Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că Rusia a lansat asupra Kievului, de la începutul anului, cinci rachete Zircon, de ultimă generație


Cetățeni din Kiev se adăpostesc într-o stație de metrou în timpul unui raid ruses cu rachete. 28 martie 2024.
Cetățeni din Kiev se adăpostesc într-o stație de metrou în timpul unui raid ruses cu rachete. 28 martie 2024.

Rusia a folosit cinci dintre noile sale rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul de la începutul anului, a transmis pe 1 aprilie administrația militară a orașului. În total, capitala Ucrainei a fost vizată de 180 de rachete și drone rusești în primele trei luni ale anului, potrivit RFE/RL.

Rachetele maritime Zircon au o rază de acțiune de 1.000 km și ajung la o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit oficialilor ruși.

Analiștii militari spun că viteza hipersonică a rachetelor ar putea înseamnă un timp de reacție mult redus pentru apărarea aeriană și o capacitate mai mare a Rusiei de a ataca ținte mai importante, îndepărtate și mai bine fortificate.

Președintele Vladimir Putin a confirmat în discursul său anual privind starea națiunii din 29 februarie că Rusia a folosit rachete Zircon în luptă, fără a spune ce ținte au fost vizate. El a descris Zircon ca parte a unei noi generații de arme imposibil de contracarat.

Administrația de la Kiev a mai declarat că orașul a fost lovit de la începutul anului 2024 de alte șase tipuri de rachete, inclusiv Kh-101, o rachetă de croazieră lansată din aer, care a fost folosită în 113 atacuri.

Rusia a lansat asupra capitalei ucrainene în acest an și 11 rachete Kinjal, o altă armă hipersonică care se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului.

În cele mai recente atacuri, din 1 aprilie, forțele aeriene ucrainene au doborât două din cele trei drone Shahed lansate de Rusia peste noapte, a transmis armata ucraineană.

Bilanțul autorităților militare ucrainene vine după ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene în ultimele zile, provocând pagube semnificative în mai multe regiuni.

Pe 22 martie, Moscova a lansat cea mai mare lovitură asupra infrastructurii de rețea de la începutul invaziei din februarie 2022, provocând pagube majore și ducând la întreruperi extinse de curent.

Și săptămâna trecută, Rusia a continuat să vizeze centralele termice și hidroelectrice din Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG