Linkuri accesibilitate

Avion deturnat de Belarus pentru arestarea unui jurnalist. Reacții dure la nivel european


În 2017, Protasevici fost arestat la un protest la care se afla în calitate de jurnalist.
În 2017, Protasevici fost arestat la un protest la care se afla în calitate de jurnalist.

Un avion care a plecat de la Atena cu destinația Vilnius/Lituania a fost redirecționat către Minsk de autoritățile din Belarus pentru verificarea unei pretinse amenințări cu bombă. Pe teritoriul bielorus, jurnalistul Roman Protasevici, opozant al regimului autoritar dela Minsk, a fost arestat.

UPDATE: Liderii NATO și ai mai multor state membre UE au cerut investigarea devierii zborului RyanAir către Minsk. Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța monitorizează de aproape aterizarea forțată în Belarus și arestarea jurnalistului Roman Protasevici, considerând incidentul „serios și periculos”. Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a condamnat pe Twitter arestarea jurnalistului, spunând că este „un eveniment fără precedent” în spatele căruia s-ar afla guvernul de la Minsk. Autoritățile lituaniene au încurajat și restul statelor membre să considere incidentul a fi o încălcare a regulilor Organizației Internaționale a Aviației Civile. Premierul Poloniei a rugat președintele Consiliului European să discute posibile sancțiuni împotriva Belarusului.

Zborul FR4978, operat de RyanAir, se afla pe ruta Atena-Vilnius când echipajul a primit o notificare din partea Belarusului despre o posibilă amenințare de securitate.

Echipajul a fost instruit să devieze zborul și să oprească la Minsk, acolo unde aeronava a fost verificată, fără ca amenințarea de securitate să fie confirmată. În timpul verificărilor presupusei amenințări cu bomba, un jurnalist din Belarus, Roman Protasevici – pasager la bordul aeronavei, a fost arestat de autoritățile bieloruse.

Ryanair a declarat într-o declarație trimisă prin e-mail către RFE / RL că echipajul său a fost notificat de Belarus cu privire la o potențială amenințare la adresa securității la bord și că a fost „instruit să devieze către cel mai apropiat aeroport, Minsk”.

„Aeronava a aterizat în siguranță și pasagerii au fost evacuați în timp ce verificările de securitate au fost finalizate de către autoritățile locale”, se menționează în comunicat. „Nu s-a găsit nimic neplăcut, iar autoritățile au autorizat plecarea aeronavei împreună cu pasagerii și echipajul după aproximativ 5 ore la sol în Minsk.”

Aeronava Boeing 737-8AS, parcată pe aeroportul din Minsk.
Aeronava Boeing 737-8AS, parcată pe aeroportul din Minsk.

Președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko a ordonat personal unui avion de luptă să escorteze avionul Ryanair, care transporta peste 100 de pasageri, a informat agenția de știri de stat BelTA.

Reprezentanții opoziției din Belarus, prin vocea Svetlanei Tsikhanouskaya, au arătat că zborul se afla aproape de granița cu Lituania când piloții au primit un mesaj despre o bombă la bord. Era mai aproape de aeroportul din Vilnius, dar se îndrepta spre Minsk. Nu este cunoscută identitatea persoanei care ar fi făcut amenințarea.

Reacții dure la nivel internațional

Guvernele Uniunii Europene cer explicații de la Belarus cu privire la devierea zborului. Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat că zborul comercial a fost îndreptat spre aterizare „cu forța”, în timp ce prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a numit evenimentul „un act reprobabil de terorism de stat”.

Nauseda a criticat arestarea lui Protasevici și a declarat că comunitatea internațională „trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete.” Reacția sa a venit într-o declarație prin e-mail citată de Reuters.

Anterior, Mateusz a scris pe Twitter că i-a cerut președintelui Consiliului European să discute sancțiunile imediate împotriva Belarusului în cadrul unei ședințe programate pentru 24 mai.

Aeronava Boeing 737-8AS, verificată după o presupusă amenințare cu bomba.
Aeronava Boeing 737-8AS, verificată după o presupusă amenințare cu bomba.

Un înalt oficial al Ministerului German de Externe, Miguel Berger, a reacționat, de asemenea, la arestarea lui Protasevici pe Twitter, cerând o „explicație imediată a guvernului din Belarus cu privire la deturnarea unui zbor Ryan Air în UE către Minsk și presupusa reținere a unui jurnalist.”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat îngrijorarea și a solicitat autorităților din Belarus să elibereze zborul și toți pasagerii acestuia, adăugând că o anchetă a Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) „va fi esențială”.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat că incidentul necesită un răspuns „puternic și unit” din partea Uniunii Europene.

Cine este jurnalistul arestat

Protasevici a fost un administrator al canalului de Telegram Nexta Live, care a acoperit protestele care au izbucnit în Belarus în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

În noiembrie, autoritățile bieloruse au anunțat că Protasevici, alături de Stsyapan Putsila – la rându-i administrator NEXTA Live - erau anchetați cu privire la suspiciuni de organizare a dezordinii de masă, perturbarea ordinii sociale și incitare la ură socială.

elarus a fost zguduită de proteste după ce Lukașenko, aflat la putere din 1994, a fost declarat câștigător al alegerilor, ca urmare a unor suspiciuni de fraudare a voturilor. De atunci, peste 30.000 de persoane au fost reținute, sute bătute sau torturate. Printre cei vizați s-au numărat și jurnaliști.

În octombrie, o instanță din Minsk a desemnat canalul NEXTA Live și logo-ul său drept extremiste și a instruit Ministerul Informației să restricționeze accesul la resursele informaționale utilizând numele și sigla canalului Telegram, precum și distribuția acestora pe segmentul bieloronez al internetului .

NEXTA Live și-a schimbat apoi numele și sigla, trecând de la transliterarea latină a numelui său la una chirilică. Temându-se de urmărirea penală, Protasevici și Putsila au fugit din țară.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG