Linkuri accesibilitate

Eurovision 2022. EBU explică de ce a anulat punctajul României. TVR ia în calcul retragerea de la Eurovision


Echipa Ucrainei a câștigat finala de la Eurovision 2022, cu melodia „Ștefania”, inspirată de mama solistului principal.
Echipa Ucrainei a câștigat finala de la Eurovision 2022, cu melodia „Ștefania”, inspirată de mama solistului principal.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a explicat joi seară, într-un comunicat de presă, de ce au fost eliminate șase jurii de la vot - Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino. EBU acuză că acestea s-ar fi votat între ele și arată că în cea de-a doua semifinală, patru dintre cele şase jurii au plasat toate celelalte cinci ţări în Top 5, iar patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

„În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte ţări în Topul lor cinci (ţinând cont că nu au putut vota pentru ei înşişi); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7", se arată în comunicatul EBU.

EBU a publicat tabelul cu votul din a doua semifinala
EBU a publicat tabelul cu votul din a doua semifinala

„Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală. (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent”, menţionează EBU în comunicat.

Eurovision 2022. Locuitorii din orașul ucrainean Kaluș și fericirea victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

EBU invocă Regulamentul Eurovision Song Contest şi instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, potrivit cărora dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulamentare (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală.

Votul juriului din România în a doua semifinală
Votul juriului din România în a doua semifinală

EBU explică și ce este un vot neregulamentar:

  1. Abaterea de la normă - Reflectă rezultatul aprecierea generală a celorlalți jurați profesioniști? Ținând cont de faptul că toți aceștia sunt profesioniști în domeniul muzicii cărora li se cere să voteze pe baza acelorași criterii stabilite în Regulamentul concursului (de exemplu, un juriu național plasează în fruntea clasamentului său (un) cântec (cântece) pe care majoritatea celorlalți îl (le) clasează mai jos.
  2. Modele de vot - Există modele vizibile de vot în rândul juraților?
  3. Nereguli - Au respectat juriile regulamentul concursului Eurovision?
  4. Modele recurente - Alte țări repetă modele de vot similare?
  5. Există beneficiari - În cazul în care apar abateri, cine beneficiază de pe urma rezultatului?

EBU precizează că în cazul în care răspunsul la mai mult de două dintre aceste întrebări este „da", atunci modelul este considerat neregulamentar și voturile afectate de această neregulă sunt eliminate, cu condiția ca neregula să fie confirmată de partenerul de vot paneuropean (care beneficiază de 17 ani de experiență în administrarea votului la ESC) și recunoscută de către monitorul independent al votului.

Imediat după finala Eurovision, câştigată de Ucraina, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul concursului, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs.

Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală, printre cele şase ţări aflându-se şi România.

TVR ia în calcul retragerea României de la Eurovision

TVR investighează acuzațiile aduse de EBU (European Broadcasting Union), dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naționale, cu ocazia semifinalelor și a finalei concursului Eurovision 2022, se spune într-un comunicat remis redacției vineri seară.

În urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului, spune instituția.

„Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de țări ale căror voturi s-au împărțit într-un mod care ridică suspiciuni”, spune TVR.

„În timp ce unele țări au fost penalizate, notele juraților fiind înlocuite cu note acordate de EBU printr-un așa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancțiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele țărilor penalizate (detalii la finalul comunicatului)”, arată sursa citată.

Impactul acestor suspiciuni asupra concursului și asupra reputației televiziunilor sancționate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părților implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu, spune TVR.

În acest fel, în cursul zilei de joi, 12 mai, spune TVR, ar fi putut elimina orice suspiciune care plana asupra voturilor date de jurii în timpul celei de-a doua semifinale, iar în timpul galei pentru public puteau fi anunțati finaliștii pe baza notelor juraților, nu pe cele generate de „algoritm.”

TVR nu a aflat decât după finală modul în care au votat jurații români în semifinală.

„Din păcate, din cauză că EBU a decis să ne trimită abia după șapte zile informațiile relevante, tot ce am putut face a fost să cerem explicații oficiale juriului din România, ”post-factum,” asupra votului din cea de-a doua semifinală. Chiar și în acest context, în care am fost deja judecați și sancționați, fără a ni se da posibilitatea de a ne apăra, TVR va colabora cu toate celelalte televiziuni sancționate pentru a descoperi dacă neregulile semnalate au fost rezultatul unei tentative de fraudă”, spune TVR.

EBU are mecanisme de prevenție și control: atunci când există suspiciuni față de un juriu, poate trimite observatori care să supravegheze procesul de vot. Ceea ce s-a și întâmplat, anul acesta, când EBU a decis să trimită observatori în două dintre cele șase țări sancționate.

Concluzia observatorilor a fost că votul a fost regulamentar și nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare. Este unul dintre motivele pentru care la începutul probei finale pentru public, reprezentantul EBU a anunțat că toate voturile exprimate de jurați sunt valide.

În timp ce România și alte cinci țări au fost sancționate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei țări:

Australia a dat către:
Suedia 12
Israel 10
Belgia 8
Macedonia de Nord 7
Irlanda 6

Australia a primit de la:
Suedia 12
Israel 10
Belgia 8
Macedonia de Nord 5
Irlanda 5

Belgia a dat către:
Suedia 10
Australia 8
Israel 7

Belgia a primit de la:
Suedia 8
Australia 8
Israel 7

Suedia a dat către:
Australia 12
Estonia 10
Belgia 8
Malta 7

Suedia a primit de la:
Australia 12
Estonia 12
Belgia 10
Malta 10

„În cazul acestor țări, organizatorii nu au sesizat ”tipare de vot neregulate.” Mai mult, lor le-au dat și cele mai multe puncte atribuite, prin ”algoritm,” de la țările sancționate pentru că s-au votat între ele. Dintre cele șase țări acuzate că au avut o înțelegere oneroasă pentru a intra în finală, doar trei au reușit. Dintre cele trei țări care au primit puncte prin ”algoritm” de la țări sancționate, toate au reușit să intre în finală”, spune TVR.

Instituția critică „atitudinea de neînțeles a EBU față de TVR, un membru de tradiție al acestei organizații” și faptul că „organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului.”

Când a venit rândul reprezentantului României să anunțe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de „algoritm.”

De fapt, spune TVR, „nu a existat nicio problemă tehnică! Eda Marcus era pregătită să intre în direct, iar legătura funcționa perfect. Singurul motiv pentru care ne-a fost interzisă anunțarea votului juriului din România, care acordase 12 puncte Moldovei, a fost acela că am refuzat să acceptăm punctajul impus de EBU.”

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG