Peste 7 milioane de români au votat până la ora 20.00 cele două întrebări ale referendumului pe Justiție, un scor de peste 38%, opt procente de pragul de validare. Mai este o oră până la închiderea urnelor și este foarte probabil ca prezența să depășească 40%.
Pentru alegerile parlamentare au votat peste 46% din corpul electoral, adică peste 8,4 milioane, iar urnele nu se vor închide pentru românii din diaspora.
Peste granițe, peste 300.000 de români au votat până la ora 20.00.
Datele sociologilor arată că la o prezență mai mare de 40%, social-democrații pierd în favoarea partidelor de opoziție. La votul de la 26 mai au fost așteptați și peste 400.000 de tineri care au împlinit 18 ani începând cu anul 2016.
Liviu Dragnea a sosit abia după ora 19.00 să voteze. Singur, fără logodnica sa, Irina, și cu trei buletine de vot, a intrat cu fața încremenită în cabina de vot. Un jandarm se grăbește între timp să ridice din fața cabinei în care se afla liderul PSD o umbrelă care stătea pe podea.
Dragnea, la declarațiile de presă, spune că a susținut întrebările de la referendum, despre care în mai multe rânduri a spus este inutil.
Întrebat de ziariști dacă demisionează în cazul unui scor de sub 30% în alegerile europarlamentare, Liviu Dragnea a spus că va vorbi despre acest subiect după ora 21,00, la care se așteaptă publicarea exit-poll-urilor. În cazul în care PSD va obține sub 30%, ar fi cel mai prost rezultat al PSD de la înființare.
Liviu Dragnea a mai spus și că „îi pare rău” că românii stau la cozi în diaspora și în țară, însă a dat vina pe ambasadorii din Italia, Spania, și Marea Britanie pentru că nu i-ar fi informat pe românii din străinătate unde sunt secțiile în care pot vota.
În 21 din 28 de țări membre ale Uniunii Europene se votează duminică iar participarea la vot a depășit în multe, nivelul din 2014, arată datele statistice, centralizate de Politico.eu
În Germania, la orele 14.00, prezența era de aproape 30% (față de 25% în 2014) și se preconizează că până seara o să fie de 51%. În România, la ora 1700, ajunsese la 40% (față de 32% în 2014), în Franța, tot la ora 17.00, votaseră peste 43% din francezi (față de 35% în 2014).
O creștere semnificativă în Ungaria: 30% la ora 15.00, față de numai 20% în 2014.
Mobilizarea la vot se petrece în toată Europa pe fondul creșterii partidelor suveraniste, care vor să schimbe UE din interior, cu granițele închise în fața valului de refugiați din Siria, cu creșterea taxelor pentru multinaționale și băncile străine. Înaintea alegerilor, suveraniștii erau cotați cu aproximativ 30% din totalul mandatelor din Parlamentul European.
A devenit oficial, BEC nu permite prelungirea votului în diaspora, unde mii de oameni au început să scandeze „Vrem să votăm”, cazul secției Langley, din Londra, „Hoții, hoții”, la o altă secție din Marea Britanie.
Facebook Forum