Linkuri accesibilitate

Grupul de mercenari Wagner anunță că liderul lor, Evgheni Prigojin, a fost înmormântat


Un portret al lui Evgheni Prigojin este așezat la un memorial informal lângă sediului Wagner Group din Sankt Petersburg, Rusia, pe 24 august 2023.

O ceremonie de înmormântare pentru Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a avut loc marți în apropiere de Sankt Petersburg, transmite grupul. Prigojin a murit săptămâna trecută într-un accident de avion, potrivit autorităților ruse.

„Despărțirea de Evgheni Viktorovici a avut loc într-un cadru restrâns. Cei care doresc să își ia rămas bun pot vizita cimitirul Porokhovskoye”, a precizat marți un canal Telegram folosit de Wagner pentru declarații.

Cimitirul la care se face referire în comunicat se află la periferia orașului Sankt Petersburg, orașul său natal.

Aranjamentele funerare pentru șeful mercenarilor ruși Wagner s-au desfășurat în secret, iar Kremlinul anunțase anterior în cursul zilei că Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea care era programată miercuri.

Comitetul de Investigații al Rusiei a confirmat moartea lui Evgheni Prigojin într-un accident de avion din data de 23 august, la nord de Moscova. Cauza prăbușirii nu a fost stabilită.

Accidentul de avion a venit la două luni de la organizarea unei revolte care a fost văzută ca cea mai mare provocare la adresa președintelui Vladimir Putin de când acesta a ajuns la putere, în 1999.

Alte două figuri de top ale grupării Wagner, patru gărzi de corp ale lui Prigojin și trei membri ai echipajului au murit când avionul său privat Embraer Legacy 600 s-a prăbușit la nord de Moscova.

Kremlinul a negat că l-a ucis pe șeful Wagner, calificând evaluările serviciilor secrete occidentale privind posibila implicare a președintelui ca „o minciună absolută”.

Articol scris pe baza relatărilor RFE/RL și Reuters.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG