Linkuri accesibilitate

Inflația din zona euro a scăzut la 5,5% în iunie datorită prețurilor mai mici la energie


Prețurile de consum au scăzut în această lună de la 6,1 la sută în mai, deși costurile cu alimente și băuturi au continuat să crească.

Inflația din zona euro a scăzut în iunie la 5,5% datorită prețurilor mai mici la energie, potrivit datelor publicate vineri de agenția oficială de statistică a UE și analizate de AFP.

Este o încetinire semnificativă, dar ţinta BCE este de 2%. BCE a pornit ofensiva creşterilor de dobânzi în iulie anul trecut, efectele asupra inflaţiei urmând să se simtă abia peste un an. Anul aproape că a trecut, iar inflaţia a scăzut de la 9,2% în decembrie la 6,1% în mai, arată datele Eurostat.

Prețurile de consum au scăzut în această lună de la 6,1 la sută în mai, deși costurile cu alimente și băuturi au continuat să crească.

Scăderea este mai mică decât se așteptau specialiștii. Analiștii de la Bloomberg au prezis că rata inflației din zona euro va scădea la 5,6 la sută. Așteptările inflaționiste ale consumatorilor din zona euro au ajuns la cel mai mic nivel din 2016, a scris Bloomberg.

În luna mai, inflaţia din zona euro a în­ce­tinit mai puternic decât s-a anti­cipat, atingând cel mai scăzut nivel de după invazia rusă din Ucraina. Atunci, preşedinta BCE, Christine Lagarde a promis că va continua contraatacurile cu majorări de dobânzi.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG