Linkuri accesibilitate

Eurostat: Prețul locuințelor din România a crescut peste media europeană


Suma medie pentru un metru pătrat util dintr-un apartament nou a crescut
Suma medie pentru un metru pătrat util dintr-un apartament nou a crescut

Prețul locuințelor a crescut cu 4,7% în UE în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2017. România a înregistrat o creștere peste media europeană, prețul locuințelor a crescut cu 5,3% în ritm anual, potrivit datelor biroului European de statistică, Eurostat.

În perioada octombrie-decembrie 2018, comparativ cu precedentele trei luni, prețurile locuințelor au crescut la nivelul UE cu 0,6%, iar în rândul statelor membre cele mai mari creșteri trimestriale s-au înregistrat în Slovenia (6,5%), Letonia (4,3%) și Malta (3,8%).

La polul opus, scăderi au fost raportate în Danemarca, de 1,7%, Belgia (minus 0,5%), Marea Britanie (minus 0,4%), Suedia, Italia și Franța (toate cu minus 0,2%).

România a fost peste media UE, cu un avans trimestrial de 0,8% în trimestrul patru (lunile octombrie-decembrie) din 2018, după un declin de 0,7% în precedentele trei luni.

De altfel, cele mai recente date din piața imobiliară arată că suma medie solicitată în luna martie 2019 pentru un metru pătrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, la 1.237 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât la finele lui februarie (când era 1.233 de euro pe metru pătrat util), potrivit indicelui Imobiliare.ro.

În București, de pildă, prețul apartamentelor, atât noi cât și vechi, a crescut, în medie, cu 0,4%, ajungând la 1.327 de euro pe metru pătrat util.

Pe de altă parte, la Cluj și Iași au fost înregistrate scăderi de prețuri. Mai precis, apartamentele din Cluj s-au ieftinit, în medie, cu 0,3%, până la 1.566 de euro pe metru pătrat, în timp ce la Iași au scăzut cu 1,3%, până la circa o mie de euro pe metru pătrat.

XS
SM
MD
LG