Linkuri accesibilitate

Jurnalistul Evan Gershkovich, acuzat oficial de spionaj de Rusia


 Gershkovich, care a lucrat pentru AFP în Rusia înainte să lucreze la Waal Street Journal, a fost acuzat oficial de spionaj de Moscova.
Gershkovich, care a lucrat pentru AFP în Rusia înainte să lucreze la Waal Street Journal, a fost acuzat oficial de spionaj de Moscova.

Reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost acuzat oficial de spionaj de autoritățile ruse, au informat vineri două agenții de presă rusești, preluate de Associated Press (AP).

Gershkovich, care a lucrat pentru AFP în Rusia înainte să lucreze la Waal Street Journal, a fost acuzat oficial de spionaj la Moscova vineri.

Agenția de știri de stat Tass și agenția de știri Interfax au anunțat, citând surse din justiție, că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut sub numele de FSB, l-a acuzat oficial pe jurnalistul american.

Cele două agenții nu au spus și sub ce formă a fost acuzat oficial Gershkovich sau când s-a întâmplat, dar, în general, suspecților li se prezintă un document care prezintă acuzațiile.

În sistemul juridic rus, depunerea acuzațiilor și răspunsul acuzatului reprezintă începutul oficial al unei anchete penale, declanșând ceea ce ar putea fi un proces lung și secret.

„Ancheta FSB l-a acuzat pe Gershkovich de spionaj în interesul țării sale. El a negat categoric toate acuzațiile și a declarat că a fost implicat în activități jurnalistice în Rusia”, a declarat o sursă citată de Tass.

Sursa a refuzat să mai comenteze, deoarece cazul este considerat secret.

Autoritățile ruse l-au arestat pe Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, în Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime al Rusiei, pe 29 martie.

El este primul corespondent american de la Războiul Rece care a fost reținut pentru presupus spionaj.

FSB l-a acuzat în mod special pe Gershkovich că a încercat să obțină informații clasificate despre o fabrică de arme din Rusia.

Wall Street Journal a negat acuzațiile. Cazul a stârnit un scandal internațional.

Într-o declarație dată de democrați și republicani deopotrivă, fapt extrem de rar în SUA, cei doi lideri de top ai Senatului au cerut vineri ca Rusia să-l elibereze imediat pe Gershkovich.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, a declarat că „jurnalismul nu este o crimă” și l-a lăudat pe Gershkovich ca fiind „un jurnalist independent cunoscut și respectat la nivel internațional”.

„Condamnăm ferm detenția pe nedrept a cetățeanului american și reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich și cerem eliberarea imediată a acestui jurnalist independent cunoscut și respectat la nivel internațional”, se spune în declarație.

Joi, ambasadorul SUA în Rusia și un diplomat rus de top s-au întâlnit pentru a discuta cazul.

În întâlnirea cu ambasadorul SUA Lynne T. Tracy, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a subliniat „natura gravă a acuzațiilor” împotriva lui Gershkovich, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Declarația reia declarațiile de până acum ale Rusiei că reporterul „a fost prins în flagrant în timp ce încerca să obțină informații secrete, folosindu-și statutul de jurnalist ca acoperire pentru acțiuni ilegale.”

Avocații care îl reprezintă pe Gershkovich s-au întâlnit cu el marți pentru prima dată de la reținerea sa, potrivit editorului șef al Wall Street Journal, Emma Tucker.

Tucker a spus că reporterul este sănătos și „este recunoscător pentru revărsarea de sprijin din întreaga lume. Continuăm să cerem eliberarea lui imediată."

Gershkovich a fost ținut după gratii timp de două luni în Rusia, în așteptarea unei anchete.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG