Linkuri accesibilitate

Europa Liberă. Topul celor 10 romane descoperite în 2019


Romanele care ne-au însoțit în 2019, pe care vi le împărtășim
Romanele care ne-au însoțit în 2019, pe care vi le împărtășim

Literatura pe care am citit-o în anul 2019 și pe care o recomandăm, într-un top subiectiv al Europei Libere

1.Roman Gary, Zmeie de hârtie, București, Humanitas, 2019

Pentru că Roman Gary este un scriitor sofisticat, plin de dileme și principii, dar și pentru că aceasta e una dintre cea mai bune cărți ale lui. Memoria istorică e pusă față în față cu memoria personală, iar speranța în bunătatea oamenilor, în umanitarismul acestora devine ceva care se clarifică în finalul acestui ultim roman scris de Roman Gary.

2.Michel Houellebecq „Serotonină”, Editura Humanitas, 2019

Are două recomandări

  • Depresiv și optimist în același timp, Houellebecq reușește să aibă impact cu fiecare roman scris. Ne place pentru că rupe bucăți din realitatea dură a Europei și le îmbină cu personaje total nonconformiste. Fără menajamente, fără ocolișuri.
  • Romanul rătăcirii printre iubiri și al contemplării descompunerii civilizației europene în epoca globalismului și a migrației, este o terapie intensivă cu hormonul speranței. Pe cât de vulnerabili suntem, pe atât de eligibili pentru mântuire și pentru înțelegerea sensului lumii, fie că ne-am născut secolul trecut sau în cel pe care îl parcurgem. Traducătorul, Daniel Nicolescu, tălmăcește aproape muzical volutele lui Houellebecq, iar pentru oricare dintre noi poate fi o rețetă despre cum se face o femeie fericită.

3. Lionel Duroy, Eugenia, Editura Humanitas, 2019

Eugenia este visul împlinit al lui Mihail Sebastian. O eroină plasată de autorul francez în România interbelică, inspirată de Jurnalul lui Mihail Sebastian. Este un omagiu adus peste timp solitudinii și dezamagirii dramaturgului român.

4. Ludmila Ulițkaia, Scara lui Iacov, Humanitas

Patru generații într-un secol al ororilor, XX, două femei, Nora și Marusia, ale căror destine și încercările lor cuprind drama instalării comunismului, a deportărilor în Siberia și adăpostul iubirii și al artei. Tradus de Gabriela Russo, romanul lui Ulițkaia este un cufăr la propriu care îți spune povestea scrisă pe un palimpsest și autoportretul, de fapt, al autoarei.

5.Bogdan-Alexandru Stănescu, Caragiale, Scrisoarea pierdută, Polirom

Nu este chiar un roman, deși îmbracă haina unuia, este o „autobiografie” a lui Caragiale, într-o lungă scrisoare imaginată cu limba și ortografia vremii, pe care Bogdan-Alexandru Stănescu o aduce în actualitate. Histrionic și orgolios, avem un Caragiale nou, la îndemână de înțeles și, mai mult ca oricând, și pentru lamento-ul în care își petrece exilul, alinat de muzica Cellei Delavrancea.

6. Anthony Doerr, Toata lumina pe care nu o putem vedea ,Humanitas, 2016, republicată în 2019

Distinsă deja cu mai multe premii, printre care Pulitzer pentru Ficțiune (2015) și bestseller la New York Times, cartea autorului american prezintă povestea tinerei franțuzoaice oarbe Marie-Laure și a tânărului Werner, orfan de origine germană, ale căror vieți puternic marcate de cel de-al Doilea Război Mondial se intersectează pentru o singură zi, decisivă pentru tot parcursul lor ulterior, căci în fața oroilor războiului, solidaritatea umană rămâne un element cheie.

7. Monica Sabolo, Sora mea, Summer, Editura Litera

A fost nominalizat la Premiul Goncourt şi la Premiul Interallié, câştigând în cele din urmă Premiul Goncourt al liceenilor. Romanul a apărut în Franţa în 2017 şi a fost tradus anul acesta în limba română de către Mona Apa-Slujenco. Istoria unei familii marcate de dispariția fiicei lor în vârstă de 25 de ani, familie ale cărei măști cad una câte una. O atmosferăde thriller psihologic, bine și surprinzător scris, în notă poetică.

8. Domenico Starnone, Păcăleală, editura Litera

Unul dintre cei mai reputaţi scriitori italieni contemporani, a apărut în 2016, în traducerea Ceraselei Barbone. Păcăleală vine după o serie mai lungă de romane de succes ale autorului, dintre care Via Gemito, câştigător al Premiilor Strega şi Napoli, sau Noduri, tradus în peste treizeci de ţări. Convieţuirea, fie chiar şi pentru câteva zile, dintre un bunic în vârstăde şaptezecişi cinci de ani şi nepotul său de patru ani poate fi un calvar, dar și ocazia unei mari lecţii de viaţă. Pentru cel vârstnic. Căci ce înseamnă familia? Poți s-o iubești fără să ai nimic în comun cu ea? O recomandăm pentru scriitura fină și răspunsul neașteptat, care te pune pe gânduri.

9. Ian McEwan, Mașinării ca mine, Polirom,

O utopie despre inteligența artificială și corectitudinea politică. Robotul Adam rezolvă, cu mintea sa supraumană, toate situațiile umane, chiar și dragostea. Acceptă să fie ucis pentru că știe că viitorul aparține unor „mașinării ca mine“. Le rămâne cititorilor să(nu) fie de acord cu el și să mediteze, după ce închid cartea, la această perspectivă.

10. Et j'ai suivi le vent - de Anne-France Dautheville

În 1972, Anne-France Dautheville era prima femeie care înconjura mapamondul într-o călătorie solo cu motocicleta. Nu este o carte apărută în 2019, dar acesta este anul în care am avut plăcerea și onoarea să o cunosc pe doamna Dautheville, la București, la o întâlnire de motocicliști numită „Bucharest Adventure Travel Sessions”. Și să primesc cartea cu autograful autoarei, care, după ce am ascultat-o povestind despre călătoria dumneaei, a devenit unul dintre eroii mei contemporani. Este o recomandare oricui dorește să citească despre aventură, libertate și puterea de a trece peste obstacole. Dar dincolo de asta, cartea este și o fereastră într-o lume care nu mai există. Astăzi ne bucurăm de libertate de călătorie mult mai mare în ceea ce înseamnă birocrație - pașapoarte, vize etc. Dar, din păcate, multe din zonele în care doamna Dautheville a călătorit fără nicio grijă pentru siguranța proprie nu mai sunt accesibile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG