Linkuri accesibilitate

Eurobarometru: 24% dintre români nu sunt de acord cu primirea în UE a refugiaților de război


35% dintre românii chestionați în ultimul Eurobarometru spun că nu sunt de acord furnizarea de sprijin financiar Ucrainei.
35% dintre românii chestionați în ultimul Eurobarometru spun că nu sunt de acord furnizarea de sprijin financiar Ucrainei.

Dintre toți europenii, românii se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de Uniunea Europeană, arată cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat joi.

Statistica arată că 25% dintre români dezaprobă furnizarea de ajutor umanitar ucrainenilor afectați de război, acesta fiind cel mai mare procent din întreaga UE. După România, urmează Bulgaria - dezaprobare de 15% dezaprobare și Slovacia - 11%.

În plus, românii sunt fruntași și la rata de dezaprobare față de primirea în UE a refugiaților de război, cu 24% rată de dezaprobare, fiind depășiți doar de cetățenii Cehiei (26%).

Un procent de 35% dintre români nu sunt de acord cu oferirea de sprijin financiar Ucrainei. Procente mai mari sunt înregistrate doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia.

În schimb, 67% dintre români aprobă sancțiunile UE împotriva asupra Rusiei, iar 25% dezaprobă. La acest capitol rata de dezaprobare e mai mare în Slovenia, Ungaria, Grecia, Cipru, Slovacia și Bulgaria.

Un procent de 55% dintre români sunt de acord cu finanțarea de către UE a cumpărării de armament pentru Ucraina, în timp ce 36% nu sunt de acord.

Romania: Eurobarometru
Romania: Eurobarometru

Eurobarometrul mai arată că 52% dintre români au încredere în UE, 39% nu au, iar 9% nu știu. În schimb, 62% dintre români sunt optimiști în legătură cu viitorul UE, 34% sunt pesimiști.

Sondajul a fost realizat prin interviu față în față, în perioada 12 ianuarie – 6 februarie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG