeles că un avans real nu poate fi obținut decât prin utilizarea structurilor mecanizate, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa analiză.

Forțele ucrainene par să fi respins un asalt mecanizat de dimensiunea unui batalion rusesc în apropiere de Avdiivka, regiunea Donețk, pe 30 martie, primul asalt mecanizat de dimensiunea unui batalion de când forțele ruse au început campania de capturare a Avdiivka la sfârșitul lunii octombrie 2023, arată ISW.

Un militar ucrainean a raportat pe 31 martie că forțele rusești, inclusiv elemente ale Regimentului 6 de tancuri (Divizia 90 de tancuri, Districtul militar central [CMD]), au angajat 36 de tancuri și 12 vehicule de luptă de infanterie BMP (IFV) într-un asalt masiv mecanizat lângă Tonenke pe 30 martie.

Imaginile geolocalizate publicate pe 31 martie arată un număr mare de vehicule blindate și tancuri rusești distruse și avariate de-a lungul unui drum la nord-vest de Tonenke, la vest de Avdiivka).

Militarul ucrainean a declarat că forțele ucrainene au distrus 12 tancuri rusești și opt IFV-uri în timpul asaltului și a remarcat că atacul frontal nu a reușit să depășească linia ucraineană a frontului.

ISW a evaluat anterior că elementele Diviziei 90 de tancuri, alături de alte unități și formațiuni rusești, reprezintă probabil o rezervă operațională neangajată considerabilă a Rusiei.

Comandamentul militar rus se poate angaja să continue și să intensifice eforturile de a împinge linia frontului la vest de Avdiivka.

Elementele Regimentului 6 de Tancuri par să fi eșuat în atacul lor din 30 martie lângă Tonenke, totuși, sugerând că elementele rezervei operaționale neangajate a Rusiei de lângă Avdiivka ar putea fi prea degradate sau incapabile să aducă noi progrese rusești spre vest.

ISW remarcă amploarea atacului mecanizat rusesc din 30 martie, în condițiile în care forțele rusești nu au efectuat un atac mecanizat atât de mare de la începutul efortului ofensiv localizat rusesc de a ocupa Avdiivka la sfârșitul lunii octombrie 2023. Atunci, când forțele ucrainene au distrus aproape 50 de tancuri rusești și peste 100 de vehicule blindate în perioada 19-20 octombrie 2023.

Capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacului din 30 martie, în special lângă Avdiivka, unde forțele ucrainene au fost forțate să se retragă rapid în noi poziții defensive în urma pierderii așezării, este un indicator pozitiv al capacității Ucrainei de a se apăra, remarcă analiștii ISW.

Oficialii ucraineni continuă să avertizeze Vestul cu privire la capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva efortului ofensiv al Rusiei de vară, în fața lipsei de muniții, a limitărilor de forță de muncă și a asistenței occidentale întârziate.

„Este posibil ca forțele ucrainene să fi trebuit să cheltuiască o cantitate semnificativă de material pentru a se apăra împotriva asaltului rusesc de lângă Tonenke, evidențiind capacitatea Rusiei de a conduce atacuri care forțează Ucraina să cheltuiască porțiuni uriașe din rezervele deja limitate de material și forță de muncă pentru a se apăra”, scrie ISW.

„Capacitatea demonstrată a Ucrainei de a se apăra cu pricepere împotriva unui asalt rusesc pe scară largă într-o parte deosebit de critică a frontului, în ciuda provocărilor Ucrainei, sugerează că forțele ucrainene pot obține efecte semnificative pe câmpul de luptă dacă sunt echipate corespunzător”, adaugă experții ISW.

Comandamentul rus ar putea acorda prioritate zonei Avdiivka din regiunea Donețk.

Disponibilitatea comandamentului militar rus de a angaja tancuri ca pentru un batalion la un atac în apropiere de Avdiivka indică faptul că acest asalt a fost un efort prioritar.

Comandamentul rus își poate concentra operațiunea ofensivă prevăzută la sfârșitul primăverii/vara 2024 asupra regiunii de vest Donețk, spune ISW.

Oficialii ucraineni au avertizat recent că forțele ruse acumulează personal de-a lungul axei Harkov-Luhansk, lângă Bahmut, lângă Avdiivka și în vestul regiunii Zaporijie, dar ISW spune că forțele rusești vor putea, probabil,să lanseze doar o operațiune concertată și nu una pe scară largă, din cauza limitărilor de planificare ale Rusiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG