Linkuri accesibilitate

Eva Mozes Kor, născută în România, supraviețuitoare a Holocaustului și a experimentelor lui Mengele, a murit la 85 de ani


Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a atrocităților experimentelor medicale ale lui Mengele, la Auschwitz, a murit, la 85 de ani, în apropere de lagărul de exterminare, după o viață dedicată combaterii urii și a prejudecăților
Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a atrocităților experimentelor medicale ale lui Mengele, la Auschwitz, a murit, la 85 de ani, în apropere de lagărul de exterminare, după o viață dedicată combaterii urii și a prejudecăților

Eva Kor a fost deportată la Auschwitz și, alături de sora sa geamănă, Miriam, a fost supusă experimentelor doctorului Mengele. După eliberare a trăit în Israel și în Statele Unite, dedicându-și viața comemorării Holocaustului și făcând campanie pentru iertare.

S-a născut înstr-un sat din Transilvania în 1934 și și-a pierdut părinții și două surori mai mari în timpul Holocaustului. După ce familia sa a locuit într-un ghetou, în 1944 a fost deportată la Auschwitz. Alături de sora sa geamănă a supraviețuit, fiind selectată încă de la sosirea în lagărul de exterminare de echipa de medici a lui Mengele.

Eva Mozes Kor a povestit, într-un interviu, în ce au constat atrocitățile la care a fost supusă alături de sora sa. Zile de înfometare și de injectare cu substanțe care nu au fost descoperite niciodată, dar care le-au afectat viața. Opt ore pe zi petrecute cu fiecare parte a coruplui măsurată. Sora sa avea rinichii rămași la nivelul de dezvoltare al unui copil de zece ani, iar la finele anilor 80 a avut nevoie de transplant. Rinichiul i-a fost donat de Eva.

În ianuarie 1945, Eva și Miriam au fost eliberate din lagărul de concentrare, alături de alți 200 de copii. Eva a plecat în Israel și s-a mutat apoi în Indiana, în Statele Unite, unde și-a dedicat întreaga viață comemorării Holocaustului.

A fost sufletul campaniei de strângere de fonduri pentru înființarea unui muzeu al Holocaustului, Candle, care a fost inaugurat în 1993, dedicat combaterii urii și a prejudecăților. După distrugerea lui, a găsit puterea să strângă fonduri pentru reconstruirea și apoi redeschiderea acestuia, în 2005. A fost subiect de documentare devenind cunoscută ca una dintre „gemenele lui Mengele”.

În 1993, l-a convins pe unul dintre medicii odioasei echipe a lui Mengele să semneze un document în care a recunoscut existența camerelor de gazare de la Auschwitz.

A murit în pace, la 85 de ani, în apropiere de lagărul care i-a marcat destinul, acolo unde mergea în fiecare an. Cu o zi înainte, postase pe twitter un mesaj în care spunea că unul dintre produsele McDonalds, pe care tocmai îl savurase, ar fi fost de neimaginat în urmă cu 75 de ani.

Dar opera de prezervare a memoriei Holocaustului care i se datorează Evei Mozes Kor este mult mai vastă, iar notorietatea i-a venit, în parte, și pentru că a fost un apologet al iertării. Marea lecție pe care s-a învrednicit Eva Mozes Kor să o predea umanității a fost liberatatea, ca drept fundamental al oricăuia, indiferent de religie sau etnie. „Prejudecățile întotdeuna rănesc victimele, dar, deopotrivă, distrug societățile care le tolerează”, spunea Eva, cea care a fost mai puternică decât planurile lui Hitler.

Începând cu anul 1985, activitatea Evei Kor a fost recompensată cu peste 30 de premii pentru contribuția la memoria Holoaustului, pentru prezentările și documentarele pe care le-a realizat vreme de peste 50 de ani. Pe ultimii 40 i-a petrecut împărtășindu-și lecția de viață și încercările cu studenți, profesori, medici, politicieni și grupuri civice din SUA și din întreaga lume vorbind nu doar despre Holocaust, dar și despre respectul față de omul de lângă noi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG