Linkuri accesibilitate

OMS: Vaccinarea în Europa, „inacceptabil de lentă”


Directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății este nemulțumit de viteza cu care se desfășoară vaccinarea pe continent
Directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății este nemulțumit de viteza cu care se desfășoară vaccinarea pe continent

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat ritmul în care se desfășoară vaccinarea în Europa, despre care a spus că este „inacceptabil de lentă”.

De asemenea, spune OMS, situația în regiune este mai îngrijorătoare decât în urmă cu câteva luni, în condițiile în care campaniile de vaccinare din majoritatea țărilor europene au fost afectate de întârzieri în livrarea vaccinului iar numărul infecțiilor este în creștere.

„Vaccinurile reprezintă cea mai bună cale de ieșire din această pandemie ... Cu toate acestea, vaccinarea este inacceptabil de lentă” și prelungește pandemia pe tot continentul, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, citat de BBC.

„Trebuie să grăbim procesul prin accelerarea producției, reducerea barierelor în calea administrării vaccinurilor și utilizarea fiecărui flacon pe care îl avem acum", a adăugat el.

Atât timp cât rata de vaccinare este scăzută, țările UE ar trebuie să treacă la carantină și restricții mai dure pentru a compensa întârzierile, a spus reprezentantul OMS.

Kluge a avertizat că începerea vaccinării, în ciuda vitezei reduse cu care se desfășoară, ar putea „să ofere un fals sentiment de securitate atât autorităților, cât și oamenilor”.

Săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere a transmiterii Covid-19 în majoritatea țărilor din regiunea europeană monitorizată de OMS - care include peste 50 de țări și se întinde de la Groenlanda la Orientul Îndepărtat rus. Au existat 1,6 milioane de cazuri noi și aproape 24.000 de decese, a spus OMS.

Din cele aproape 900 de milioane de oameni din regiune doar 10% au avut făcută prima doză de vaccin anti-Covid.

În urmă cu o zi, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că Uniunea Europeană a ratat ținta de vaccinare de 80% pentru cadrele medicale și persoanele de peste 80 de ani, până la sfârșitul lunii martie, țintă stabilită de puterea executivă a blocului comunitar.

Cifrele publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată că nicio țară din UE nu a atins acest obiectiv.

UE a exportat 68,3 milioane de doze de vaccin în 41 de țări începând cu 30 ianuarie, potrivit Comisiei.

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a spus luna trecută că până la jumătatea lunii iulie populaţia UE va putea fi imunizată cu toate vaccinurile care vor fi livrate statelor membre.

Uniunea Europeană aşteaptă în trimestrul doi al acestui an un total de circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate deja de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a avertizat că în unele state membre „se formează creasta unui al treilea val'' al pandemiei.

Aceste doze vor fi împărţite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson şi 35 de milioane Moderna.

De la începutul procesului de vaccinare, mai multe state membre s-au plâns de întârzieri în livrarea vaccinurilor contractate în numele lor de Comisia Europeană. Pentru primul trimestru, UE a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca şi 10 milioane Moderna.

Și, totuși, de imunitate de turmă nu se poate vorbi mai jos de un procent de vaccinare de 60-70%. În acest moment, doar 12,7% din cei 450 de milioane de locuitori ai țărilor membre UE au fost vaccinați, un procent apropiat de cel din România.

Pe de altă parte, inclusiv fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, unul dintre dezvoltatorii vaccinului împotriva Covid-19 produs în colaborare cu Pfizer, spune că virusul va fi pus sub control în mai toate țările europene până la sfârșitul verii acestui an și că se va termina cu lockdown-urile.

„În multe ţări europene şi SUA, probabil că nu vom mai avea nevoie de lockdown până la sfârşitul verii”, a declarat el pentru ziarul Welt am Sonntag, citat de Reuters. „Vor fi focare, dar va fi doar zgomot de fond. Vor exista mutaţii, dar nu ne vor speria”, a continuat el.

Declarațiile lui Șahin au fost făcute în contextul în care campania de vaccinare din UE nu are nici pe departe ritmul celei din Israel, de pildă, sau din SUA și Marea Britanie.

Mai multe țări membre și chiar conducerea Comisiei s-au arătat nemulțumite de ritmul de livrare a vaccinurilor.

Cu toate acestea, fondatorul BioNTech spune că aceste probleme vor fi depășite și a dat exemplul Germaniei, despre care este convins că va avea vaccinată 70% din populație până la sfârșitul lunii septembrie.

Ugur Șahin spune că problemele privind livrarea vaccinului sunt temporare, el fiind convins că 70% dintre germani vor fi vaccinaţi până la sfârşitul lunii septembrie, moment în care virusul va pune mai puţine probleme.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG