Liviu Dragnea a sosit abia după ora 19.00 să voteze. Singur, fără logodnica sa, Irina, și cu trei buletine de vot, a intrat cu fața încremenită în cabina de vot. Un jandarm se grăbește între timp să ridice din fața cabinei în care se afla liderul PSD o umbrelă care stătea pe podea.
Dragnea, la declarațiile de presă, spune că a susținut întrebările de la referendum, despre care în mai multe rânduri a spus este inutil.
Întrebat de ziariști dacă demisionează în cazul unui scor de sub 30% în alegerile europarlamentare, Liviu Dragnea a spus că va vorbi despre acest subiect după ora 21,00, la care se așteaptă publicarea exit-poll-urilor. În cazul în care PSD va obține sub 30%, ar fi cel mai prost rezultat al PSD de la înființare.
Liviu Dragnea a mai spus și că „îi pare rău” că românii stau la cozi în diaspora și în țară, însă a dat vina pe ambasadorii din Italia, Spania, și Marea Britanie pentru că nu i-ar fi informat pe românii din străinătate unde sunt secțiile în care pot vota.
Peste 7 milioane de români au votat până la ora 20.00 cele două întrebări ale referendumului pe Justiție, un scor de peste 38%, opt procente de pragul de validare. Mai este o oră până la închiderea urnelor și este foarte probabil ca prezența să depășească 40%.
Pentru alegerile parlamentare au votat peste 46% din corpul electoral, adică peste 8,4 milioane, iar urnele nu se vor închide pentru românii din diaspora.
Peste granițe, peste 300.000 de români au votat până la ora 20.00.
Datele sociologilor arată că la o prezență mai mare de 40%, social-democrații pierd în favoarea partidelor de opoziție. La votul de la 26 mai au fost așteptați și peste 400.000 de tineri care au împlinit 18 ani începând cu anul 2016.
La vecinii bulgari, au apărut primele estimări, care indică o victorie clară a partidului de centru-dreapta, GERB, al premierului Boyko Borisov, cu 32% din voturi, urmat de socialiști cu 23,2% și Mișcarea pentru Drepturil și Libertăți (minoritatea turcă) și ALDE cu 13.6% fiecare. GERB va avea șapte mandate, socialiștii cinci , Mișcarea, trei și restul, câte un mandat în viitorul Parlament European.
Egalitate între PSD și PNL, cu 25,8%, iar USR, la mică distanță, cu 23,9% este rezultatul exit-poll-urilor de la ora 19.00, înainte de închiderea urnelor în România și când diaspora continua să stea la coadă la vot.
Avangarde și IMAS, singurele case de sondaj care au fost acreditate de BEC să prezinte estimările votului la alegerile europarlamentare, au dat egalitate între două partide și un al treilea, suflându-le în ceafă.
După experiența exit-pollurilor începând cu anul 2000, au fost foarte rare ocaziile în care ierarhiile prezentate seara la televizor să coincidă cu rezultatele finale.
PSD a ajuns la cel mai mic scor din istoria sa, de când a fost înființat de Ion Iliescu, iar un astfel de rezultat consacră trendul descendent pe care social-democrații l-au cunoscut sub Liviu Dragnea, liderul care va afla mâine și sentința definitivă din dosarul angajărilor fictive.
Scorul din această seară schimbă jocul politic din România, cu o luptă care se anunță spectaculoasă între PNL și USR-PLUS, care își vor disputa, cel mai probabil, supremația pentru viitoarele alegeri.
Facebook Forum