Linkuri accesibilitate

SUA îl desemnează pe reporterul de la WSJ ca „reținut pe nedrept” de către Rusia


Evan Gershkovich, reporter al Wall Street Journal, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei pe 29 martie 2023.
Evan Gershkovich, reporter al Wall Street Journal, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei pe 29 martie 2023.

Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ) ca fiind „reținut pe nedrept” de către Rusia și a cerut eliberarea sa imediată.

Secretarul de stat Antony Blinken a stabilit că Evan Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, a fost reținut pe nedrept, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, pe 10 aprilie.

Acest lucru înseamnă că guvernul american îl consideră pe reporter ca fiind echivalentul unui ostatic politic și reflectă convingerea Washingtonului că acuzațiile sunt inventate.

„Jurnalismul nu este o crimă. Condamnăm reprimarea continuă a vocilor independente din Rusia de către Kremlin și războiul său continuu împotriva adevărului”, a spus purtătorul de cuvânt.

Patel a mai spus că Statele Unite solicită Rusiei să îl elibereze imediat pe Gershkovich, care a fost reținut la 29 martie în orașul Ekaterinburg din Urali, de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și acuzat săptămâna trecută de spionaj.

WSJ a negat categoric acuzațiile aduse împotriva reporterului său și a cerut eliberarea acestuia. Președintele american Joe Biden și liderii Senatului SUA au cerut, de asemenea, eliberarea jurnalistului.

FSB a declarat pe 30 martie că a deschis un caz de spionaj împotriva lui Evan Gershkovich pentru că ar fi colectat așa-zise secrete de stat despre complexul militar industrial al Rusiei. FSB a susținut că reporterul a acționat în baza unor instrucțiuni din partea Statelor Unite.

Un tribunal din Moscova a acceptat cererea FSB de a-l aresta pe Gershkovich pentru două luni.

Oficialii americani au menționat că Rusia nu a acordat încă acces consular american lui Gershkovich.

„În acest moment, este o încălcare a obligațiilor Rusiei în cadrul convenției noastre consulare și o încălcare a dreptului internațional. Am subliniat necesitatea ca guvernul rus să ofere acest acces cât mai curând posibil”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Vedant Patel a mai adăugat că Moscova a notificat în mod oficial în weekend Washingtonul cu privire la detenție.

De asemenea, el a reiterat că Statele Unite solicită Rusiei să elibereze cetățeanul american Paul Whelan, fost pușcaș marin american deținut pe nedrept în Rusia din 2018, în baza a ceea ce Washingtonul numește acuzații false.

Articol scris în baza relatărilor Reuters și AFP
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG