Linkuri accesibilitate

Un pro-european care și-a lipit steagul UE pe față
Un pro-european care și-a lipit steagul UE pe față

Europarlamentare 2019: mize, scoruri și mai mult decât atât

România votează! Cei 32 de europarlamentari care vor reprezenta țara în Parlamentul European și referendumul pentru Justiție. Rezultatele vor arăta dacă se schimbă echilibrul forțelor politice în România și răspunsul populației la asaltul asupra Justiției din ultimii doi ani.

Miza alegerilor europarlamentare din acest an este mai puternică în Europa, confruntată cu ascensiunea partidelor populiste, de extremă dreapta, care doresc să schimbe UE din interior. Deși România nu are oficial un partid înregistrat în mișcarea suveranistă, discursul ultranaționalist și anti-Bruxelles al liderului Liviu Dragnea din ultimul an a inclus și PSD în rândul acestor partide. Scrutinul deschide un nou ciclu electoral, care se încheie odată cu parlamentarele din 2020, iar astăzi se verifică dacă s-a schimbat echilibrul de forțe politice în România, pe o scădere estimată de sondaje a PSD. Un scor sub 30% al PSD ar fi o înfrângere istorică, pe care partidul nu a cunoscut-o de la înființare.Referendumul pe Justiție va arăta și dacă protestele începute în stradă în 2017 se transformă într-un răspuns concret, răspicat, al electoratului împotriva contrareformei PSD la adresa luptei împotriva corupției.

08:08 27.5.2019

Efectele votului în Grecia - alegeri anticipate după ce partidul de guvernământ, condus de premierul Alexis Tsipras a obținut doar 25% la scrutinul de la 27 mai pentru Parlamentul European.

Syriza, partidul de stânga, aflat la guvernare la Atena, a pierdut alegerile, în favoarea partidului de opoziție, Noua Democrație, care a obținut 33% din sufragiu. Alexis Tsipras, care a venit la putere în 2015 cu o platformă anti-austeritate, a recunoscut că „alegerile nu au adus rezultatul așteptat de partidul său”.

12:33 27.5.2019

Ziua de după alegeri

În România, președintele Klaus Iohannis declară PNL ca principală forță politică în România și spune că, împreună cu USR-Plus, poate pune bazele unei alianțe politice ca alternativă la actuala coaliție majoritară în Parlament, PSD-ALDE.

Șeful statului consideră că schimbarea pe care au generat-o alegerile trebuie să înceapă acum, însă nu a spus în ce condiții și cu ce scopuri ar urma să se fie constituită această alianță - construcție electorală pentru alegerile care vin sau coaliție în actualul Parlament care să încerce să preia puterea de la PSD-ALDE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG