Linkuri accesibilitate

Europa, în urma SUA la ritmul de vaccinare anti-Covid


Cu 27 de state, spre deosebire de cele 50 ale Statelor Unite, UE este cu trei pași în urma SUA
Cu 27 de state, spre deosebire de cele 50 ale Statelor Unite, UE este cu trei pași în urma SUA

Uniunea Europeană se află în urma SUA din punctul de vedere al administrării vaccinului. SUA, cu cele 50 de state, se descurcă de trei ori mai bine decât Uniunea Europeană, cu cele 27 de state membre, arată un bilanț făcut de AFP.

În timp ce 11,7% din populaţia UE este la primă doză de vaccin, procentul în cazul SUA se ridică la 30%.

Doar 5% dintre cetăţenii UE au fost vaccinaţi cu a doua doză de vaccin, faţă de 15,9% din populaţia aflată de cealaltă parte a Atlanticului. Deși reprezintă doar 12% din populația planetei, UE a primit un sfert din cele 596 de milioane de doze administrate la nivel mondial.

Țări mici ca Malta administrează zilnic o doză la mai mult de 1% din populaţie, în timp ce în cele mai mari patru economii ale UE, Germania, Franţa, Spania şi Italia, rata de vaccinare este de trei ori mai lentă.


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat ritmul în care se desfășoară vaccinarea în Europa, despre care a spus că este „inacceptabil de lentă”.

De asemenea, spune OMS, situația în regiune este mai îngrijorătoare decât în urmă cu câteva luni, în condițiile în care campaniile de vaccinare din majoritatea țărilor europene au fost afectate de întârzieri în livrarea vaccinului iar numărul infecțiilor este în creștere.

„Vaccinurile reprezintă cea mai bună cale de ieșire din această pandemie ... Cu toate acestea, vaccinarea este inacceptabil de lentă” și prelungește pandemia pe tot continentul, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, citat de BBC.

În schimb, în Israel trei cincimi din populaţia sa a primit cel puţin o doză de vaccin.

Şi Marea Britanie, care nu mai face parte din UE, ocupă o poziţie importantă în clasament, inoculând parţial 45,5% din populaţie, urmată de Malta (32,3%), Ungaria (21,4%) şi Serbia (21,3%).

Alte ţări europene, în principal în fostul bloc de Est, progresează mult mai lent, cum ar fi statele membre ale UE Bulgaria (5,4%) şi Letonia (6,1%), dar şi Ucraina (0,6%), Republica Moldova (1%), Muntenegru (3,1%) şi Albania (4,1%), care nu sunt state membre.

Săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere a transmiterii Covid-19 în majoritatea țărilor din regiunea europeană monitorizată de OMS - care include peste 50 de țări și se întinde de la Groenlanda la Orientul Îndepărtat rus. Au existat 1,6 milioane de cazuri noi și aproape 24.000 de decese, a spus OMS.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat săptămâna trecută că Uniunea Europeană a ratat ținta de vaccinare de 80% pentru cadrele medicale și persoanele de peste 80 de ani, până la sfârșitul lunii martie, țintă stabilită de puterea executivă a blocului comunitar.

Anunțul ECDC survine prognozelor exagerat de optimiste făcute de oficialii UE.

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a spus luna trecută că până la jumătatea lunii iulie populaţia UE va putea fi imunizată cu toate vaccinurile care vor fi livrate statelor membre.

Uniunea Europeană aşteaptă în trimestrul doi al acestui an un total de circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate deja de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a avertizat că în unele state membre „se formează creasta unui al treilea val'' al pandemiei.

Aceste doze vor fi împărţite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson şi 35 de milioane Moderna.

De la începutul procesului de vaccinare, mai multe state membre s-au plâns de întârzieri în livrarea vaccinurilor contractate în numele lor de Comisia Europeană. Pentru primul trimestru, UE a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca şi 10 milioane Moderna.

Și, totuși, de imunitate de turmă nu se poate vorbi mai jos de un procent de vaccinare de 60-70%.

Pe de altă parte, inclusiv fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, unul dintre dezvoltatorii vaccinului împotriva Covid-19 produs în colaborare cu Pfizer, spune că virusul va fi pus sub control în mai toate țările europene până la sfârșitul verii acestui an și că se va termina cu lockdown-urile.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG