Linkuri accesibilitate

EU își închide spațiul aerian și aeroporturile pentru avioanele din Belarus


Compania aeriană din Belarus, Belavia, avea zboruri către 20 de destinații europene.

Uniunea Europeană a decis, vineri, să interzică companiilor aeriene din Belarus tranzitarea spațiului său aerian, iar avioanele acestora nu vor putea ateriza pe vreun aeroport din țările membre UE.

Decizia face parte din sancțiunile decise de Uniune în urma deturnării de Belarus a unui avion civil, cu pasageri, care zbura între două capitale europene. Autorițățile din Belarus au invocat existența unei bombe la bord, iar la aterizarea la Minsk au arestat un jurnalist aflat în avion, Roman Protasevici, și pe iubita acestuia, Sofia Sopega.

Dacă nici un stat membru nu va ridica obiecții acceptabile de ultimă oră, interdicția intră în vigoare cu începere din 5 iunie, la miezul nopții (ora Europei Centrale). Oficiali europeni au precizat, cu condiția anonimatului că nu se așteaptă să existe vreo obiecție.

De asemenea, Uniunea Europeană recomandă în termeni categorici companiilor aeriene europene să evite zborurile deasupra Belarusului. Nu este vorba despre o interdicție, dar numeroase companii s-au alăturat deja demersului, la scurt timp după arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Liniile aeriene din România, Tarom și Blue Air nu au zboruri care să tranziteze spațiul aerian al Belarusului.

În 2 iunie, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (AESA) a transmis o directivă de securitate care spune că avioanele europene ar trebui să mai tranziteze spațiul aerian al Belarusului doar în cazul unei urgențe.

Compania aeriană din Belarus, Belavia, are zboruri spre 20 de destinații europene, printre care Helsinki, Amsterdam, Milano, Varșovia, Berlin, Paris, sau Roma.

Aplicarea interdicție revine statelor membre, majoritatea țări și membre NATO, care pot utiliza aparate de zbor militare pentru protejarea spațiului aerian.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG