Linkuri accesibilitate

Euro digital | Când ar urma să apară și ce ar schimba moneda europeană digitală


BCE își acordă doi ani, cu începere din octombrie 2021, pentru a analiza funcționarea unei posibile monede euro digitale.
BCE își acordă doi ani, cu începere din octombrie 2021, pentru a analiza funcționarea unei posibile monede euro digitale.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat începerea analizei în vederea emiterii unei monede euro digitală. Aceasta nu ar înlocui numerarul, ci ar fi o completare menită să ofere firmelor și cetățenilor din zona euro „un mijloc de plată simplu, unanim acceptat, sigur și de încredere.”

Potrivit BCE, banca centrală a celor 19 țări din Uniunea Europeană care utilizează euro, în octombrie ar urma să înceapă etapa de investigare a felului în care ar putea funcționa „euro digital”. Aceasta ar dura circa doi ani și, după cum a explicat pentru Europa Liberă Marius Morra, fondatorul platformei de schimb de criptomonede LDV Exchange, perioada de implementare a proiectului ar mai adăuga câțiva ani până la apariția efectivă a monedei euro digitale.

BCE a anunțat în 14 iulie lansarea proiectului de pregătire a eventualei emisii unei monede euro digitale.
BCE a anunțat în 14 iulie lansarea proiectului de pregătire a eventualei emisii unei monede euro digitale.

„Totul se digitalizează, nu mai ținem monedele la saltea sau în portofel, este un lucru bun. Oricum nu mai folosim prea mult numerar, banii sunt mai degrabă la bancă, pe card, îi folosim electronic”, spune Marius Morra. Iar un euro digital ar asigura o mult mai mare transparență și trasabilitate a costurilor. Importantă este, spune Marius Morra și disocierea clară dintre un euro digital și o eventuală criptomonedă.

Marius Morra spune că un euro digital va ajuta la creșterea încrederii populației în tranzacțiile digitale.
Marius Morra spune că un euro digital va ajuta la creșterea încrederii populației în tranzacțiile digitale.

„Una dintre principalele caracteristici ale unei criptomonede este descentralizarea - nu există un emitent, pe când în cazul unui euro digital vorbim de un emitent: BCE”. Dar, adaugă Marius Morra, efectul pe piața criptomonedelor ar fi unul pozitiv – oamenii vor fi mai familiarizați cu digitalizarea și va crește încrederea lor în acest gen de tranzacții. În plus, fiind o monedă căreia nu îi fluctuează valoarea, nu va putea fi vorba despre vreun efect speculativ. Un euro digital ar fi un răspuns firesc la gradul ridicat de utilizare a digitalizării în prezent, în special în urma pandemiei de COVID-19.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00

Potrivit Băncii Centrale Europene „activitatea experimentală desfășurată până acum a evidențiat faptul că nu există limitări tehnologice semnificative în privința emiterii unei monede euro digitale și că există numeroase moduri în care aceasta ar putea fi concepută”. BCE afirmă că euro digital:

  • ar fi un instrument rapid, ușor și sigur pentru efectuarea plăților zilnice;
  • ar sprijini digitalizarea economiei europene și ar încuraja în mod activ inovarea în domeniul plăților de mică valoare;

În vederea emiterii unei eventuale monede europene digitale, BCE a desfășurat o consultare publică în mai multe țări din zona euro, în perioada 12 octombrie 2020 - 12 ianuarie 2021. Potrivit rezultatelor, protecția „vieții private este considerată cea mai importantă caracteristică a unei monede euro digitale atât de către cetățeni, cât și de către profesioniști. O monedă euro digitală ar trebui să fie, de asemenea, sigură, ieftină și ușor de utilizat la nivelul întregii zone euro.”

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG